Correllengua 2012 de CrevillentAl voltant de 200 persones s’apleguen davant el monument de Jaume II de Crevillent per participar en els actes del Correllengua, organitzats pel Casal Jaume I de Crevillent

Dissabte 10 de novembre, cap a les 20.30 hores de la nit es va donar el tret de sortida al Correllengua 2012. Al voltant de 200 persones s’aplegaren davant el monument de Jaume II de Crevillent per participar en els actes del Correllengua, organitzats des de fa més d’una dècada a la nostra localitat pel Casal Jaume I-Acció Cultural del País Valencià. El Correllengua és una campanya de sensibilització cultural que es fa amb periodicitat anual destinada a la defensa de la llengua catalana, iniciada per primera vegada l’any 1996.

 

La Colla de dolçainers i tabaleters L’Estoreta de Crevillent va iniciar els actes amb la interpretació de peces tradicionals valencianes. Tot seguit, l’associació d’amics de les danses populars La Pleita (també de Crevillent) va amenitzar la jornada festiva amb jotes i altres balls populars, com El ball xafat i La Danseta de Crevillent.

Enguany, però, el caràter reivindicatiu i social del correllengua va tenir un paper destacat en veu d’aquells col·lectius i entitats que estan patint les retallades en primera persona. Amb els parlaments de Trinitat Candela, de la Plataforma en Defensa de Llei de Dependència, Mario Sánchez i Candela, professor de secundària, Mònica Candela, de l’AMPA del col·legi Francesc Candela i Yolanda Ferràndez, professional del sector públic sanitari, els assistents van poder conéixer de primera mà els entrebancs i problemes a què s’enfronten alumnes, pacients, voluntaris, professionals i tota mena de ciutadans dia a dia, retallada a retallada, i que ens aboquen a un panorama socialment sagnant per culpa de la mala gestió dels nostres polítics actuals. El balafiament de diners, la corrupció i la manca d’ètica política foren alguns dels motius esgrimits pels representants dels diferents sectors socials i professionals convidats.

Els parlaments van donar pas a la lectura del manifest del Correllengua 2012, que va realitzar el jove cantant de rap crevillentí Vicen-t. Aquest manifest feia èmfasi especial en la necessitat, per una banda, de l’ús normal del valencià per part dels governants i les administracions, els mitjans de comunicació i a l’ensenyament, on les conquestes aconseguides durant anys es troben ara en seriós perill per tota una sèrie de mesures polítiques que poden afectar greument aquesta normalització lingüística; i per una altra banda, el manifest lamentava que la ILP “Televisió sense Fronteres”, signada per quasi 700000 persones, no haja merescut l’acceptació majoritària per part dels diputats del Congrés, mitjançant la qual s’hauria aconseguit la recepció de TV3 al País Valencià, entre d’altres fites.

Els actes van concloure amb un sopar solidari i un concert del cantautor de Torrent Pau Alabajos, al qual assistiren al voltant de 100 persones.


Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació