ACPV i el Govern Balear recuperem l’Espai Illes BalearsEl passat dijous 21 de juny, la Consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear, Fanny Tur, i el president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Joan F. Mira, van inaugurar a la seu d’ACPV a València, l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), una exposició de l’artista mallorquí Tomeu Coll. Poc abans, la consellera es va reunir amb el president d’ACPV, el secretari de la Junta Directiva -Toni Gisbert- i el coordinador d’activitats de l’OCCC -Emili Payà- per avançar les converses iniciades amb l’objectiu de recuperar l’Espai Illes Balears.

 

L’Espai Illes Balears va ser un programa de col·laboració entre el Govern Balear i ACPV que va estar actiu entre octubre de 2009 i maig de 2011 (moment en que es produeix l’arribada de José Ramon Bauzà a la presidència balear), en el qual es van desenvolupar tot tipus d’activitats culturals a Valencia, a l’edifici Octubre CCC, per fomentar el diàleg i l’intercanvi d’experiències culturals i socials entre el País Valencià i les Illes Balears. Programa que va facilitar la difusió, la producció i la interacció culturals, tot cercant la modernització del país i l’eliminació de les barreres geogràfiques.

Ara, tot aprofitant la visita de la Consellera a la inauguració de l’exposició, es van acordar els criteris de les noves línies d’actuació, i es va acordar reprendre aquest projecte a partir de la tardor, amb la signatura d’un conveni de col·laboració (per a dotar-lo d’un marc formal i estable). L’objectiu és construir un pont cultural entre el País Valencià i les Illes Balears, de doble direcció, per on puga transitar art, literatura, música, teatre… En el programa cal també destacar la implicació de la Fundació Baleària, com a expressió de suport a la cultura.

Tomeu Coll (Lloseta, Mallorca, 1979) combina en la seua obra elements figuratius –i especialment la figura humana– sobre fons abstractes on predominen sempre els tons ocres. Realitza regularment exposicions tant a Palma com a d’altres espais de les Illes Balears, de Barcelona, Madrid, etc. “Bipolaritat”, la mostra que presentem, és el seu debut individual a la ciutat de València.

Com ell mateix explica, “L’exposició sorgeix de la necessitat d’establir vincles, o d’entendre’ls, entre la solitud i la massificació, el taller i el carrer, la família i l’egocentrisme, el poema i el lector, l’abstracció i la figuració, la realitat i els somnis, la voluntat i el deure, el quadre i l’espectador, la paraula i la imatge… en definitiva, sorgeix d’una necessitat imperativa d’auto-justificar el perquè d’uns actes que oscil·len entre dos móns, entre els dos pols que de forma temporal i inestable em donen la felicitat. Dins aquest context de dualitat, acaba sorgint sempre la simbiosi art-paraula, situant en el rerefons del llenç, uns poemes dels darrers llibres de quatre poetes amb qui, per diferents motius, m’hi sent molt còmode: “Mitologia”de Pere Joan Martorell, “V” de Lucia Pietrelli, “Afollada” de Laia Martínez i “Tavernàries” de Manel Marí.”


Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació