Demà, divendres 29 de juny, té lloc l’acte de lliurament dels Premis de la Crítica dels Escriptors ValenciansAquesta 28a edició dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians compta amb el patrocini i la col·laboració d’Acció Cultural del País Valencià, CEDRO, la Institució de les Lletres Catalanes i la Universitat d’Alacant

L’acte tindrà lloc a València, a l’edifici Octubre, i Xavier Aliaga, Manel Alonso, Mercè Claramunt, Gemma Miralles, Maria Dolors Pellicer i Silvestre Vilaplana són els guardonats amb els XXVIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, que reconeixen les millors obres publicades durant el 2017

El digital Vilaweb ha estat reconegut amb el Premi de Difusió de la literatura que atorga la Junta Directiva de l’AELC al País Valencià

A més, tindrà lloc un homenatge al poeta i traductor Joan Navarro.

La poeta Roser Furió presentarà el lliurament dels Premis, que tindrà lloc demà divendres 29 de juny, a partir de les 19.30 h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (c. de Sant Ferran, 12, València).

 

Personalitats de l’àmbit cultural, associatiu i polític valencià han confirmat ja la seua assistència a l’acte del lliurament dels Premis, que és gratuït i obert a tothom. El programa inclou un tast de l’espectacle «Granell, de mà en mà», de Borja Penalba i Francesc Anyó.

L’homenatge al poeta, traductor i professor de filosofia Joan Navarro (Oliva, 1951) comptarà amb un parlament a càrrec de Pere Císcar i un vídeo sobre la trajectòria de l’homenatjat elaborat per la Universitat d’Alacant.

Després de l’acte, tindrà lloc un sopar, al mateix edifici Octubre, amb els assistents que vulguen completar la festa amb la conversa amb autors i representants de les associacions, entitats i institucions que ens acompanyaran.

Els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians els convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) des de 1991. Amb 28 edicions s’han erigit com uns dels premis més importants de la literatura catalana al País Valencià. És un premi a obra publicada i, per tant, al marge de cap interès comercial.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) fa anys que col·labora amb l’AELC, coherentment amb la missió de la nostra entitat de promoció de la llengua i cultura, i de treball en xarxa i de manera positiva amb associacions, entitats i institucions amb les que compartim l’estima per la llengua i el país. En aquest sentit, ACPV i l’AELC desenvolupen durant l’any diferents actes i iniciatives conjuntes, amb particular atenció al suport i divulgació dels autors valencians, així com a l’impuls de la natura relació amb el conjunt de l’àmbit lingüístic.

 

Els Premis de la Crítica

El premi al millor assaig publicat l’any 2017 ha estat per Manel Alonso amb el dietari Les petjades de l’home invisible (Quorum Llibres), un recull dels articles de reflexió i anàlisi publicats al diari digital Morvedre.info

La novel·la de Xavier Aliaga Les quatre vides de l’oncle Antoine (Angle Editorial), que ja havia rebut el premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler, ha resultat guanyadora en la categoria de narrativa. L’autor s’endinsa en aquesta novel·la en la vida del seu oncle Antonio, un personatge misteriós, esmunyedís i mític.

En la categoria infantil, ha estat guardonat el llibre de Maria Dolors Pellicer Poemes amb llum de lluna (Ed. Bromera), amb il·lustracions de Paco Giménez, un llibre de poemes perquè desapareguen totes les pors quan arriba l’hora d’anar a dormir.

En la categoria juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Silvestre Vilaplana El triangle rosa (Ed. Bromera), guardonada també amb el premi Fundació Bancaixa, en què l’autor narra el descobriment de l’opció sexual d’un adolescent.

Gemma Miralles s’endurà el premi a la millor obra teatral publicada en 2017, amb De Sukei a Naima (Ed. Bromera), premi Eduard Escalante dels 34ns. Premis Ciutat de València. Una obra que aborda temes d’absoluta actualitat a través de l’episodi històric de l’expulsió dels moriscos del Regne de València el 1609.

Mercè Claramunt rebrà el premi al millor poemari de l’any, per Insomne vida sonora (El Petit Editor), el seu primer llibre de poemes, amb il·lustracions de Leonor Seguí i un epíleg de Ramon Guillem.

El jurat ha estat format per Josep Millo, David Navalón, Eduard Ramírez Comeig i Mercé Viana en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil; i per Francesc Esteve, Joan Garí, Àngels Moreno Vercher i Toni Valesa en les d’assaig, narrativa i teatre.

La Junta de l’AELC al País Valencià ha decidit atorgar el Premi de Difusió al digital Vilaweb, per la seua tasca en la difusió i promoció de la literatura catalana feta des del País Valencià arreu del domini lingüístic.


Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació