Acció Cultural i Escola Valenciana fan balanç de 3 anys del Botànic


Comparteix-ho

Una delegació de les Juntes Directives de les dues entitats posen en comú criteris de treball

La recent elecció de Natxo Badenes com a nou president de la Federació d’Escola Valenciana (FEV) ha propiciat una visita d’una delegació de la FEV a la seu d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i una trobada entre una delegació d’ambdues Juntes Directives. Badenes anà acompanyat de Joan Cortés i Laia Maurí, vicepresident i coordinadora de projectes de la FEV, respectivament. Per part d’ACPV, hi participaren Ferran Suay, Anna Oliver, Toni Gisbert, Tomàs Llopis i Marinela Garcia (vicepresident, tresorera, secretari, vicesecretari i vocal, respectivament, de la Junta Directiva d’ACPV).

 

La reunió començà amb la felicitació a Badenes per la recent elecció, i per la presentació del seu projecte per a l’entitat per als propers anys. Però sobretot se centrà en fer balanç del que ha estat l’Acord del Botànic des del punt de vista de la llengua i la cultura, després de 3 anys de legislatura. Tant ACPV com FEV compartiren una valoració positiva del canvi de cicle polític, perquè ha posat fi a la política de persecució de la llengua i d’inici d’una dinàmica de millora del seu tracte per part del nou Govern. Així, accions com ara el Decret d’Usos Administratius, la generalització de l’ús del valencià per part dels principals responsables institucionals a l’hora de fer declaracions públiques, o la recent recuperació de la ràdio i televisió valencianes són passes endavant. 

Alhora, però, ACPV i FEV constaten mancances i compromisos electorals pendents de compliment: els més destacats són la fi de la censura de TV3 i Catalunya Ràdio, el reconeixement legal de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, o l’entrada del Govern en l’Institut Ramon Llull. És per això que la primera conclusió de la trobada de les dues entitats, plenament compartida, fou la reivindicació de l’execució d’aquests compromisos en el que resta de legislatura. 

A més, ACPV i FEV van intercanviar opinions respecte als objectius per a la nova legislatura que començarà en poc menys d’un any, amb la voluntat de consensuar criteris de treball i línies d’actuació. I novament totes dues entitats van coincidir en l’objectiu de fer possible una llei d’igualtat lingüística, atés primer que l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) té ja molts anys i ha quedat clarament superada (com a exemple, ni tan sols contempla l’àmbit digital, d’Internet i les xarxes), i segon que l’administració pública té l’obligació de garantir la igualtat de tracte a qualsevol persona independentment de quina de les dues llengües oficials use.

La derogació de la LOMCE, reivindicació compartida per Escola Valenciana, ACPV i un gran nombre de persones i col·lectius que valoren l’educació de qualitat, democràtica, inclusiva i plurilingüe, va ser un altre dels punts de confluència confirmats en aquesta reunió.

La trobada, desenvolupada en un cordial ambient de treball, permet aprofundir en la coordinació i la suma d’esforços en favor de la llengua i cultura, i va ser valorada molt positivament per les respectives Juntes Directives d’ambdues.


Comparteix-ho

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació