XV Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2018Dimecres 7 de novembre, la delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida va fer públics els noms de les persones i entitat guardonades amb els XV Premis Joan Baptista Basset.

Aquests premis nasqueren ara fa 15 anys amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, el nostre patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. La seua tasca social i cívica mereix un gest en positiu d’agraïment per tot allò aconseguit i també d’encoratjament per emprendre projectes de futur.

 

En aquesta edició, les persones i l’entitat guardonades són:

Tudi Torró Ferrero

Premi J. B. Basset a la trajectòria en defensa de l’educació pública i en valencià

Francesc Tortosa Llin

Premi J. B. Basset a la trajectòria en la recuperació i difusió del patrimoni musical valencià

Col·lectiu de dones Malva

Premi J. B. Basset a l’entitat compromesa amb la defensa de la igualtat de gènere

José Ferre Pascual

Distinció Empar Granell a títol pòstum per la seua implicació en els Correllengua

*    *    *

TUDI TORRÓ

Amb un llarg i nodrit currículum en el camp de l’educació, aquesta ontinyentina instal·lada a Elx fou de les mestres pioneres en la docència en valencià a inicis de l’etapa democràtica actual. Des d’aleshores no ha deixat mai de treballar en pro d’una educació pública i en la nostra llengua.

Durant la dècada dels 80 fou coordinadora i assessora didàctica per a l’ensenyament del valencià i també professora de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Més tard treballaria durant vint-i-cinc anys com a inspectora d’educació sense abandonar la seua relació amb la universitat i la investigació. En aquest sentit ha sigut peça clau en innombrables publicacions i destacats simposis al voltant dels programes d’immersió lingüística i plurilingüisme. No és casualitat que haja sigut presidenta d’ADIDE-PV, membre del Consell Escolar Valencià i també de la junta directiva de la UEM de la Universitat d’Alacant, ni tampoc que a hores d’ara ocupe el càrrec de Directora Territorial d’Educació d’Alacant.

Des del sud valencià. Escrits de resistència i d’esperança, editat l’any 2017, és el llibre recopilatori de reflexions d’aquesta lluitadora per l’escola en valencià.

FRANCESC TORTOSA

Sempre interessat per l’estudi i recuperació de les arrels musicals valencianes, la seua trajectòria professional ha anat lligada a la docència de la música en un bon grapat d’escoles i agrupacions musicals de la comarca, entre les quals d’algunes també ha sigut membre fundador.

Primer director de l’Agrupació Musical d’Ontinyent i creador i director encara de la Coral de l’Escola de música Llorenç Barber d’Aielo de Malferit i de la Coral Caixa Ontinyent, potser la seua tasca més reconeixible és haver encapçalat el veterà grup de música medieval i antiga Menestrils. Amb ell ha treballat de valent per rescatar el nostre patrimoni musical i, entre d’altres coses, ha destacat per ser compositor de la música del Gegants d’Ontinyent i també alma mater i director del Cant de la Sibil·la.

Des que de ben jove aprenguera a tocar la guitarra i s’aventurara a fer reviure el so de la xirimita i el tabal per places i carrers, no ha deixat de crear, recuperar, ensenyar i difondre un bé tan apreciat i significatiu per als valencians com és la música.

 

COL·LECTIU DE DONES MALVA

Nascut l’any 1994 per la voluntat d’un grup de dones de trobar un espai comú de treball, recreació, entesa i refugi, el Col·lectiu de dones Malva es troba a punt de complir 25 anys amb el mateix compromís de sempre. Com elles mateixa defineixen, aquell necessari per “aconseguir una transformació personal i social que conduïsca a un món on cadascuna tinga la llibertat de triar la dona que vol ser i on la igualtat siga una realitat”. Aquest esperit constructiu i alliberador des dels seus inicis les convertia en un dels primers col·lectius feministes de la comarca, element que, lluny de desaparèixer, les ha fet créixer any rere any mitjançant activitats i campanyes d’autoexploració i redescobriment constant.

Un grup de dones decidides i valentes, d’ulls oberts, que hui en dia serveixen com a exemple i referent a tantes altres que, com elles, cerquen continuar juntes el camí emprés.

 


Distinció Empar Granell 2018

 

Un element indispensable en aquests premis és l’entrega de la Distinció Empar Granell, guardó que va nàixer amb una doble finalitat: recordar la figura de l’estimada mestra Empar Granell i Tormos i reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats o centres educatius que han participat més activament en la celebració de la diada del 9 d’Octubre i la corresponent edició del Correllengua. 

 

Enguany volem atorgar aquesta distinció de manera simbòlica a una persona ben especial que ens ha deixat recentment i volem recordar. José Ferre Pascual, qui fou gran amic i col·laborador del Casal Jaume I de la Vall d’Albaida i soci d’Acció Cultural del País Valencià i una de les persones que més empeny va posar perquè la festa del Correllengua fora un esdeveniment que captivara els xiquets i xiquetes de la comarca. És per això que fa un grapat d’anys va emprendre la iniciativa de construir el Gegant del Rei Jaume I, figura que després faria recórrer any rere any pels col·legis acompanyant la Flama del Correllengua. Per tota la seua feina i implicació, i per tota la dedicació a la nostra entitat, el nostre Pepe Ferre ben bé mereix aquesta distinció.

 

ENTREGA DE PREMIS

Els premis s’entregaran en un sopar-gala el pròxim divendres 16 de novembre al restaurant el Tossal de Montaverner. El preu del sopar és de 20 euros per a públic general i de 18 euros per a socis i sòcies d’ACPV.

Totes les persones que vulguen assistir al sopar hauran de fer les seues reserves al telèfon 629949489 o a l’adreça electrònica valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l’assistència és dijous 15 de novembre.


Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació