Col·loqui: “La desfeta de la República: de la ignomínia de l’oblit a la memòria democràtica”Dijous 4 d’abril a les 18:30h a l’Octubre CCC (Sant Ferran, 12 – València)

Organitza: Acció Cultural del Pais Valencià, Fundació Hugo Zárate per al desenvolupament del moviment ciutadà i Plataforma per la memòria del País Valencià

En el 80 aniversari de l’arribada de les tropes franquistes a la nostra ciutat, volem fer una reflexió i establir un dialeg creatiu amb visió de futur, entre persones qualificades que han estudiat, tant els aspectes històrics com psicosocials de la ignomínia de l’oblit, persones que han patit directament el dolor de ser familiar de una persona represaliada, persones en les quals es donen les dues situacions i persones que simplement busquen la veritat per a tirar endavant com qualsevol país democràtic.

Carles Xavier Senso i Vila és Doctor en Història i llicenciat en Periodisme i també en Història. Treballa des de 2009 en el periòdic Levante-EMV, on ha elaborats milers d’articles de totes les temàtiques des de la delegació de la Ribera. Però, ha col·laborat també en múltiples mitjans de comunicació, tant de divulgació general com científica, cas d’Afers, As, Superdeporte, Información o Heraldo de Madrid, per situar alguns exemples. Amb la seua tesi doctoral (dirigida inicialment per Albert Girona i fins la finalització per Francesc-Andreu Martínez Gallego i Teresa Carnero) va aprofundir en els mitjans de comunicació del final del franquisme i la Transició i va obtenir la nota màxima de Matrícula Cum Laude. Ha publicat, fins el moment, una dotzena de llibres de temàtica històrica i cultural amb diferents editorials, cas de La ignomínia de l’oblitEls valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis (2015, amb Publicacions de la Universitat de València i junt a Ximo Vidal), De la il·lusió al desencís. La Transició a través de Valencia Semanal (2017, PUV), Josep Lluís Albinyana. Un president sense País (2018, El Petit Editor) o La derrota perpètua. La Costera, la Vall d’Albaida i la Canal de Navarrés als camps nazis (2018, Reclam Editorial, junt a Ximo Vidal, Guillem Llin i Salva Català). Junt a Rafa Tormo i el malaurat Àngel Velasco va formar part de la promotora cultural “Això és com tot”, publicant huit llibres sobre història i sociologia dels pobles de la Ribera a través de la pilota valenciana. Esta setmana s’ha publicat el llibre coral “Tombar l’estaca. Identitats, sexualitats i violències durant la Transició (2018, Tigre de Paper), en el qual també participa. Col·labora amb el Cefire (el programa de formació del professorat) amb un curs multidisciplinari sobre el període de 1914 a l’actualitat, centrant-se en l’ascens dels totalitarismes, l’Holocaust i els drets humans. És cap de premsa del torneig internacional de futbol de l’Alcúdia, el COTIF. Senso, a més, manté un important compromís social i polític en defensa de les persones migrants. i

Cristina Cristobal Mechó, és llicenciada en Psicología, psicoterapeuta, Master en Salut mental i comunitària i Logopeda. És docent en els Masters d’Atenció Precoç i Família en la Universitat Ramón Llull i en ISEP en Barcelona i en el Postgrau de la UIB en Palma de Mallorca. Ha publicat diferentes articles en la Revista Desenvolupa de l’Associació Catalana d’Atenció Precoç i és coautora del llibre ” la atención temprana: un compromiso con la infancia y sus familias”. Treball: En un CDIAP, Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, que atén a la infància i a famílies. Aquest Servei depen de la Generalitat de Catalunya. Té arrels a Alberic, el seu pare fou represaliat i va estar dos anys pres en Segovia i tres en el Castillo de Galeras en Cartagena, el seu àvi patern va estar del 1939 fins el juny de 1944 en diversos Camps francesos i fou deportat finalment a Dachau en un tren fantasma. Va morir el 8 de febrer de 1945, dos mesos abans de lliberar el Camp.

Presenta i modera Anna Oliver. Advocada i membre de la directiva d’Acció Cultural del País Valencià

La desfeta de la República: de la ignomínia de l’oblit a la memòria democràtica.
Disseny: Àlvaro García

Etiquetes: ACPV guerra civil II república memòria democràtica memòria històrica

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació