La manifestació del 9 d’Octubre reivindica una acció més decidida dels governs valencià i espanyol



ACPV reclama als dos Governs que complesquen els seus compromisos

ACPV es felicita per l’èxit de participació en la manifestació amb 15.000 persones

Avui, 9 d’Octubre, commemorem l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València i, amb ella, el naixement de l’antic Regne de València i la seua incorporació a la Corona d’Aragó i a l’àmbit lingüístic i cultural català. Amb aquest motiu, tenen lloc a tot el País Valencià actes institucionals, importants per a la nostra memòria històrica i la cohesió social, i l’afirmació col·lectiva del nostre autogovern: les institucions pròpies tenen una llarga història, d’ençà aquell llunyà 1238.

El 9 d’Octubre és, també, moment per al balanç i la proposta. Amb aquesta intenció Acció Cultural del País Valencià (ACPV) participa en la manifestació que des de fa anys fa de vesprada a València la Comissió 9 d’Octubre –de la qual la nostra entitat és la portaveu.

Enguany, la manifestació ha estat convocada amb el lema “El País que volem”, i ha recorregut el centre de València sense haver de patir els intents de coerció de la llibertat de manifestació, reunió i expressió que una minoria violenta i marginal va protagonitzar l’any 2017 (recordem que aquests fets són ara en fase d’instrucció judicial, i que de moment ja s’han traduït en l’expulsió de la penya Yomus del camp del Mestalla).

Anna Oliver, Marinela Garcia, Tomàs Llopis, Anna Gascon i Toni Gisbert –membres de la Junta Directiva d’ACPV- han encapçalat la presència de la nostra entitat en l’acte, i han manifestat, en declaracions a la premsa, la reivindicació d’ACPV als Governs espanyol i valencià de compliment dels seus compromisos. Al primer cal recordar-li que continua maltractant el poble valencià i ofegant econòmicament el nostre autogovern (és a dir, els serveis socials, l’educació i la sanitat, que són competència del Consell), i que per tant és urgent un nou model de finançament.

Al Govern valencià, alhora que el felicitem per les iniciatives positives aprovades (Oficina de Drets Lingüístics, Consell Social de les Llengües, Renda Valenciana d’Inclusió, Agència Antifrau o Pla de Protecció del Litoral), li recordem els incompliments pendents (l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, la fi de la censura de TV3 o la Llei d’Igualtat Lingüística que ja vam proposar el 2015).

Els incompliments de compromisos, la incapacitat per a l’acord, l’endogàmia creixent i la successió de convocatòries electorals, erosionen la credibilitat dels partits polítics com a instruments de representació política. ACPV ja vam fer una valoració crítica de les darreres eleccions autonòmiques i municipals, i per això entenem que la nostra funció ha de ser d’exigència ferma als Governs espanyol i valencià de compliment dels seus compromisos.

El poble valencià ha mostrat maduresa i responsabilitat en la seua decisió de rebutjar propostes electorals que pretenien retornar a la conflictivització lingüística i cultural, que tan negativa ha estat. Això, però, no és un xec en blanc per als incompliments, dels quals tots tres partits que participen del Govern valencià serien coresponsables.

El 9 d’Octubre pot ser el moment de dignificar novament la política. ACPV així ho esperem, i en aquest sentit treballarem per a fer realitat el país que volem.


Etiquetes: 9 d'Octubre ACPV Comissió 9 d'Octubre

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de