Article de Violeta Tena a El Temps

Milers de persones es manifesten a València amb motiu del 25 d’Abril, el primer després de la derrota del Partit Popular.

Els carrers de València han tornat a omplir-se de gent aquest dissabte amb motiu de la celebració del 25 d’Abril. Milers de persones han eixit al carrer per reivindicar i, sobretot, celebrar el canvi polític que va esdevindre el 24 de maig passat. El to ha estat, com sempre, festiu, però, en tot cas, es respirava un ambient diferent, alleugerit. Després de 20 anys, la jornada es celebrava sense el Partit Popular en el poder. La manifestació que ha eixit de la plaça de Sant Agustí ha estat el preludi de la festa que a aquestes hores es celebra a la plaça de bous de València i que tindrà com a colofó l’actuació de Lluís Llach.

En la capçalera de la manifestació que ha discorregut per València hi havia la directiva d’AccIó Cutural, a més de Jaume Mateu, president de l’Obra Cultura Balear i Jordi Bosch, secretari d’Òmnium Cultural. Joan Francesc Mira, president d’Acció Cultural del València (ACPV) ha recalcat que la d’avui ha sigut una jornada de retrobament de la societat civil amb València. “Aquesta ha estat a voltes una ciutat ingrata. I de fa un temps ha deixat de ser-ho”, ha explicat, alhora que reconeixia que la d’aquest any era una festa “especialment alegre” pel context polític en què s’ha produït. En la cua de la manifestació s’han fet presents els col·lectius que, durant tots aquests anys han mantingut la flama de la resistència al País Valencià. La gent del Cabanyal, de Ca Revolta, col·lectius veïnals… s’han fet presents entre la marea de banderes i torres humanes.

Amb tot, Mira ha destacat que, a pesar del canvi polític, “encara hi ha molta feina per fer”. “Hem guanyat una batalla, però han de continuar donant-se pas endavant”, ha destacat, tot dirigint-se a la Generalitat.

La manifestació l’ha encapçalada una pancarta amb el haghstag #FemPaísValencià. Ha desembocat a la plaça de bous de València, on en aquests moments hi havia prevista la celebració d’una festa per la cultura on actuaran una vintena de grups musicals, entre els quals Lluís Llach o Al Tall. Feia 16 anys que la Diputació de València no permetia la celebració d’aquest esdeveniment organitzat per Acció Cultural del País Valencià.