Crònica de Joaquim Vilarnau a Enderrock – Foto Lluís Llach a la plaça de Bous de València: Nil Vilarnau

Lluís Llach, Al Tall i Obrint Obrint Pas tornen per una nit

Han hagut d’esperar setze anys però, finalment, la plaça de bous de València ha tornat a ser l’escenari d’un gran concert reivindicatiu que portava un títol ben explícit: Homenatge a València. I no es pot dir que aquests setze anys hagin passat en va, la festa ha tingut poc a veure amb els famosos Tirant de Rock que havien fet d’aquesta plaça la punta de llança del rock català al País Valencià.

En aquests anys, València ha fet créixer la seva música de manera increïble i ja no li cal grups del nord que vinguin a estirar la taquilla per omplir la plaça. I més gran que fos! La música en valencià ha estat ’absoluta protagonista, amb el permís de Lluís Llach, Cris Juanico i Carles Belda.

La nit ha deixat un grapat de moments històrics i emotius, ha combinat cançó i rock, ha donat protagonisme a tota mena d’expressions tradicionals i populars i per sobre de tot ha estat un gran acte de comunió amb el públic que ha corejat una i altra vegada les cançons dels artistes presents i més, gràcies a un macrokaraoke que sonava entre grups i que ha fet que el públic cantés SauEls Amics de les Arts i Els Pets, entre altres.


Xavi Sarrià a la plaça de Bous de València Foto: Nil Vilarnau

Tres retorns
Lluís Llach ha tornat a cantar. Ha sortit a l’escenari amb Feliu Ventura per interpretar “Que s’apague la llum”. Ja sol ha recordat “Abril 74” i ha culminat amb una emotiva versió de “Que tinguem sort”. No ha estat l’únic retorn. Al Tall ha recordat Miquel Grau i Guillem Agulló amb “A Miquel Grau”, ha fet venir el “Tio Canya” i ha culminat, malgrat els problemes de so, amb “Cant de Maulets”. El tercer retorn ha estat en format acústic: Xavi Sarrià, Miquel Gironès i Miquel Ramos d’Obrint Pas han interpretat –amb l’ajut d’Ovidi3– “El país de l’Olivera” i “Som”.

La festa ha durat set hores i ha estat una gran festa de reconeixement dels artistes que han bastit el passat de la música en català al País Valencià, la majoria dels quals eren presents a la plaça (Al Tall, Carraixet, Obrint Pas… hi faltava Raimon, i alhora un bon catàleg de present dels cantants i bandes que ja protagonitzen el moment dolç de la música en valencià: Pau Alabajos, Joan Amèric, Andreu Valor La Gossa Sorda  que s’està acomiadant dels escenaris, Aspencat, Sénior i el Cor Brutal, Sva-Ters Smoking Souls

Hi ha una altra València, la que no surt als casos de corrupció, la València dialogant i amable, la que es mira al nord amb complicitat i no amb ràbia. Aquesta és la València que ahir a la tarda va prendre els carrers de la ciutat i que a la nit s’ho va passar bé amb la gran festa a la plaça de bous.

Aspencat 
Els cantants d’Aspencat. Foto: Nil Vilarnau