Acció Cultural participa en la conferència del 20è aniversari de la convenció per a la protecció de les llengües minoritzades


logo-acpv-roig

El Vicepresident d’ACPv participa en la conferència d’alt nivell del 20è aniversari de la Convenció Marc per a la protecció de les minories nacionals i la Carta Europea de les Llengües regionals i minoritàries

Ferran Suay proposarà un programa de canvis en la política lingüística actual del Consell d’Europa 

El dilluns 18 i el dimarts 19 de juny, el Consell d’Europa ha organitzat una Conferència d’alt nivell amb ocasió del 20è aniversari de la Convenció Marc per a la Protecció de les Minories Nacionals i la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries a Estrasburg. La implementació de la Carta és avaluada per un Comitè Consultiu format per experts independents, així com pel Comité de Ministres del Consell d’Europa.

 

La Conferència planteja tres qüestions clau:

1. L’adaptació dels mecanismes de la Convenció Marc als canvis polítics, socials i tecnològics que afecten a les llengües regionals o minoritàries.

2. Quin és el paper que han de jugar les polítiques lingüístiques i educatives en el cas de societats multilingües.

3. Quines oportunitats ofereixen les innovacions tecnològiques a les llengües regionals i minoritàries per al seu accés a l’ensenyament, l’administració pública i altres serveis.

Les conclusions de la Conferència formaran part d’un procés de reflexió del Comité de Ministres del Consell d’Europa sobre el reforçament dels mecanismes d’avaluació del compliment de la Carta Europea.

La Conferència està organitzada en diferents seccions, i compta amb la participació de representants institucionals dels Governs, experts i representants de l’àmbit associatiu i cívic. És precisament en aquest darrer àmbit que hi participarà Ferran Suay, president de la Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN) i vicepresident d’ACPV.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), entitat que té com a missió la promoció de la llengua i cultura, i la defensa dels drets lingüístics dels valencians, participa cada any en l’elaboració d’un informe que fa balanç del compliment de la Carta Europea per part del Govern espanyol. Sistemàticament, la nostra entitat ha denunciat els reiterats incompliments del Govern espanyol en aquest sentit, i hem col·laborat en iniciatives i campanyes destinades a posar solució a alguns d’aquests incompliments.

A més, ACPV ja fa anys que va entrar a formar part d’ELEN, amb l’objectiu de buscar aliances que ens reforçaren en l’assoliment de la nostra missió. ELEN aplega 150 associacions que representen 44 llengües minoritzades de 22 estats europeus, i és el lobbie cívic i associatiu més potent de promoció i reconeixement de la diversitat lingüística i cultural a Europa.

Concretament, Ferran Suay participarà en la secció “Societat civil i implementació de les Convencions sobre Drets de les Minories, del Consell d’Europa”. L’objectiu de la seua participació és:

  • Reconéixer els aspectes positius de la Carta (millorar la visibilitat de les llengües minoritzades, oferir marcs legals per al seu reconeixement, i aconseguir suport formal dels estats a aquesta realitat plurilingüe).
  • Criticar les limitacions de les polítiques lingüístiques actuals per a garantir la continuïtat de les comunitats lingüístiques minoritzades.
  • Demanar diferents canvis en la política actual, com ara:
    • Canviar el nom de la Carta Europea, i substituir l’adjectiu “minoritàries” per “minoritzades” (perquè moltes d’elles –com la nostra- són majoritàries en el seu territori, però han estat minoritzades després de molts anys de sotmetiment a condicions polítiques desfavorables).
    • Incloure mesures efectives de caràcter executiu davant incompliments de la Carta: ara com ara, els estats la signen, la ratifiquen, i a continuació poden incomplir-la impunement.
    • Totes les llengües minoritzades han d’accedir a un estatus d’oficialitat, que és l’única manera de poder assolir un mínim respecte i condicions de supervivència (hi ha encara molts casos, a Europa, que no gaudeixen de cap oficialitat).
    • No són els estats, sinó la UE, qui ha de decidir a quins idiomes s’aplica la Carta. Així s’evitarien els intents reiterats d’alguns governs d’impedir-ne l’aplicació, mitjançant l’ocultació o divisió artificial de les llengües (per a continuar minoritzant-les).
    • Que la recomanació de la Carta, de reciprocitat de mitjans de comunicació en la mateixa llengua (i en llengües semblants), s’aplique també dins de les fronteres d’un mateix estat. Ara mateix, aquesta norma només s’aplica entre estats. 
    • Incorporar al disseny de polítiques, la necessitat d’incidir també sobre els parlants de llengües dominants, per a modificar la percepció que tenen de les llengües minoritzades.

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de