Acció Cultural del País Valencià
 
Celebrem l'Any Palau i Fabre a València
dijous, 11 de gener de 2018 14:40
PDF Imprimeix Correu electrònic
Comparteix Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a FaceBook Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a Twitter Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a Google Bookmarks Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a La Tafanera Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a Meneame Compartir (Celebrem l'Any Palau i Fabre a València) a Delicious
 

En un acte conjunt d’ACPV, AELC, PEN i ILC

A més, és l’últim acte de Laura Borras com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes


Ahir dimecres 10 de gener va tenir lloc un acte molt especial a la seu central d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC): la commemoració de l’Any Josep Palau i Fabre (1917-2008), una important figura de la cultura en la nostra llengua, poeta, autor teatral i un dels principals especialistes en l’obra de Picasso, a més de destacat activista cultural.

L’acte va ser producte de la col·laboració entre Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), el PEN i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

 

Emili Payà, director de programació de l’OCCC, va ser el primer en intervenir, en representació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), per a explicar les activitats realitzades per l’entitat en favor de la divulgació dels nostres autors (presentacions de llibres, debats, exposicions itinerants, projecció de documentals, col·laboració amb entitats, celebració també de l’Any Prudenci Bertrana, realització del Cicle Joan Fuster amb les universitats valencianes...).

Payà va donar la paraula a Manuel Guerrero, comissari de l’Any Palau i Fabre, qui va glossar la importància de la figura i l’obra del poeta, i la programació desenvolupada amb motiu de l’Any.

Posteriorment, també van intervenir els representants de les altres entitats participants: Vicent Berenguer, vicepresident del PEN al País Valencià, i Gemma Pasqual, vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) al País Valencià.

Helena Pol fou l’encarregada de presentar l’Àlbum editat pel PEN català sobre Palau i Fabre, una interessant i molt útil edició pensada com a eina d’aproximació a l’autor i la seua obra, tant pels textos com per la selecció de fotografies publicades. Pol aprofità per explicar algunes anècdotes personals sobre l’autor, ja que ella és nascuda a Llançà, la població on va viure durant els seus darrers anys el poeta.

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), tancà aquesta primera part de l’acte, amb una molt didàctica i atractiva exposició sobre Palau i Fabre, amb una ràpida anàlisi literària i de contextualització de la seua obra, que oferí claus de lectura i interpretació. Així, llegí i comentà algun dels seus poemes.

A continuació, tingué lloc el moment més emotiu de l’acte, quan Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), lliurà un ram de flors a Laura Borràs, com a reconeixement per la seua tasca com a directora de la ILC, que ara deixa per a incorporar-se a la seua nova responsabilitat com a diputada del Parlament de Catalunya. De fet, l’acte d’ahir fou l’últim acte de Borràs com a directora de la ILC, precisament a València i a casa nostra.

Després, va tenir lloc la segona part de l’acte: una lectura pública d’una selecció de poemes de Palau i Fabre a càrrec de tres poetes de trajectòria reconeguda: el català Roger Vilà Padró, la mallorquina Glòria Julià i el valencià Jaume Pérez Muntaner.

Les paraules finals de Joan Noves, president de la Fundació Palau, encarregada de la cura del llegat del poeta, serviren de cloenda formal, apuntant a la tasca encara pendent de fer d’estudi sobre un autor amb tanta obra.

En finalitzar l’acte, tingué lloc un sopar amb la participació dels responsables de les entitats que el van fer possible, i que va ser aprofitar per a compartir la valoració de l’Any Palau i Fabre i obrir la porta a noves col·laboracions que ajuden a difondre la cultura i la seua valoració social.

Etiquetes:
 
 
 

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana

Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - info@acpv.cat
{alt}