Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vol fer públiques algunes reflexions com a valoració de la diada del passat 23 d’abril.

La diada organitzada per ACPV va constar de dues parts. La primera va ser una manifestació, convocada amb el lema “Fem País Valencià”, que va resultar un èxit. Des del punt de vista quantitatiu, va aplegar encara més gent que l’any passat, i va mostrar la capacitat de mobilització de la nostra entitat fins i tot en un context, com és el del canvi social i polític, que podria haver facilitat una certa desmobilització. A més, va ser una manifestació caracteritzada per la tranquil·litat i la manca d’incidents.

En segon lloc, la Festa per la Cultura a la plaça de bous va ser també un èxit que superà les expectatives més optimistes: la plaça es va omplir quinze dies abans de l’acte, i l’espectacle va resultar extraordinari tant per la seua qualitat com per l’emotivitat que provocà. Vam complir l’objectiu de recuperar un espai per a la cultura, d’homenatjar les persones i grups que han treballat per la llengua durant tots aquests anys, i de visibilitzar la reivindicació d’un important sector social que aposta perquè la cultura i la llengua siguen eixos fonamentals d’un projecte de país veritablement modern, plural, integrador, democràtic i que mire al futur.

Tot i això, algunes reaccions fora de lloc que hem presenciat aquests dies recomanen una reflexió serena.

1r.- Respecte a la manifestació, a ACPV no ens preocupa en absolut la petició d’un “informe de danys”, perquè el resultat deixarà en ridícul qualsevol pretensió difamatòria. Va ser una mobilització tranquil·la, i ACPV vol felicitar la responsabilitat dels milers de valencians que van respondre a la nostra convocatòria.

2n.- Pel que fa a la Festa de la Cultura, hem d’apuntar que:
– La cessió de la plaça de bous fou aprovada per unanimitat amb el vot favorable de tots els partits polítics amb representació a la Diputació. Per tant, ACPV els agraeix públicament a tots que hagen actuat amb respecte democràtic, cosa què significa permetre que la plaça torne a ser un espai públic que no se cedeix en base a capricis partidistes, i al qual tenen accés totes les associacions i entitats que vulguen fer cultura.
– Com a gest d’exemplaritat, la nostra entitat va garantir la perfecta cura de l’espai, va solucionar els incidents produïts, tant fora com dins de la plaça, foren o no de la nostra responsabilitat (cal recordar que la cessió del recinte implica la responsabilitat sobre el que passa a dins, però no del que passa a fora, a la via pública). Per tant, tampoc per aquest punt té cap sentit cap difamació

3r.- ACPV representa un sector social de joves, població urbana i professions liberals que té un caràcter molt dinàmic i que és a la base del canvi social que ha possibilitat el canvi polític. Aquest sector social, que té una influència qualitativa molt important en tota societat, entén que el canvi polític és un instrument al servei d’un programa que no s’esgota amb la fi dels comportaments antidemocràtics, autoritaris i corruptes d’anteriors responsables institucionals, sinó que reclama accions de govern positives que incloguen la llengua i la cultura com a elements fonamentals. Per això, l’èxit de la diada respon a una demanda social real, que ACPV senzillament recull i expressa, i continuarà fent-ho, de manera responsable, però també decidida.

4rt.- En aquest sentit, trobem a faltar una ràdio i televisió valencianes que puguen recollir i difondre la nostra realitat. I per això volem agrair a TV3 que gravara íntegrament la Festa per la Cultura amb la previsió de realitzar un programa especial, el qual, però, dissortadament els valencians no podrem veure, si no és que abans el Govern valencià posa fi a la censura de TV3 i Catalunya Ràdio imposada per l’anterior Govern.

ACPV continuarà treballant per la llengua i la cultura com ha fet durant els últims 40 anys. Hem vist passar governs que pretenien ofegar-nos políticament i econòmica. Amb humiltat i responsabilitat mirarem d’assolir l’objectiu pel qual els nostres socis i col·laboradors ens demanen que treballem. I reclamem el dret democràtic a presentar a la nostra societat el programa que proposem per a la llengua i la cultura en condicions de respecte i -sense difamacions-, tal com ho fem nosaltres, sense caure en provocacions. Perquè fer País Valencià comença pel respecte a la diversitat i la pluralitat en democràcia.