La diada es celebrarà el dissabte 29 d’abril a València, i serà una jornada amb 3 actes convocats amb el lema conjunt de “6 anys sense senyal. Volem TV3, IB3 i ràdio i televisió valencianes.”
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’entitat que treballa per la promoció i reconeixement de la llengua i cultura pròpies del País Valencià, és l’entitat que organitza i convoca, des dels anys de la transició, els actes de la diada del 25 d’Abril, en la qual commemorem la pèrdua de les institucions i lleis pròpies d’autogovern després de la Batalla d’Almansa de 1707 i, alhora, l’inici de la progressiva recuperació de l’autoconsciència dels valencians com a poble.
Enguany, celebrarem els actes de la diada el dissabte 29 d’abril, ja que el dia 25 és laborable i que, de moment, al País Valencià, no ha estat declarat festiu, tot i el seu significat històric i, sobretot, actual, pel que fa a la reivindicació de les necessitats que com a poble tenim plantejats (igualtat lingüística, promoció de la nostra cultura, col·laboració amb el conjunt de l’àmbit lingüístic i cultural, finançament, corredor mediterrani, model econòmic i social de benestar i de qualitat…), perquè sense autoconsciència com a poble, no hi ha acció col·lectiva.
ACPV vol dedicar enguany la diada a recordar que fa 6 anys que el País Valencià està “sense senyal”, lema que es va popularitzar arran de la prohibició de TV3 i Catalunya Ràdio pels governs de Camps i Fabra, i que ens recorda que, 6 anys més tard, encara no s’ha posat fi a aquella censura. A més, el posterior tancament de RTVV (malgrat l’unànim rebuig de la societat valenciana) i el fet que tampoc no rebem IB3, significa que els valencians, tot i el canvi polític que es va produir aviat farà 2 anys, no tenim accés a cap televisió o ràdio en la nostra llengua (més enllà de les poques però molt importants ràdios locals que emeten en valencià).
Per això, ACPV entén que ha arribat ja el moment de renovar la reivindicació: volem TV3, IB3 i ràdio i televisió valencianes. Volem la plena recepció de les televisions i ràdios públiques en català, per posar fi a la censura i garantir l’accés de la nostra llengua als mitjans de comunicació de masses.
La jornada del 29 d’abril constarà d’una triple convocatòria a València, pensada per a públics diferents, i per tant inclusiva i que té la voluntat de sumar:
a) Matí: al Jardí de Vivers, Festa amb el Club Super3, actuació musical d’IB3, personatges de la televisió valenciana, actuacions i tallers
b) Vesprada, manifestació pel centre de València
c) Vesprada-nit: al Jardí de Vivers, Festa-Concert, organitzada conjuntament per Joves d’ACPV i BEA (Bloc d’Estudiants Agermanats, l’associació d’estudiants més important de les universitats valencianes)