La Flama continua recorrent les comarques del País Valencià
L'Horta
Alcàsser
Divendres 15 d'octubre
19 h. Presentació del Llibre d'Enric Tàrrega “L'amant de la ciutat somniada".
21 h. Concert FolkiFesta.
22'30 h. Sopar de pa i porta.
Local El Montó d'Alcàsser
Torrent
Divendres 22 d'octubre
20 h. La Flama del Correllengua arriba a la plaça Bisbe Benlloch de Torrent.
Després de recórrer l'Avda del País Valencià, arribarà a l'Edifici Metro on es llegirà el Manifest.
L'acte clourà amb un recital d'Albaes.
Organitza: Col·lectiu Safranar i ACPV
La Ribera Alta
Torís
Divendres 15 d'octubre
18 h. Contacontes per als més menuts, amenitzat amb música.
18'30 h. Trivial gegant i Karaoke amb música de la terra i versionada, també.
21 h. Arribada de la torxa del Correllengua, parlament al balcó de l'Ajuntament i cercavila amb tabal i dolçaina i els cabuts.
21'30 h. Tradicional sopar del Correllengua 2010. Enguany fem 15 anys!! Hi haurà ball, barra lliure i repartirem els Premis Jaume I a persones que han difós d'alguna manera la llengua i la cultura a nivell local i també els premis escolars de dibuix, d'auques i d'spots publicitaris sobre el 9 d'octubre. Actuarà el grup Rascanya.
La Safor
Oliva
Divendres 15 d'octubre
18 h. Dani Miquel el cantacançons presenta "Els barrets de Valor" en homenatge a Enric Valor.
Lloc: Biblioteca Infantil (Carrer Major, 10)
Col·labora: Ajuntament d'Oliva i Regidoria de Biblioteques
Baix Vinalopó
Crevillent
Dissabte 16 d'Octubre
19 h. Primera Trotada popular pel Valencià.
Eixida des del Casal Jaume I de Crevillent. Recorregut de 3'5km pel centre de la població.
Organitza: ACPV, Casal Jaume I de Crevillent i el Club d'Atletisme de Crevillent.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Correllengua València i Horta
Del 5 d'octubre al 8 d'octubre la Flama del Correllengua acompanyada de dolçaines i tabals ha recorregut els següents centres de València i l'Horta:
Col·legi Rei en Jaume de Tavernes Blanques; Col·legi Joan Comenius, Col·legi Santa Teresa, Col·legi Angelina Carnisser, Col·legi Sara Fernandez, Col·legi Ramiro Jover i Col·legi Ciutat Artista Faller de València; Col·legi Blasco Ibañez i Col·legi Lluís Vives de Beniparrell; Col·legi San Ignasi, Col·legi Verge de la Vallivana, Col·legi San Cristòfol i Col·legi La Nostra Escola Comarcal de Picassent; Col·legi Antonio Ferrandis de la Coma de Paterna; Col·legi Jaume el Conqueridor de Catarroja; Col·legi Sant Joan de la Ribera d'Alfara del Patriarca; Col·legi Lluís Vives de Massanassa; Col·legi La Patacona i Col-legi Cervantes d'Alboraia; Col·legi San Clemente de Sedaví; Col·legi 9 d'octubre d'Alcàsser; Col·legi Lluís de Santangel del Saler.
La festa final del Correllengua escolar a València, organitzada per CP Carles Salvador i CP Pare Català i les seues respectives AMPA's, va ser el passat 8 d'octubre a Benimaclet. Festa que va començar després de l'horari lectiu amb dues cercaviles simultànies que eixiren des dels dos col·legis fins arribar a la Plaça de Benimaclet. Davant d'una Plaça plena de gom a gom, en la que els alumnes pogueren gaudir d'un taller de pilota i de jocs infantils, tingueren lloc les actuacions dels alumnes de dansetes del CP Pare Català, de Llorenç Giménez El Contacontes, de la Colla de Dolçainers i Tabaleters “Estrella Roja” i dels Dimonis de Benimaclet.
Per acabar la jornada del 8 d'octubre, el Casal d'ACPV de la Malva-rosa va organitzar un sopar en el qual assistiren nombrosos socis i simpatitzants del Casal.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Correllengua a La Ribera
Correllengua a Riola
El passat divendres 8 d'octubre, després de 15 anys sense celebrar el Correlllengua, la flama de la llengua es tornà a passejar pels carrers de Riola.
Van ser molts els veïns i veïnes que eixiren al carrer en defensa de la nostra llengua i per reivindicar el seu ús a tots els àmbits de la vida.
La jornada començà amb l'actuació del contacontes Carles Cano que va delectar grans i menuts amb el seus contes. Després, per escalfar motors, un grup de joves coeters del poble ens feren una “passada de corda antiga” per commemorar una festa de llarga tradició a la localitat com és la cordà. Amb el so de la dolçaina i el tabal del grup Tabalaina, acompanyats pel grup de danses Les Moreres de Riola i la colla de coeters, s'inicià una cercavila que comptà amb la participació d'un gran nombre de veïns i veïnes del poble. La comitiva, arribà a la plaça de la Constitució on es van llegir els manifests del Correllengua de la mà de tres alumnes de l'escola de Riola i de la regidora de cultura, Rosa Franco. L'acte va concloure amb el so de la muixeranga.
Correllengua a Cullera
Un centenar de persones assistiren als actes de la festa per la llengua
Més d’un centenar de persones de totes les edats assistiren el passat divendres 8 d’Octubre al Correllengua de Cullera; la festa per la llengua, organitzada conjuntament pel Casal Jaume I de la localitat, la Falla el Raconet i l’Assemblea de Joves de la Ribera Baixa – CAJEI.
El actes començaren al voltant de les 8 i mitja de la vesprada. Primerament, els dolçainers i tabaleters de la Falla el Raconet tocaren tot un seguit de cercaviles per tal d’animar l’ambient.
Tot seguit, l’artista convidat Toni de l’Hostal amb el seu humor propi llegí el manifest de la 15a edició del Correllengua, que enguany anava dedicat a la figura de l’escriptor valencià Enric Valor, que donà pas a l’actuació de la colla de dansaes de la Falla el Raconet.
La jornada acabà amb un sopar popular que oferí el Casal Jaume I a tots els assistents i l’actuació de l’abans esmentat Toni de l’Hostal, amb les seues dosis d’humor valencià.
Correllengua a Sueca
Com cada any pel 9 d'Octubre, socis i simpatitzants d'ACPV, l'equip de govern municipal i un gran nombre de veïns i veïnes de la comarca, s'aplegaren a Sueca, capital de la Ribera Baixa per commemorar la nostra diada nacional.
Tots junts, marxarem en cercavila acompanyats pel grup de dolçainers Tabalaina i La Xara, i per la muixeranga de Sueca des de l'Ajuntament fins a la casa de Fuster. Allí, Guillem Ribes, membre del Casal Ribera Baixa va llegir el manifest general del Correllengua. La visita a ca Fuster acabà amb els balls del grup de danses Almogàver de Sueca i amb la Muixeranga. Després, la comitiva es traslladà de nou a l'Ajuntament on diferents col·lectius, associacions i partits polítics van retre un sentit homenatge a l'escriptor i il·lustre suecà, Joan Fuster. La diada continuà amb l'entrega anual de premis per part de l'Ajuntament. L'acte va concloure amb la baixada del penó de la conquesta des del balcó de l'Ajuntament i els balls del grup de danses Almogàver de Sueca.
Correllengua a Carcaixent
Enguany el Casal ha tingut dos celebracions del 9 d'octubre. Primer el passat dijous 7 d'octubre estaguérem a Alzira, junt a l'Assemblea de Joves El Cau, recuperant després de molts anys d'absència a la ciutat veïna, el Correllengua.
I el passat 9 d'Octubre, com des de de l'any 2005 és habitual, les organitzacions de Carcaixent que creuen en el seu País i treballen dia a dia per dignificar la societat que ens ha tocat viure, ens reunírem per homenatjar a Jaume I i al mestre Enric Valor, fent nostra la seva lluita pel valencià, el català de tots.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Correllengua a El Campello
Tots els anys, des del Sud, a El Campello, celebrem la Diada del País Valencià. El 9 d'Octubre i com a cloenda dels actes del Correllengua, es representa al castell fester la presa de la ciutat de València pel Rei En Jaume I i el naixement així, del nostre País Valencià. La representació està a càrrec d'alumnes dels col·legis públics de El Campello, i de nombrosos festers que, vestits amb els trajes de moros i de cristians, donen vida i color a l'acte. A continuació, el Jaumet, càrrec que cada any l'ostenta una xiqueta o xiquet, dalt del seu cavall, encapçala la Processó Cívica nutrida de veïns i representants d'entitats cíviques que amb la seua presència reafirmen la seua identitat com a poble en el marc del País Valencià. La processó recorre els principals carrers del municipi, acompanyada en tot moment pel so de dolçaines i tabals.
L’acte va concloure al castell fester amb el so solemne de la Muixeranga. I com cada any, es fa "la Mocadorada" en celebració del dia de Sant Dionís, dia dels enamorats al País Valencià, on després del repartiment dels mocadors amb dolços entre les parelles, té lloc la popular Dansà pel carrer Pal fins la plaça del Poble. Un dinar de germanor posa punt i final a una jornada de commemoració.
------------------------------------------------------------------------------------------------
La Flama del Correllengua arribà el dilluns 11 d'octubre a Morella
El Correllengua a Morella reivindica les emissions de TV3 i Aragó Televisió
La Flama del Correllengua va arribar el passat 11 d'octubre a Morella acompanyada d’una protesta pel tancament del repetidor que donava senyal als canals autonòmics de Catalunya i Aragó. La Flama va entrar a Morella per les Torres de Sant Miquel i va arribar fins a l’Ajuntament, on es va llegir el Manifest del Correlengua 2010, que enguany homenatja Enric Valor.
Distints membres del col·lectiu Els Ports en Moviment, van realitzar una performance per a reivindicar les emissions de TV3 i Aragó TV. A continuació, el jove de Villores, Guillem Tena, va presentar el seu llibre “Petjades d’una guerra: 1936-2009”.
Els actes del Correllengua 2010 a Morella han estat organitzats per Acció Cultural del País Valencià, el col·lectiu Els Ports en Moviment i l’Ajuntament de Morella. Cal recordar que el consistori morellà es va veure obligat a tallar les emissions del senyal de TV3 i Aragó Televisió fa ja més de quatre mesos. Des d’aleshores, s’han organitzat distints actes de protesta pel tall de les emissions, destacant manifestacions, lectura de manifestos o recollida de signatures.
Notícies relacionades: Avui+ElPunt, Avui+ElPunt, Comarques Nord, Comarques Nord (Foto Galeria), Levante, Mediterraneo
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cloenda dels actes del Correllengua a la Vall d'Albaida i el Camp de Túria
Ontinyent
El passat 8 d’octubre per tal de posar fi al Correllengua 2010 a la Vall d'Albaida es va realitzar per la vesprada un concert de Pau Alabajos a Benigànim, que va comptar amb la col·laboració del Col·lectiu Cultural el Ganxo. I per finalitzar la programació a la sala OTK d’Ontinyent va tindre lloc un concert d’Auxili, Assabè I The Skafeïnats. Ambós actes van comptar amb un públic nombrós i van suposar el referent cultural de la comarca per al cap de setmana.
Llíria
El Correllengua escolar 2010 va cloure el divendres passat al Camp de Túria. Uns dos mil set-cents menuts de la comarca han gaudit del pas de la Flama de la llengua pels seus col·legis. El col·legi públic número 2 de Vilamarxant, el col·legi Mas d’Escoto de Riba-Roja de Túria, Verge del Carme de l’Eliana, Lluís Vives de Benaguasil, Lloma del Mas de Bétera, i l’Olivera de l’Eliana han participat activament en aquesta festa que va consolidant-se. La Flama tampoc podia obviar la població de Llíria, la capital edetana va ser la darrera estació. En la seu del Casal Jaume I, i amb Dani Miquel com a mestre de cerimònies, la Flama va impregnar el seu esperit als xiquets de la ciutat de la música.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Més de 700 alumnes dels col·legis de primària d'Elx participen al Correllengua 2010
El passat divendres 8 d'octubre el Gran Teatre d'Elx es va quedar menut
Més de 700 alumnes dels col·legis de primària d'Elx gaudiren amb l'arribada del Correllengua al Gran Teatre d'Elx. Felip Kervarec (Món d'animació) va ser l'encarregat d'interpretar l'obre "Va d'Enric Valor" L'amor de les tres taronges. A més l'Institut Municipal de Cultura de l'Ajuntament d'Elx va obsequiar als col·legis que van assistir a l’acte amb una col·lecció de 8 llibres de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor, adaptades al públic infantil i juvenil per Rosa Serrano.
La nit del mateix divendres a les 20:00 hores va arribar la Flama del Correllengua al saló de plens de l'Ajuntament d'Elx, on va ser rebuda per la Tinent d’Alcalde i Regidora de Cultura Àngels Candela i Plaza la qual ens va obsequiar amb un parlament a favor de la nostra llengua i cultura, i també van fer acte de presència els Tinents d'Alcalde, Maria Teresa Sempere i Jaén i José Manuel Sánchez i Asencio. El ple de l’ajuntament s’ocupà per complet per veure l’arribada de la flama de la llengua i escoltar la lectura del manifest a càrrec dels jóvensAnna Durà, Josep M. Boix i Neus Paredes de l'IES Victòria Kent. I com a novetat d'enguany i que volem repetir l’any que ve amb altres representants del món associatiu i cultural d’Elx: Lluís Tarí president de l’associació cultural Xino-Xano de la Vallverda (camp d’Elx) va fer un magnífic parlament en nom d’ACPV sobre els nostres arrels com a poble. Tot això acompanyats amb les dolçaines i els tabalets de la colla “El Cascabot” d’Elx.
A les 21:30 hores al Casal Jaume I d'Elx s’omplí, amb l'assistència de nombroses persones que van poder gaudir amb la magnífica música i les veus de Miquel Pujadó i Olga Sùarez amb l’actuació “Dos entre Tants: El Verí d'Estellés” Vicent Andrés Estellés: el gran poeta valencià en llengua catalana del segle XX, i un dels grans poetes europeus contemporanis.
A més volem donar les gràcies a les diverses institucions i persones que han col·laborat en els actes del Correllengua 2010, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Acció Cultural del País Valencià, als i les mestres dels Col·legis Públics: La Vallverda, Sanchis Guarner, Cervantes, Jaume I i El Palmerar, Ies Victoria Kent, i als socis/es del Casal Jaume I d'Elx, que de forma voluntària han col·laborat, sense els quals no hauria estat possible el Correllengua 2010.
Notícies relacionades: Elchedigital.es
------------------------------------------------------------------------------------------------
|