Bétera

Ateneu Cívic i Cultural de Bétera

L’Ateneu Cívic i Cultural de Bétera és un espai obert a l’entorn amb aquests principis i objetius:

1.- Una idea compartida

La idea de fundar un ateneu, casal o organització popular, cultural i cívica a Bétera naix de la inquietud d’un col·lectiu de persones, amb sensibilitats ben diverses, però que comparteixen una preocupació comuna per la realitat del poble i del nostre país des d’un punt de vista progressista. De l’observació atenta i crítica d’aquesta realitat, i de l’interès d’incidir sobre la mateixa, sorgeix el projecte de creació d’alguna mena d’organització amb les característiques esmentades, que a partir d’ara anomenarem ateneu. Des de fa anys, la creació d’un ateneu a Bétera ha estat motiu de conversa entre nombrosos ciutadans, associacions i col·lectius diversos, i segurament també objecte dels anhels i les il·lusions més íntimes de molts veïns del poble, pel que fa a les seues aspiracions cíviques, socials i culturals. Un ateneu concebut des del compromís amb la societat que ens envolta, com un espai obert, un àmbit d’actuació estable, ben estructurat i durador.

Pensem que podem assegurar, doncs, que la creació d’un ateneu ha estat present en l’imaginari col·lectiu com una de les principals, sinó la més important, prioritats pel que fa a la intervenció cívica i cultural i a l’enfortiment del teixit associatiu i ciutadà.

2.- L’ADN del projecte

L’ateneu vol ser present com una associació disposada a intervenir en diferents àmbits: cívic, cultural, social, mediambiental, artístic, formatiu, etc…Per tant la transversalitat serà una qualitat inherent al projecte, atesa la diversitat dels espais d’actuació.

L’ateneu ha de ser un espai capaç d’aglutinar persones i col·lectius de sensibilitats diverses, capaces de treballar per uns objectius compartits. És, per tant, un espai de trobada. Aquesta qualitat és primordial, i segurament necessària pel desenvolupament del projecte i l’èxit en la tasca. El respecte a la diversitat de pensament i d’idees dins el projecte de l’ateneu no sols és molt important, sinó que és necessari en la mesura que l’enriqueix i constitueix un dels pilars principals de la seua fortalesa. Amb una realitat política i institucional sovint hostil, l’existència de projectes d’actuació comuns i plurals es fa imprescindible. L’atomització de la societat i la manca de teixit associatiu provoca massa vegades que persones amb inquietuds compartides no puguen oferir respostes adequades, la qual cosa genera una notable frustració.

Aquesta pluralitat s’emmarcarà sempre dins l’ideari i els valors de l’ateneu. Aquest ideari és el marc referencial dins el qual es desenvolupen totes les actuacions del projecte. Un diàleg intens i fructífer entre totes les persones i col·lectius fundadors es fa també imprescindible a l’hora de fixar els principis del projecte. Pensem que en aquest procés no s’han d’estalviar hores ni donar res per sabut; el resultat és fonamental per la bona marxa del projecte, no de bades l’ideari servirà de recer a totes les persones i activitats.

Així, doncs, els principis, formats per valors i idees, seran una mena de marc general d’actuació i de convivència. I s’hauran d’establir clarament en successives reunions. No obstant això, ens atrevim a esbossar-ne ací alguns:

– Foment de la democràcia, en el sentit més ampli i més genuí de la paraula. Açò implica processos democràtics de presa de decisions, el més horitzontals possibles, i impuls de la participació ciutadana, en l’interior de l’ateneu i també en la vida pública.

– Valors com la cultura del diàleg, la llibertat de decisió d’individus i de col·lectius, el respecte a la diversitat, la tolerància, la cultura de pau i la solidaritat formen part de la base ideològica i moral de l’ateneu.

– Estima, respecte i dignificació de la identitat valenciana, entesa com a màxima expressió de les qualitats d’un poble i com a dipositària de les virtuts i la personalitat d’aquest. La consciència de la pròpia identitat ens compromet amb la realitat més immediata, però també ens situa amb fermesa dins un món divers i globalitzat des d’una perspectiva de màxim respecte per les diferents identitats i cultures.

Foment de la cultura, entesa com el conjunt de coneixences, però també de valors i de models, que ajuden a l’home a formar-se a si mateix de manera integral i a situar-se en la societat i comprometre’s amb ella. En aquest àmbit cal destacar l’ús i l’impuls de la llengua i la cultura pròpies com un dels pilars de l’actuació de l’ateneu, sense bandejar cap altra manifestació cultural o lingüística. També cal destacar l’impuls de les diferents disciplines artístiques i de la creativitat en les seues múltiples expressions.

– Impuls de l’actuació cívica, en el sentit d’intervenir en la realitat que ens envolta tot seguint els principis de l’ateneu.

Defensa del medi, com a millor manera per a preservar la seua riquesa actual, i de llegar un patrimoni natural en condicions a les generacions futures. La sostenibilitat serà un dels principis rectors de les actuacions de l’ateneu. De la mateixa manera l’ateneu vetllarà per la defensa del patrimoni arquitectònic i artístic.

– Estímul de la formació de les persones, en un sentit integral, únic instrument que pot assegurar el seu ple desenvolupament moral i una implicació i participació satisfactòria en la societat.

– Preocupació i actuacions pel progrés social. Foment per part de l’ateneu de valors com la igualtat, el treball per la inclusió social, la igualtat d’oportunitats, la protecció dels col·lectius desfavorits, etc.

3.- El funcionament de l’ateneu

El funcionament i estructura de l’ateneu s’haurà de concretar en successives reunions. En principi es concep com una entitat registrada legalment, dirigida pels socis, dipositaris de la sobirania, autofinançada i autogestionada.

– L’ateneu s’inscriurà legalment com a associació, és a dir com a persona jurídica associativa, amb la finalitat d’aconseguir els objectius que marquen els seus principis i estatuts. Una de les tasques més destacades de bon principi serà l’elaboració i gestió de tots els documents destinats a tal efecte (estatuts, etc…).

– Els socis i sòcies de l’ateneu, les modalitats d’aportació econòmica dels quals s’haurà de concretar, són els dipositaris de la sobirania i democràticament decideixen els afers de l’entitat. Això no obstant, els socis podran triar a través de l’assemblea general els òrgans de govern que consideren oportuns. Caldrà estudiar de quina manera les persones jurídiques (associacions, partits, etc…) poden esdevenir socis de l’ateneu.

Autogestió i autofinançament. L’ateneu és una entitat absolutament independent que pren les decisions de manera autònoma i en llibertat. L’autofinançament esdevé una premissa bàsica d’eixida, sobretot tenint en compte la lamentable hostilitat institucional cap a tot allò que represente els ideals de progressisme i avanç social, qüestió que ve de lluny. Un dels desafiaments del projecte serà el fet d’aconseguir recursos propis que facen possible el desenvolupament de les actuacions ambicionades, a banda de les quotes dels socis.

En aquest punt volem dedicar un breu apartat a la relació entre l’ateneu i els partits polítics, qüestió que sovint pot alçar suspicàcies. L’ateneu considerarà els partits polítics com qualsevol altra entitat. És a dir, que podran participar de les activitats i dels espais de l’ateneu en la mesura que ho desitgen i que respecten els principis de l’entitat. Es tracta de sumar i no de restar, així que els partits, la seua experiència, la seua sensibilitat i el seu potencial humà, poden resultar sense cap dubte enriquidors.

4.- La necessitat d’un espai físic

Per tal de dur a terme amb èxit tot el projecte és obvi que cal un espai físic, un local, que siga satisfactori. El local haurà de reunir tot una sèrie de condicions, que caldrà tindre ben apamades. És una tasca que caldrà fer en pròximes reunions.

No cal dir que el local triat haurà de complir uns requisits determinats, quant a l’espai disponible, distribució, ubicació, significació, preu, etc. La tria de l’espai s’haurà de fer amb especial cura, perquè en molts aspectes pot determinar les possibilitats d’actuació de cara al futur.

5.- Les activitats de l’ateneu

El col·lectiu de socis i sòcies que es decidisca a tirar endavant l’ateneu determinarà, una vegada el projecte estiga en marxa, quines són les prioritats d’acció i quines activitats s’hi duran a terme. Aquestes decisions s’hauran de prendre després d’un necessari període de reflexió, d’intercanvi d’idees i de debat. A manera d’orientació, però, avancem algunes de les activitats que pensem que es podrien realitzar.

– Promoure processos de participació ciutadana i d’actuació cívica en l’àmbit municipal i comarcal.

– Servir d’espai de reunió per altres entitats.

– Impulsar accions destinades a l’enfortiment del teixit social del poble, i accions conjuntes amb altres associacions i entitats.

– Realitzar i promoure activitats culturals i artístiques com presentacions, exposicions, concerts, biblioteca, etc.

– Informar de la realitat que ens envolta amb la realització d’una revista, web, etc…

– Promoció d’activitats relacionades amb la cultura i llengua pròpies, i també de coneixement, relació i diàleg amb altres cultures.

– Protecció i divulgació del medi ambient, i també del patrimoni arquitectònic i artístic.

– Realització d’accions formatives destinades a un públic ampli.

– Treballs dins l’àmbit de l’acció social.

 

Bétera

Ateneu Cívic i Cultural de Bétera

L’Ateneu Cívic i Cultural de Bétera és un espai obert a l’entorn amb aquests principis i objetius:

1.- Una idea compartida

La idea de fundar un ateneu, casal o organització popular, cultural i cívica a Bétera naix de la inquietud d’un col·lectiu de persones, amb sensibilitats ben diverses, però que comparteixen una preocupació comuna per la realitat del poble i del nostre país des d’un punt de vista progressista. De l’observació atenta i crítica d’aquesta realitat, i de l’interès d’incidir sobre la mateixa, sorgeix el projecte de creació d’alguna mena d’organització amb les característiques esmentades, que a partir d’ara anomenarem ateneu. Des  de fa anys, la creació d’un ateneu a Bétera ha estat motiu de conversa entre nombrosos ciutadans, associacions i col·lectius diversos, i segurament també objecte dels anhels i les il·lusions més íntimes de molts veïns del poble, pel que fa a les seues aspiracions cíviques, socials i culturals. Un ateneu concebut des del compromís amb la societat que ens envolta, com un espai obert, un àmbit d’actuació estable, ben estructurat i durador.

Pensem que podem assegurar, doncs, que la creació d’un ateneu ha estat present en l’imaginari col·lectiu com una de les principals, sinó la més important, prioritats pel que fa a la intervenció cívica i cultural i a l’enfortiment del teixit associatiu i ciutadà.

 

2.- L’ADN del projecte

L’ateneu vol ser present com una associació disposada a intervenir en diferents àmbits: cívic, cultural, social, mediambiental, artístic, formatiu, etc…Per tant la transversalitat serà una qualitat inherent al projecte, atesa la diversitat dels espais d’actuació.

L’ateneu ha de ser un espai capaç d’aglutinar persones i col·lectius de sensibilitats diverses, capaces de treballar per uns objectius compartits. És, per tant, un espai de trobada. Aquesta qualitat és primordial, i segurament necessària pel desenvolupament del projecte i l’èxit en la tasca. El respecte a la diversitat de pensament i d’idees dins el projecte de l’ateneu no sols és molt important, sinó que és necessari en la mesura que l’enriqueix i constitueix un dels pilars principals de la seua fortalesa. Amb una realitat política i institucional sovint hostil, l’existència de projectes d’actuació comuns i plurals es fa imprescindible. L’atomització de la societat i la manca de teixit associatiu provoca massa vegades que persones amb inquietuds compartides no puguen oferir respostes adequades, la qual cosa genera una notable frustració.

Aquesta pluralitat s’emmarcarà sempre dins l’ideari i els valors de l’ateneu. Aquest ideari és el marc referencial dins el qual es desenvolupen totes les actuacions del projecte. Un diàleg intens i fructífer entre totes les persones i col·lectius fundadors es fa també imprescindible a l’hora de fixar els principis del projecte. Pensem que en aquest procés no s’han d’estalviar hores ni donar res per sabut; el resultat és fonamental per la bona marxa del projecte, no de bades l’ideari servirà de recer a totes les persones i activitats.

Així, doncs, els principis, formats per valors i idees, seran una mena de marc general d’actuació i de convivència. I s’hauran d’establir clarament en successives reunions. No obstant això, ens atrevim a esbossar-ne ací alguns:

– Foment de la democràcia, en el sentit més ampli i més genuí de la paraula. Açò implica processos democràtics de presa de decisions, el més horitzontals possibles, i impuls de la participació ciutadana, en l’interior de l’ateneu i també en la vida pública.

– Valors com la cultura del diàleg, la llibertat de decisió d’individus i de col·lectius, el respecte a la diversitat, la tolerància, la cultura de pau i la solidaritat formen part de la base ideològica i moral de l’ateneu.

– Estima, respecte i dignificació de la identitat valenciana, entesa com a màxima expressió de les qualitats d’un poble i com a dipositària de les virtuts i la personalitat d’aquest. La consciència de la pròpia identitat ens compromet amb la realitat més immediata, però també ens situa amb fermesa dins un món divers i globalitzat des d’una perspectiva de màxim respecte per les diferents identitats i cultures.

Foment de la cultura, entesa com el conjunt de coneixences, però també de valors i de models, que ajuden a l’home a formar-se a si mateix de manera integral i a situar-se en la societat i comprometre’s amb ella. En aquest àmbit cal destacar l’ús i l’impuls de la llengua i la cultura pròpies com un dels pilars de l’actuació de l’ateneu, sense bandejar cap altra manifestació cultural o lingüística. També cal destacar l’impuls de les diferents disciplines artístiques i de la creativitat en les seues múltiples expressions.

– Impuls de l’actuació cívica, en el sentit d’intervenir en la realitat que ens envolta tot seguint els principis de l’ateneu.

Defensa del medi, com a millor manera per a preservar la seua riquesa actual, i de llegar un patrimoni natural en condicions a les generacions futures. La sostenibilitat serà un dels principis rectors de les actuacions de l’ateneu. De la mateixa manera l’ateneu vetllarà per la defensa del patrimoni arquitectònic i artístic.

– Estímul de la formació de les persones, en un sentit integral, únic instrument que pot assegurar el seu ple desenvolupament moral i una implicació i participació satisfactòria en la societat.

– Preocupació i actuacions pel progrés social. Foment per part de l’ateneu de valors com la igualtat, el treball per la inclusió social, la igualtat d’oportunitats, la protecció dels col·lectius desfavorits, etc.

3.- El funcionament de l’ateneu

El funcionament i estructura de l’ateneu s’haurà de concretar en successives reunions. En principi es concep com una entitat registrada legalment, dirigida pels socis, dipositaris de la sobirania, autofinançada i autogestionada.

– L’ateneu s’inscriurà legalment com a associació, és a dir com a persona jurídica associativa, amb la finalitat d’aconseguir els objectius que marquen els seus principis i estatuts. Una de les tasques més destacades de bon principi serà l’elaboració i gestió de tots els documents destinats a tal efecte (estatuts, etc…).

– Els socis i sòcies de l’ateneu, les modalitats d’aportació econòmica dels quals s’haurà de concretar, són els dipositaris de la sobirania i democràticament decideixen els afers de l’entitat. Això no obstant, els socis podran triar a través de l’assemblea general els òrgans de govern que consideren oportuns. Caldrà estudiar de quina manera les persones jurídiques (associacions, partits, etc…) poden esdevenir socis de l’ateneu.

Autogestió i autofinançament. L’ateneu és una entitat absolutament independent que pren les decisions de manera autònoma i en llibertat. L’autofinançament esdevé una premissa bàsica d’eixida, sobretot tenint en compte la lamentable hostilitat institucional cap a tot allò que represente els ideals de progressisme i avanç social, qüestió que ve de lluny. Un dels desafiaments del projecte serà el fet d’aconseguir recursos propis que facen possible el desenvolupament de les actuacions ambicionades, a banda de les quotes dels socis.

En aquest punt volem dedicar un breu apartat a la relació entre l’ateneu i els partits polítics, qüestió que sovint pot alçar suspicàcies. L’ateneu considerarà els partits polítics com qualsevol altra entitat. És a dir, que podran participar de les activitats i dels espais de l’ateneu en la mesura que ho desitgen i que respecten els principis de l’entitat. Es tracta de sumar i no de restar, així que els partits, la seua experiència, la seua sensibilitat i el seu potencial humà, poden resultar sense cap dubte enriquidors.

4.- La necessitat d’un espai físic

Per tal de dur a terme amb èxit tot el projecte és obvi que cal un espai físic, un local, que siga satisfactori. El local haurà de reunir tot una sèrie de condicions, que caldrà tindre ben apamades. És una tasca que caldrà fer en pròximes reunions.

No cal dir que el local triat haurà de complir uns requisits determinats, quant a l’espai disponible, distribució, ubicació, significació, preu, etc. La tria de l’espai s’haurà de fer amb especial cura, perquè en molts aspectes pot determinar les possibilitats d’actuació de cara al futur.

5.- Les activitats de l’ateneu

El col·lectiu de socis i sòcies que es decidisca a tirar endavant l’ateneu determinarà, una vegada el projecte estiga en marxa, quines són les prioritats d’acció i quines activitats s’hi duran a terme. Aquestes decisions s’hauran de prendre després d’un necessari període de reflexió, d’intercanvi d’idees i de debat. A manera d’orientació, però, avancem algunes de les activitats que pensem que es podrien realitzar.

– Promoure processos de participació ciutadana i d’actuació cívica en l’àmbit municipal i comarcal.

– Servir d’espai de reunió per altres entitats.

– Impulsar accions destinades a l’enfortiment del teixit social del poble, i accions conjuntes amb altres associacions i entitats.

– Realitzar i promoure activitats culturals i artístiques com presentacions, exposicions, concerts, biblioteca, etc.

– Informar de la realitat que ens envolta amb la realització d’una revista, web, etc…

– Promoció d’activitats relacionades amb la cultura i llengua pròpies, i també de coneixement, relació i diàleg amb altres cultures.

– Protecció i divulgació del medi ambient, i també del patrimoni arquitectònic i artístic.

– Realització d’accions formatives destinades a un públic ampli.

– Treballs dins l’àmbit de l’acció social.