Manuel Molins

Manuel Molins i Casaña és un dramaturg i professor de literatura.

És d’Alfara del Patriarca (Horta Nord) i es va llicenciar per la Universitat de Santo Tommasso de Roma i per la de València, però la seua formació teatral, atesa la situaciódels conservatoris de l’època, és producte de múltiples cursos independents ambprofessors tant de l’escola de Barcelona com de la de Madrid, així com de l’estudipersonal i d’una activitat teatral intensa i continuada des dels anys setanta del seglepassat fins a l’actualitat, sempre al servei del nostre teatre, la nostra llengua i la nostracultura. Va obtenir el carnet de professional del sindicat verical per poder actuar per totala nostra geografía. Era el tardofranquisme i encara no hi havia moltes altrespossibilitats d’accedir-hi.

És fundador del Grup 49, amb el qual va participar molt activament en el moviment delTeatre Independent Valencià (TIV), que pretenia acostar el nostre teatre a les tendèncieseuropees, tot mantenint els elements populars que configuren la nostra tradició. És un autor prolífic i la seva producció teatral presenta una gran diversitat formal i temàtica. Francesc Foguet, investigador i professor de literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, situa la seva escriptura «en el centre de les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat»[2]

Ha publicat cinquanta-tres obres i n’ha estrenades cinqaunta-una fins al moment. La Institució Alfons el Magnànim ha publicat el seu Teatre Complet en quatre volums ones recullen tant la major part dels diferents cicles dramatúrgics (Dansa de Vetlatori, La máquina del Doctor Wittgenstein, Els viatgers de l’Absenta, Hamlet Canalla, Poder i Santedat, Monopatins (Skaters)…) com els assaigs i comunicacions a congressos isimposis nacionals o internacionals. També ha practicat la direcció escènica i el muntatge d’espectacles diversos sobre textos i poemes d’autors com Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés o Mercè Rodoreda. Ha versionat autors universals com Shakaspeare o Txèhov.

La seua trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis, com ara el Premi de la Crítica de Teatre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Premi Octubre de teatre, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en vuit ocasions, el PremiCiutat de València en dues ocasions o el Premi Ramon Vinyes, entre d’altres. L’any2017 va obtenir el Premi Pere Capellà de teatre, la denominació que rebia en aquellmoment el Premi Octubre de teatre, per Poder i Santedat (Els àngels de Sodoma) la qual es va estrenar, amb diversos atacs de l’extrema dreta, al Teatre Principal de València, dirigida per Paco Azorín.

L’any 2018 la Generalitat Valenciana li va concedir el Premi d’Honor de les Arts Escèniques i el 2023 va rebre el Premi al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de València. Ha estat traduït al francés, l’anglés, l’eslové i el castellà.