El Correllengua és una iniciativa en favor de la nostra llengua i cultura impulsada per Acció Cultural del País Valencià i fortament arrelada, després de 15 anys de celebració ininterrompuda, al si de la societat civil. És una proposta per a la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectiu fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits. És una proposta de mínims, i per tant el seu objectiu és arribar a tots els sectors de la societat que no estan en contra de la llengua, i no només als incondicionals.
El Correllengua ha esdevingut el referent més clar, més multitudinari de reivindicació de la llengua catalana. Centenars d’entitats d’arreu dels Països Catalans, provinents de molts àmbits (lúdics, culturals, esportius, musicals, festius, pedagògics, gastronòmics...) fan possible cada any una infinitat d’actes amb l’objectiu de mostrar la necessitat de treballar tots plegats per tal que la llengua catalana ocupe el lloc que li pertoca en la nostra societat.
El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts, xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió... amb l’objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura i d’implicar tothom en la defensa de la llengua catalana.
Un aspecte molt important és la incidència en el món escolar, bàsicament de Primària. És un aspecte que cal potenciar, incrementant el nombre d’escoles que hi participen i animant els professors a fer que els xiquets intervinguen activament, mitançant dibuixos, lectura de poemes, cançons, danses, escrits a favor de la llengua.
També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la valencianitat al carrer, de manera desacomplexada. Cal insistir en el tema de la immigració, perquè és molt important mostrar i destacar la integració dels "nous valencians" a la llengua, si cal amb una mena de "discriminació positiva" de la seua presència en els actes, tant a les escoles com al carrer, per exemple, el fet que siga un immigrant qui puga llegir el Manifest. |