Mobilitzacions per la llengua i la cultura

Música

Per una Ràdio Televisió Valenciana

Per una nova política lingüística

Joves

Què és Acció Cultural del País Valencià?

Acció Cultural és una associació cívica creada l’any 1971 i legalitzada amb la restauració de la democràcia, el 1978. Té com a objectiu la promoció de la llengua i la cultura pròpies del País Valencià i de la consciència civil que se’n deriva. Va ser fundada per Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Andreu Alfaro, Eliseu Climent, Joan Francesc Mira…

Què fa Acció Cultural?

Acció Cultural promou i organitza tot tipus d’iniciatives, activitats i campanyes per a la promoció de la llengua, la cultura i els valors de progrés. En aquest sentit, podem destacar:

Centre Carles Salvador

La creació del Centre Carles Salvador, dedicat a fer classes de llengua catalana, pel qual han passat més de 10.000 alumnes.

TV3 i Catalunya Ràdio

La xarxa de repetidors que durant 25 anys han permès la recepció de TV3 i Catalunya Ràdio a la major part del territori valencià, i la recollida de 651.650 signatures per Una Televisió sense fronteres al País Valencià.

Mitjans en valencià

La campanya que actualment impulsem per la recuperació d’una ràdio i televisió públiques valencianes i de qualitat, així com de totes les altres televisions i ràdios en català.

Música en valencià

L’impuls als grups i músics en la nostra llengua, al País Valencià, amb els concursos i concerts Tirant de Rock, com a instrument per acostar els joves a la llengua. Del Tirant de Rock han sorgit grups com Obrint Pas, entre altres.

Mobilitzacions

La convocatòria de mobilitzacions ciutadanes, com ara les manifestacions del 25 d’Abril i del 9 d’Octubre, que van permetre la recuperació de les nostres diades nacionals.

Territori

L’organització territorial en nuclis locals i delegacions comarcals d’ACPV, i en Casals Jaume I, com a estructures que permeten la difusió de la cultura valenciana al llarg de tot el territori.

Octubre CCC

La creació de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània al centre de València, com a element per a projectar la nostra cultura en la capital del País Valencià, i també com a lloc de trobada i de diàleg ciutadà.

Política lingüística

La reivindicació d’un nou pas endavant en la política lingüística, amb una nova llei d’igualtat lingüística, basada en la proposta elaborada per ACPV i consensuada amb les universitats públiques valencianes.

A més, treballem per la llengua des de:

Servei Jurídic

El Servei Jurídic d’ACPV, que ens ha permés guanyar nombroses sentències a favor de la llengua, entre les quals les que han permés la recuperació de les oficines de normalització lingüística d’Ontinyent i Alboraia.

Joves d'Acció

La Secció de Joves, que fa concerts, trobades, campanyes… per implicar els joves.

Ensenyament

La Secció d’Ensenyament d’ACPV, que organitza com ara el Curs de Literatura Universal, entre altres.

Comarques

Les Delegacions Comarcals, formades per representants dels socis, que traslladen les campanyes generals a la comarca, i les propostes dels socis a la Coordinadora Territorial.

Defensa dels drets lingüístics

La Secció de Política Lingüística, que impulsa campanyes com la defensa de la plena capacitació lingüística en l’administració pública.

Estructura territorial

L’estructura territorial, formada per Casals Jaume I i nuclis comarcals i locals.

Acció Cultural és també un punt de trobada i de diàleg, perquè la nostra associació manté relacions fluides de diàleg i col·laboració amb sindicats, partits i associacions de signe ben divers, i d’impuls i coordinació d’activitats unitàries.

Què ofereix Acció Cultural als seus socis?

Formar part d’Acció Cultural és —sobretot— un compromís personal amb el nostre país, i implica també fer una aportació econòmica perquè l’entitat puga fer el seu treball. Tots els socis d’ACPV reben informació de les activitats que fa l’associació i poden aportar propostes a través d’un canal obert i directe de participació, que permet que cada membre d’ACPV puga ser tan influent com el president o la junta directiva.

A més, ACPV ofereix als socis:

  • El Servei Jurídic, per a fer front a qualsevol discriminació lingüística.

  • Un Club de Viatges amb contingut cultural.

  • Colònies d’estiu per a xiquets i joves.

  • Classes de valència i una acadèmia de llengües amb preus especials.

  • Una àmplia i diversa programació cultural.

Per què Acció Cultural us necessita?

 

  • Perquè cal que en siguem molts. Com més socis serem, més força tindrem, més capacitat d’influència sobre la societat i més capacitat de pressió sobre les institucions per a promoure la llengua, la cultura i els valors de progrés.

 

  • Perquè la massa social ens dóna fortalesa econòmica, i ens fa més independents per a portar endavant les iniciatives que aprovem.

 

  • Perquè una societat civil forta és una de les característiques que defineixen les societats democràticament avançades, i és això el que volem per al País Valencià.