HISTÓRIA DE TV3 AL PAÍS VALENCIÀ

CRONOLOGIA

Un tomb per la vida, gràfic extret del número 1393 del setmanari 'El Temps'

 

UN PAÍS DESCONNECTAT

'Un país desconnectat', article de Víctor Maceda extret del número 1393 del setmanari 'El Temps'

Després de 26 anys d’emissions, el senyal de TV3 no arriba enlloc del País Valencià. Ja en feia més de tres que no se sintonitzava a les comarques més meridionals, però aquesta desconnexió global ha evidenciat la intensitat amb què el govern valencià perseguia aquest objectiu. ACPV ha hagut de claudicar arran de l’allau de multes que li han imposat.

És ben sabut que la frase més compungida i clara de Carlos Arias Navarro, “Franco ha muerto”, no va ser rebuda amb joia a totes les llars valencianes. N’hi va haver que els va fer llàstima, una llàstima enorme. Molts ho recorden, de fet, com la notícia més trista emesa mai per televisió. Els 36 anys de dictadura patits pel País Valencià entre el 1939 i el 1975 no els havien resultat precisament incòmodes.
El 2011, 36 anys després d’aquells 36 anys de totalitarisme, sota la democràcia i amb la llibertat d’expressió reconeguda com un dret fonamental, el senyal de Televisió de Catalunya ha deixat d’arribar a les comarques valencianes. Una fita penosa per molts ciutadans que dijous de la setmana passada, a les 21.45 h, perdien TV3 i els altres tres canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que encara podien sintonitzar-se a bona part del territori. Una notícia luctuosa per a alguns, sens dubte, però que a segons quines llars ha estat celebrada amb cava.

Article complet

 

QUAN INTERNET ES FA REAL

'Quan internet es fa real', article de Núria Cadenes extret del número 1394 del setmanari 'El Temps'

El 17 de febrer a la nit quedava tallat el senyal de TV3 al País Valencià. La xarxa va canalitzar immediatament la indignació. Pantalles en negre, correus electrònics, convocatòries al Facebook i al Twitter bullint han mostrat la dimensió de la reacció ciutadana. I l’han traslladada també al carrer. I a les places. Es consolida un nou fenomen de mobilització social que neix a internet i que no és gens virtual.

Dilluns. Falten pocs minuts per a les set del vespre i als carrers que desemboquen a la plaça de la Mare de Déu de València s’hi detecta un moviment inusual. Hi ha gent amb dolçaines a l’esquena que hi avança amb una mena de determinació, xiquets amb la cara pintada, parelles serioses, joves que alcen un dibuix d’en Songoku. En arribar a la fita, la sorpresa: la plaça és plena.
És el dia que en fa quatre des que el govern de Francisco Camps va obligar a tallar TV3 al País Valencià. No sembla que hi hagi hagut prou temps d’organitzar una mobilització com aquesta, però resulta que sí. I la plaça de la Mare de Déu plena i els cartells fets a mà i la imaginació desbordant i el so de les dolçaines i el foc dels dimonis i la música i tot plegat acaba de donar la mesura de l’extensió de la indignació ciutadana. I de la capacitat de les xarxes socials que es trenen via internet per a donar resposta a la inquietud individual, al batec col·lectiu. I per a traslladar-lo també al carrer.

Article complet

 

CAMPS TREPITJA LA CONSTITUCIÓ PER APAGAR TV3

'Camps trepitja la Constitució per a apagar TV3', article de Gemma Aguilera extret del número 1394 del setmanari 'El Temps'

La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions remarca que la Constitució espanyola atribueix exclusivament a l’estat la potestat sancionadora en l’àmbit de les telecomunicacions. Per tant, les multes a ACPV imposades per la Generalitat Valenciana són il·legals. ACPV també portarà el cas a la Comissió Europea, perquè entén que les sancions col·lideixen amb els principis de la UE.

El partit constitucionalista per excel·lència, el PP, no dubta a renunciar als seus principis quan li interessa. I encara més si falten tres mesos per a les eleccions autonòmiques i locals. Ho ha posat en pràctica al País Valencià. L’executiu de Francisco Camps se salta la carta magna amb una modificació de la llei àudio-visual autonòmica que s’atribueix competències reservades a l’estat. Les sancions imposades per la Generalitat Valenciana a Acció Cultural pel manteniment dels repetidors de TV3 són il·legals. Ho diu la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, la CMT, en una resolució feta pública la setmana passada. L’organisme s’hi va pronunciar a instàncies d’una consulta formulada per l’empresa Radiodifusión Digital, S. L. amb relació a la possible afectació de les competències pròpies de la CMT a conseqüència de l’aprovació de la normativa sancionadora del País Valencià. A l’escrit, l’empresa, amb seu a Madrid, demana a la CMT –sense referir-se, però, en cap moment, ni a ACPV ni a TV3– si “quedaria envaït l’àmbit de competències de la CMT en cas que les comunitats autònomes definissin infraccions i sancions per als operadors de xarxes de telecomunicacions, en concret, de torres i casetes de suport del sistema radiant o equipament tècnic gestionat per un altre operador, per a la prestació de serveis de comunicacions electròniques als prestadors de serveis de comunicació àudio-visual televisiva sense títol habilitat”.

Article complet

 

DENÚNCIES, CONSENSOS I PARTITS DE FUTBOL

'Denúncies, consensos i partits de futbol', article de Violeta Tena, Àlex Milian i Miquel Payeras extret del número 1394 del setmanari 'El Temps'

La desaparició del senyal de TV3 dels televisors valencians ha esdevingut un dels temes estrella de l’agenda política. Més enllà del rebuig unànime (amb l’excepció del PP valencià), cap manifestació procedent dels responsables públics no fa albirar una solució ràpida.

Oficialment, el tancament de TV3 al País Valencià no serà objecte de debat entre els presidents català, Artur Mas, i valencià, Francisco Camps, fins que no es troben a València el 20 d’abril, el dia de la final de la Copa del Rei (entre el FC Barcelona i el Reial Madrid). La darrera reunió entre els presidents de la Generalitat Valenciana i la de Catalunya (en aquell cas, José Montilla) ja va ser en ocasió de l’última final de la Copa del Rei (en aquell cas, entre Barça i Athletic de Bilbao), també jugada a València, el 13 de maig del 2009.

Article complet

 

 
Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99