Castelló

El passat divendres 9 d'abril a Castelló representants d'UGT-PV, CCOO-PV, Intersindical Valenciana, Plataforma SOS Ribalta, Associació de Veïns Els Mestrets, Abusos Urbanístics NO i les Plataformes Antiabocadors del Maestrat assistiren a l'acte de presentació de la manifestació organitzada per ACPV del dia 24 d'abril en la que es commemora la batalla d'Almansa.

---------------------------------------------------------------------------------------

València

Dijous 15 d'abril es va celebrar un acte especial commemoratiu del 25 d'Abril amb Toni Miró i Vicent Torrent amb el següent programa:

-Inauguració de l’exposició “Mirades creuades”, del pintor alcoià Toni Miró, produïda per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), inspirada en la “Suite de Parlavà”, del poeta osonenc Miquel Martí i Pol. Varen intervindre Salvador Alegret (IEC) i Toni Miró.
-Els actes del 24 d'abril foren presentats per Eliseu Climent i Toni Gisbert. També va intervindre Lluisa Sifre, membre de Ca Revolta.
-Per cloure l'acte gaudírem d'una actuació especial de Vicent Torrent (membre fundador d’Al Tall) acompanyat per Ximo Caffarena i Quim Sanz. Una actuació d’una formació creada només per aquest dia.

---------------------------------------------------------------------------------------

Gandia

Dijous 15 d'abril es va celebrar al Teatre del Raval l'acte "Ja n'hi ha prou" que organitza ACPV a diferents municipis del País Valencià per animar el públic a assistir a la manifestació del 24 d'abril.

Robert Llorca, d'Acció Cultural, va explicar que ja n'hi ha prou de corrupció, de manipulació i censura a Canal 9, de destrucció del Cabanyal, de discriminació del valencià. Al mateix temps, Llorca es va mostrar optimista perquè la pressió popular ha ajudat a canviar aquests aspectes negatius, com la decisió d'aturar els enderrocs del Cabanyal o la recollida de 500.000 signatures per a continuar veient TV3 al País Valencià.

Tot seguit, Joaquina Barba, representant de la Plataforma per l'Ensenyament Públic de la Safor, va explicar la discriminació del valencià en l'administració pública, on només 1,2% de les places tenen el requisit lingüístic. Per la seua banda, Joan Siscar, de la coordinadora d'Ampes de Gandia, va animar a participar en la consulta popular que se celebrarà el 6 de maig per a demanar canvis en la política educativa del govern valencià.

---------------------------------------------------------------------------------------

L'Olleria

El passat divendres 16 d’abril a la Vall d’Albaida vam commemorar la diada dels valencians, el 25 d’Abril, amb un concert al Teatre-Cine Goya de l’Olleria. Per intentar donar un espai de normalitat als grups que canten en valencià vam tindre entre nosaltres als VerdCel i a Les Mâedéus.

Els alcoians de VerdCel ens van obsequiar amb el seu espectacle Petjades. Una proposta musical que a banda de ser un homenatge merescut a l’obra musical de Raimon, en els seus 50 anys de “Al vent”, també és una visió molt particular del territori a través de les petjades que el cantautor de Xàtiva ha deixat en nosaltres. L’expressivitat dels VerdCel, de la ma d’Alfons, va delectar als vora 200 valldalbaidins que ens van acompanyar.

L’aparició de Les Mâedéus va ser el segon grup que ens va acompanyar en la commemoració del 25 d’Abril a la Vall d’Albaida. Amb un suggerent “Mohâtros les valencianes” el grup va traure el riure al públic. Rock amb un sentit molt valencià de la música i sobre tot del bon humor que els caracteritza. Tot una aparició per acabar la nit de festa.

Vídeo de l'acte realitzat per Benigànim Digital

---------------------------------------------------------------------------------------

Mislata

El passat 16 d'abril va tindre lloc a Mislata, coorganitzat per l'Associació Artística i Musical de Mislata i ACPV, una xerrada a càrrec de Carles Munyòs i Soria, membre de l'Associació de Veïns de Ramon Ibar, i de Juli Esteve i Carbonell. El primer va denunciar la situació que pateixen el veïns de la plaça Músic Ramon Ibars de Mislata, pel clot que substitueix els arbres que haurien d'haver, situació que afecta no només la vida dels veïns si no també els comerços de la zona. Juli Esteve va parlar de la situació dels mitjans de comunicació al País Valencià i de la manipulació de Canal 9, així com va denunciar l'incompliment per part de les televisions de la llei en la concessió administrativa de les llicències per emetre en digital que en el seu dia es concediren per part del govern del PP.

---------------------------------------------------------------------------------------

Sueca

El passat divendres 16 d’abril se celebrà a la Casa de la Cultura de Sueca la presentació de la manifestació del 24 d’abril, sota el lema JA HI HA PROU.

Toni Gisbert, coordinador d’ACPV, va presentar l’acte.

La salutació va ser a càrrec de l’Il•lm. Sr. Joan Baldoví, Batlle de Sueca, qui va incitar a la gent per a anar a la manifestació. Seguidament, Vicent Baggetto, director de l’IES Joan Fuster-Sueca, va relatar els seus esforços per la normalització lingüística de l’Institut, i Josep Franco, d’Iniciativa del Poble Valencià, va fer una brillant exposició dels efectes nocius a tots els nivells que té el govern del Partit Popular per al nostre País. Salvador Jiménez, del Bloc Nacionalista Valencià, va apel•lar a la defensa de la unitat lingüística, i Vicent Amanç, d’Esquerra Republicana-País Valencià, va exposar els esforços que està fent el partit al qual milita en la defensa de la unitat cultural catalana i per la independència de tota la Nació. Dimas Vàzquez, del Partit Socialista del País Valencià va explicar la nefasta política social que està excercint la dreta espanyola, i Joan Vicent Geribés, d’Esquerra Unida País Valencià, va demanar un discurs propi, enlloc d’un únic discurs de crítica constant a la dreta. Per finalitzar, Elvira Mondragón, de Xúquer Viu, va convocar a la gent per a anar a la manifestació que se celebrarà a Sueca pel riu Xúquer i pels seus aqüífers.

L’acte va ser un èxit quant a assistència i va comptar amb la projecció del vídeo promocional de la manifestació del 25 d’Abril. Tot plegat va cloure amb l’actuació d’Eva Dénia Trad Quartet.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Xàtiva

El passat divendres, 16 d’abril, al saló noble de la Casa de Cultura de Xàtiva, l’Associació d’Amics de la Costera i Acció Cultural del País Valencià commemoraren el 25 d’Abril.

L’acte començà a les 19:00 hores amb la conferència Mort, desolació i flames: de la destrucció de Xàtiva a la pèrdua d’un país a càrrec de la catedràtica de la Universitat de València, Carme Pérez Aparicio, que en una magistral exposició analitzà les conseqüències polítiques i socials de la batalla d’Almansa i de la pèrdua dels furs. Tot seguit, el periodista i escriptor xativí Xavier Aliaga féu lectura d’un manifest en què encoratjava els presents —i la societat en general— a ser optimistes, a continuar lluitant per aconseguir un futur més ple, per recuperar la dignitat com a poble i advertia que la commemoració del 25 d’Abril no pot convertir-se en un ritual de record d’allò perdut, sinó que ha de servir per a pensar un país millor, en un futur esperançador, malgrat tot.

Finalment, el poeta i actor Elies Barberà i el pianista Pau Ortolà, ambdós xativins, oferiren, a les més de dues-centes persones que hi assistiren, l’espectacle Contes amb jazz.

 

Fotos cedides per Agustí Perales Iborra

---------------------------------------------------------------------------------------

Llíria

A Llíria, la capital del Camp de Túria, amb el clam de JA N’HI HA PROU, s’hi va celebrar el darrer divendres un acte reivindicatiu contra les polítiques que malmeten el nostre país. Malgrat la pluja un centenar de persones s’aplegaren al teatre de la llar dels jubilats de la ciutat de la Música.

La jornada s’encetava amb els parlaments de Miquel Castillo, president de l’Ateneu Musical i Cultural de Benaguasil, que va palesar el profund malestar de les societats musicals d’aquest país amb la Generalitat. Josep Maria Pedrola, de la Plataforma Llíria Habitable, va fer cinc cèntims de tots els fronts que tenen oberts en la seua lluita pel territori que mantenen amb l’ajuntament de Llíria. Alfons Cervera tancà els parlaments amb una reflexió sobre l’esquerra del País i convidant la gent a sumar-se a la participació ciutadana, així com a la manifestació del proper dia 24 d’abril a la ciutat de València. En acabar els parlaments, el grup Batà va posar la nota artística amb la presentació del seu darrer treball “Cançons de Butxaca”.

L’acte va cloure al Casal Jaume I de la localitat amb un sopar per a tots els presents.

---------------------------------------------------------------------------------------

Simat

El passat 16 d'abril va tindre lloc el segon acte amb motiu de la Commemoraió del 25 d'Abril a la Safor-Valldigna. En aquesta ocasió varen intervindre Imma Cunyat, secretària de l'AMPA de l'IES Valldigna i Maria Lluïsa Grau, presidenta de l'Associació de Veïns de Tavernes de la Valldigna que parlaren sobre la situació de l'ensenyament públic a la Valldigna. L'acte va cloure amb Pluja Teatre que va posar la nota d'humor amb la representació de l'obra "Tinc una pregunta per vosté, senyor Felip V".

---------------------------------------------------------------------------------------

Carcaixent

El passat 17 d’abril, el Casal Jaume I-Grup Arrels de Carcaixent va tindre la satisfacció d’oferir la primera actuació del grup alcoià Arthur Caravan, a la comarca de la Ribera, i que tenen al seu haver una llarga trajectòria musical, entre altres reconeiximents han estat considerats per Mondosonoro (una de les publicacions de referència en l’àmbit del pop-rock i l’indie a tot l’Estat espanyol) i la botiga Amsterdam Discos (cèntrica botiga valenciana que porta més de 25 anys oberta al públic, i sense dubte constitueix l’establiment més senyer en quant a la venda de música pop-rock de qualitat): Millor Disc de l’Any 2009.

Concebut com acte previ a la celebració el proper dissabte, de la manifestació i concert a València per commemorar el 25 d’Abril, que cada any convoca Acció Cultural del País Valencià i altres entitats cíviques del nostre País, el Casal va acollir aquesta actuació en format acústic d’uns músics de qualitat que treballen les seves lletres extraordinàriament i es destaquen pel molt diferents que son, dins del panorama de música en valencià actual. I que a més a més, contracorrent com van, permeten que el seu disc es puga descarregar de forma gratuïta des de la seva plana web.

Amb aquest acte el Casal vulgué seguir la dinàmica de treball que caracteritza els actes de commemoració del 25 d’Abril que organitza Acció Cultural i, que són ser reivindicatius i combatius amb allò que no ens agrada, però amb una actitut positiva i alegre, com mostraren els Arthur Caravan que acabaren la seva actuació al carrer, davant l’expectació del veïnat i la diversió dels i les assistents.

---------------------------------------------------------------------------------------

Dénia

La comunitat educativa de la Marina Alta diu "Ja n'hi ha prou"

Dijous 22 d'abril es va celebrar a la Casa de la Cultura l'acte "Ja n'hi ha prou" que va organitzar ACPV a diferents municipis del País Valencià per animar el públic a assistir a la manifestació del 24 d'abril.

Robert Llorca, d'Acció Cultural, va explicar que ja n'hi ha prou de corrupció i regals a polítics, de manipulació Canal 9 i de censura de TV3, de destrucció del Cabanyal, de discriminació del valencià. Al mateix temps, Llorca es va mostrar optimista perquè la mobilització popular ha ajudat a canviar aquests aspectes negatius, com la decisió d'aturar els enderrocs del Cabanyal per part del Tribunal Constitucional o la recollida de 500.000 signatures per a continuar veient TV3 al País Valencià.

Tot seguit, representants de les Ampes de les escoles públiques i dels IES de Dénia van explicar la situació dels centres educatius a la capital de la Marina Alta. Les Ampes demanen acabar ja amb els barracots, ampliars els IES i millorar les escoles. També van animar el públic a participar en la consulta popular, que ha organitzat la Plataforma per l'Ensenyament Públic, per demanar un canvi en la política educativa del govern valencià.

Pluja Teatre va posar la nota d'humor amb la representació de l'obra "Tinc una pregunta per vosté, senyor Felip V", en la qual el públic pregunta al rei aspectes de la batalla d'Almansa i de l'abolició dels Furs.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Dénia

La comunitat educativa de la Marina Alta diu "Ja n'hi ha prou"

Dijous 22 d'abril es va celebrar a la Casa de la Cultura l'acte "Ja n'hi ha prou" que va organitzar ACPV a diferents municipis del País Valencià per animar el públic a assistir a la manifestació del 24 d'abril.

Robert Llorca, d'Acció Cultural, va explicar que ja n'hi ha prou de corrupció i regals a polítics, de manipulació Canal 9 i de censura de TV3, de destrucció del Cabanyal, de discriminació del valencià. Al mateix temps, Llorca es va mostrar optimista perquè la mobilització popular ha ajudat a canviar aquests aspectes negatius, com la decisió d'aturar els enderrocs del Cabanyal per part del Tribunal Constitucional o la recollida de 500.000 signatures per a continuar veient TV3 al País Valencià.

Tot seguit, representants de les Ampes de les escoles públiques i dels IES de Dénia van explicar la situació dels centres educatius a la capital de la Marina Alta. Les Ampes demanen acabar ja amb els barracots, ampliars els IES i millorar les escoles. També van animar el públic a participar en la consulta popular, que ha organitzat la Plataforma per l'Ensenyament Públic, per demanar un canvi en la política educativa del govern valencià.

Pluja Teatre va posar la nota d'humor amb la representació de l'obra "Tinc una pregunta per vosté, senyor Felip V", en la qual el públic pregunta al rei aspectes de la batalla d'Almansa i de l'abolició dels Furs.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Cullera

A Cullera, organitzat per Acció Cultural, es realitzà una cercavila des del Casal Jaume I de Cullera fins al mercat on la Colla de dolçainers, tabaleters i dansaes de la Falla el Raconet de Cullera va fer una mostra de cultura popular que acabà amb la lectura d’un manifest recordant la data del 25 d’Abril a càrrec de Marc Juan, d’Acció Cultural. En acabar es va fer un sopar popular.

---------------------------------------------------------------------------------------

Massalavés

El passat 23 d'abril la delegació d'ACPV a Massalavés organitzà una nit en commemoració al 25 d'Abril. L'acte va constar d'un sopar i una xerrada sobre el 25 d'Abril i la Batalla d'Almansa tot seguit es va passar a la projecció del documental realitzat per Infotv Almansa 1707: De la revolta a la repressió.

---------------------------------------------------------------------------------------

© Acció Cultural del País Valencià