Un projecte d’Acció Cultural del País Valencià.En 1971 va nàixer Acció Cultural del País Valencià per a promocionar la llengua i la cultura. La decidida vocació de les persones que fundaren l’en-titat i la tasca incansable de tantes altres que les han seguit, han permés obrir camins, sumar veus i establir l’associació com a referent en diversos àmbits. L’escena musical n’es un: en concursos, festivals i incomptables concerts organitzats per ACPV han sorgit o s’han consolidat algunes de les nostres bandes i figures solistes més rellevants en les últimes dècades.

Per això, el cinquanta aniversari de la institució és un moment idoni per a celebrar el camí recorregut i l’esperançador futur. I fer-ho amb ambició: reunint grans veus que canten en valencià, con-formant un llegat musical que rendisca tribut a qui va obrir el camí i, alhora, desperte la fam de música i cultura de noves generacions.

Eixe llegat és Mural Sonor, un ambiciós projecte discogràfic que dona el seu primer pas a la plata-forma Verkami.

Més de cinquanta cançons, més de cinquanta veus

Mural Sonor és un repàs total a la música feta en valencià, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Més de cinquanta cançons dividides en quatre àlbums, agrupades per estils, conformaran una col·lecció transversal que il·lustrarà, amb una perspectiva històrica, la riquesa de la nostra música. Mai fins ara s’ha fet un recopilatori d’aquestes dimensions. Mai fins ara tantes veus de la nostra escena s’havien implicat en un projecte col·lectiu.

Cada disc representarà un dels quatres pilars sobre els quals ha crescut la música al País Valencià: la música tradicional, la música festiva, la cançó i el pop-rock. Cadascun dels àlbums estarà conduït i produït per figures fonamentals del nostre panorama que aportaran la seua visió autoral i hamonitzaran el conjunt. Alhora, desenes d’artistes s’incorporaran al projecte interpretant o arranjant la multitud d’obres que formen esta col·lecció.

Quatre discos per a una antologia

El recull discogràfic està format per quatre àlbums que porten com a títol una paraula que representa la seua essència. Al mateix temps, les inicials de cada disc formen les sigles d’ACPV, remarcant el com-ponent de celebració del projecte.

Arrel

L’element que ens vincula a la terra serà el títol de l’àlbum dedicat a la música tradicional. Es tracta d’un viatge per les comarques a través dels seus cants i els seus poetes, liderat per Miquel Gil i Noelia LlorensTitana. Representants de generacions diferents, els dos connecten en la passió i el coneixement erudit del caçoner tradicional.

Gil adaptarà músiques del repertori popular de cada comarca i realitzarà noves composicions per a lletres originals, escrites a propòsit per aquest disc per més de vint noms de l’escena poètica en valencià. Llorens durà el pes de la interpretació, acompanyant-se en cada tema de cantaors, can-taores i instrumentistes fonamentals del nostre territori. El disc comptarà amb els arranjaments d’un altre mestre: Eduard Navarro.

Carrer

L’artèria que circula pels nostres pobles i ciutatsdona títol al disc dedicat a la música festiva, un gènere que en realitat és un cresol d’estils cosits per l’esperit alegre i combatiu. Parlem de sons vinculats al carrer, l’espai per a la joia, la música, la festa i la reivindicació.

Fidels a l’essència coral d’aquesta música, una superbanda serà la que ens mostre tot un calidoscopi de ritmes i sons. Té un nom que evoca a les grans formacions del mestissatge: No Falla. El grup estarà format per Bàrbara López de Mafalda, Anna Millo de The Dance Crashers, Clara Calvo de Candela Roots, Pau Camps i Josep Bolufer d’Smoking Souls, Jota Terranegra de Funkiwis, Andreu Ferre Joan Mayor d’El Diluvi, Lucía Bisquert de Sedajazz i Nina Dinamita i la Swing Milicia, i Tània Camacho de Freak Fandango Orchestra. A ells s’uniran Sam Ferrer i David Payà com a productor i arrangista, i una llarga llista de col·laboracions que retran tribut als grans referents que ens van fer vibrar a places i carrers, d’Obrint Pas a Sva-ters.

Pell

L’òrgan que millor reflecteix l’emoció és el títol del disc dedicat a la cançó. Ens acostem a la delicadesa i a la implicació amb la societat dels nos-tres grans estendards de la nostra música durant dècades.

Borja Penalba i Mireia Vives seran els guies en aquest viatge pel temps que va de Raimon i Ovidi a Clara Andrés i que també recupera les veus que van mantindre la flama durant els setanta i huitanta. Una trentena de noms entre intèrprets i interpretats, acompanyats d’una banda formada pels dos conductors del disc, a més de Lucía Zambudio a la guitarra, Edu Olmedo a la bateria, Tere Núñez amb el baix i Vicent Colonques amb els teclats.

Veta

Una veta és una ratlla que, per la seua consistència o color, es diferencia d’allò que l’envolta. Eixe serà el títol del disc dedicat al pop-rock en valencià, perquè això ha esdevingut el gènere en la nostra llengua: una raresa, un camí divergent, un tresor ocult. L’àlbum serà un homenatge a grups que no van tindre la repercussió que mereixien,però van ser inspiració de qui ha vingut després.

En aquest cas, l’àlbum estarà conduït per Tardor May Ibáñez. La banda arranjarà temes emblemàtics de les últimes dècades, alguns d’ells joies estranyes per al gran públic. Les versions se-ran interpretades per artistes de l’escena actual, amb la ubiqua presència d’Ibáñez, veu del grup Badlands. Es tracta d’una manera de dir gràcies a qui va posar la llavor del moment que vivim, el més prolífic del pop-rock en la nostra llengua.

Un projecte discogràfic gegant

Mural Sonor• La gran antologia de la nostra música• Acció Cultural del País Valencià • 202189Aquests són els elements que compondran Mural Sonor, un ingent esforç col·lectiu mai recollit abans en una obra d’estudi. Per això ACPV inicia una campanya de micromecenatge a la mesura de l’obra. 80.000 euros és la xifra a què es necessita arribar per a treure endavant un projecte discogràfic amb tants professionals involucrats.

Però hi ha un capítol més a on aniran destinats els recursos si l’actual procés finalitza amb èxit: un con-cert de presentació que traslladaran a l’escenari l’energia que contenen els àlbums, amb els músics i les músiques que els han fet possibles.

Enllaç al projecte a Verkami


Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
Generalitat Valenciana

Conselleria d'Educació Conselleria d'Educació