Què és ACPV?
Què és Acció Cultural del País Valencià?
Acció Cultural és una associació cívica creada l’any 1971 i legalitzada el 1978, amb la restauració de la democràcia. El seu objectiu és la promoció de la llengua i la cultura pròpies del País Valencià, així com de la consciència civil que se’n deriva. Va ser fundada per Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner, Andreu Alfaro, Eliseu Climent i Joan Francesc Mira, entre d’altres.
Què fa Acció Cultural?
Acció Cultural promou i organitza tot tipus d’iniciatives, activitats i campanyes per a la promoció de la llengua, de la cultura i dels valors de progrés. Entre aquestes, podem destacar-ne les següents:
-la creació del Centre Carles Salvador, on s’imparteixen classes de llengua catalana i pel qual ja han passat més de 10.000 alumnes.
-la xarxa de repetidors, que durant 25 anys ha permés la recepció de TV3 i Catalunya Ràdio a la major part del territori del País Valencià. Després del seu tancament definitiu el 2011, ACPV va dur a terme la recollida de 651.650 signatures per a reclamar que TV3 es torne a veure al País Valencià.
-l’impuls als grups i als músics en valencià com a instrument per a apropar els joves a la llengua mitjançant l’organització dels concerts i concursos Tirant de Rock, Tirant de Folk, Amplifica’t o Jovestiu. D’aquests concursos han sorgit grups com ara Obrint Pas, Orxata Sound System, Arthur Caravan o Tardor.
-la convocatòria de mobilitzacions ciutadanes i de les manifestacions del 25 d’Abril i del 9 d’Octubre, que van permetre la recuperació de les nostres diades.
-l’organització territorial en nuclis locals, delegacions comarcals i en els anomenats Casals Jaume I, la qual cosa permet l’arribada de la cultura a tot el territori.
-la creació de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània al centre de València com a element per a projectar la nostra cultura en la capital del País Valencià i, alhora, oferir un lloc de trobada i diàleg.
-diverses accions i campanyes, com la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una ràdio i una televisió públiques i en valencià.
-accions i mobilitzacions en contra d’aquelles decisions de les institucions que atempten contra la llengua i la cultura.
– la creació de l’Escola d’Animació Ferran Zurriaga que fa formació en el lleure en la nostra llengua.
-la posada en marxa d’Escoltes del País Valencià, un moviment de lleure, laic en valencià.
A més, treballem per la llengua des de:
-el Servei Jurídic d’ACPV, que ens ha permés guanyar nombroses sentències a favor de la llengua. Les més recents, per exemple, han fet possible la recuperació de les oficines de normalització lingüística d’Ontinyent i Alboraia.
-la Secció d’Ensenyament d’ACPV, que organitza activitats conjuntament amb els instituts.
-la Secció de Política Lingüística, que impulsa campanyes de normalització com la de la defensa del requisit lingüístic per a l’administració pública, tant local com autonòmica.
-la Secció de Joves, que organitza concerts, trobades, campanyes i altres iniciatives per a implicar els joves.
-l’estructura territorial, formada pels Casals Jaume I i els nuclis locals i comarcals. Les anomenades Delegacions Comarcals, formades per representants dels socis, s’encarreguen de traslladar les campanyes generals a la comarca i les propostes dels socis a la Coordinadora Territorial.
Acció Cultural és també un punt de trobada, ja que la nostra associació manté relacions fluides de diàleg i col·laboració amb sindicats, partits i associacions de signe ben divers, amb les quals impulsa i coordina activitats unitàries.
Què ofereix Acció Cultural als seus socis?
Formar part d’Acció Cultural és, sobretot, un compromís personal amb el nostre país, la qual cosa implica també fer una aportació econòmica perquè l’entitat puga fer el seu treball. Tots els socis d’ACPV reben informació del treball que fa l’associació i poden aportar les seues propostes a través d’un canal obert i directe de participació, que permet que cada membre d’ACPV puga ser tan influent com el president o la junta directiva.
A més, ACPV ofereix als seus socis:
-el Servei Jurídic, per a fer front a qualsevol discriminació lingüística.
-un Club de Viatges amb contingut cultural.
-colònies d’estiu per a xiquets i joves.
-classes de valencià amb preus especials.
-una àmplia i diversa programació cultural.
– formació en lleure en valencià.
Per què Acció Cultural us necessita?
-Perquè cal que en siguem molts. Com més socis siguem, més força i més capacitat de pressió i d’influència tindrem sobre la societat i sobre les institucions per a promoure la llengua, la cultura i els valors de progrés.
-Perquè els socis i les sòcies ens donen fortalesa econòmica i ens permeten incrementar la nostra independència per a portar endavant les iniciatives que considerem més adients.
-Perquè una societat civil forta és una de les característiques que defineixen les societats democràticament avançades, i això és el que volem per al País Valencià.