Horitzó País Valencià 2023

Plaça de Sant Agustí, 18h

Manifest

Horitzó País Valencià 2023

El poble valencià ha fet un llarg camí, des del 25 d’Abril de 1707 i la derrota d’Almansa que va provocar la pèrdua de l’autogovern i, pràcticament, la nostra desaparició com a poble. Vam superar també la dictadura franquista, vam recuperar un autogovern limitat, i hem fet front als governs antivalencians de la dreta espanyola. Molt a poc a poc, i per bé que de manera insuficient, la consciència de ser poble ha crescut, i això ha propiciat avanços limitats i ha deixat reptes pendents de compliment.

És, per tant, moment de dir que això que tenim no és prou. Els interessos i les necessitats del poble valencià demanen per avançar un pas més en la direcció del ple autogovern, del control dels nostres diners, de la fi de la discriminació de la nostra llengua i la nostra cultura, i de l’aprofundiment en els drets democràtics i socials.

Per això, amb motiu de la Diada del País Valencià que celebrarem el pròxim dissabte 22 d’abril, volem sumar voluntats entorn d’un programa de 4 punts que apleguen un gran consens com a objectius inajornables:

Primer, el poble valencià necessita augmentar la seua capacitat d’autogovern i dotar-se de major sobirania legislativa i normativa. La sobirania popular s’expressa en les Corts, i aquesta no pot veure’s retallada de fet per un poder judicial profundament polititzat, desacreditat i allunyat de la societat actual, que millor faria de reformar-se i modernitzar-se. Volem poder decidir.

Segon, ens cal un finançament just, tal com han reclamant les mobilitzacions unitàries protagonitzades per partits, sindicats i associacions de totes les sensibilitats. No podem donar suport a un Govern espanyol que no atenga aquesta demanada de justícia, perquè seria acceptar l’autolimitació de tota voluntat real d’autogovern. Volem els nostres diners.

Tercer, s’ha de posar fi a la discriminació que els valencianoparlants encara patim (i com a primer pas, tota l’administració pública, inclosa la sanitat, ha de poder atendre la ciutadania en les dues llengües oficials), avaluar els resultats de l’aplicació del decret de plurilingüisme a l’ensenyament, incrementar de forma significativa els usos socials del valencià i reforçar la col·laboració entre agents públics i els privats del nostre àmbit lingüístic. Volem la llengua del poble valencià.

Quart, volem commemorar el 30è aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló, que es compleix enguany, amb l’aposta per l’aprofundiment dels drets democràtics i socials, que són la resposta positiva a la crisi econòmica, a les desigualtats, a la imposició de l’individualisme de la no igualtat d’oportunitats, i als populismes autoritaris i regressius. El valor del bé comú i el sentiment de pertinença de la consciència de país són un antídot contra el feixisme i un esperó per a construir societat i benestar. Volem un país de drets.

El nostre horitzó és el País Valencià: un projecte il·lusionant, ferm i determinat que construïm en positiu. Mantinguem els avanços; fem ara un pas més cap al futur.


Adhesió al manifest


Concert Horitzó País Valencià

El 22 d’abril 2023 commemorarem el 25 d’abril, amb la manifestació als carrers de València i una gran festa a la Plaça de Bous: “Horitzó País Valencià”. És un acte que combina cultura i activisme produït per Pro21. Tindrem concerts d’El Diluvi, Maluks, Jazzwoman, La Fúmiga, Esther, Marala i Colomet, parlaments, audiovisuals i més sorpreses encara per descobrir.

Un esdeveniment excepcional amb tot un univers simbòlic que ens nodreix i articula com a societat. Un espectacle fet de música, de cultura popular, de respecte a la llengua, al país i a l’antifeixisme. Un homenatge a les persones que han lluitat i lluiten per un país millor, un bon moment per aturar l’ampliació del port de València, per posar en valor la lluita pel dret a l’habitatge, d’alçar la veu per la memòria democràtica, per parlar de feminisme i el seu present, un acte de mobilització col·lectiva pel nostre horitzó de futur.

Ja podeu adquirir les vostres entrades des d’aquest enllaç: https://www.notikumi.com/channel/pro21/2023/4/22/horitzo-pais-valencia

Amb el suport de