Acció Cultural del País Valencià
 
Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics
dimecres, 5 de desembre de 2018 11:12
PDF Imprimeix Correu electrònic
Comparteix Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a FaceBook Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a Twitter Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a Google Bookmarks Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a La Tafanera Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a Meneame Compartir (Fem balanç i teixíem aliances en el Dia dels Drets Lingüístics) a Delicious
 

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va celebrar el Dia dels Drets Lingüístics, dimarts 4 de desembre, amb un acte especial a la nostra seu social, a l'edifici Octubre, a València, amb tres ponents de luxe:

-Ferran Suay, vicepresident d'ACPV i president d'ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, que aplega més d'un centenar d'associacions de pobles amb llengües minoritzades de 22 estats europeus, entre les quals Escòcia, Gal·les, Flandes, Bretanya, País Basc, minories alemanyes...).
-Paul Bilbao, secretari general de Kontseilua (Consell d'Organitzacions que Treballen per l'Euskara).
-Nathalie Torres, subdirectora general de Política Lingüística del Govern valencià.

 

Suay va presentar la plataforma web "Territorial languages as a employability tool for adult people" com un exemple de col·laboració entre associacions europees (entre les quals ACPV) amb una proposta de promoció lingüística en positiu, com una bona pràctica que primer permet sumar sinèrgies, segon aprendre del que s'està fent a Europa en política lingüística, i tercer posar l'accent en el valor de la llengua també com a factor d'empleabilitat i, per tant, com un element n només identitari o de cohesió social, sinó d'interès laboral i promoció personal.

Bilbao va fer un balanç dels drets lingüístics a l'Estat espanyol, en el context de la propera visita a l'Estat del Comitè d'Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals, als qui presentarem un informe molt crític amb la política espanyola al respecte. Bilbao va insistir en la necessitat de la col·laboració entre les associacions de les llengües no castellanes de l'Estat, davant de la situació de minorització que patim, per tal d'impulsar iniciatives i propostes i guanyar visibilitat.

Finalment, Torres va fer un balanç de la tasca feta per l'actual Govern valencià en matèria de drets lingüístics, subratllant els canvis normatius (i molt destacadament el Decret d'Usos Oficials i Administratius) i la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat, i va anunciar la creació d'una Càtedra de Drets Lingüístics amb la Universitat de València.

L'acte va aplegar un nombrós públic, i sobretot va permetre també teixir aliances per al treball en positiu. Així, ACPV i Kontseilua vam tenir abans de l'acte una reunió de treball, per a compartir informació i anàlisis, i consensuar una possible campanya conjunta que es farà pública en els propers mesos.

Etiquetes:
 
 
 

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana

Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - info@acpv.cat
{alt}