Acció Cultural del País Valencià
 
Correllengua 2014
     
 
Cartell A3 - PDF Cartell A3 - PDF  
     
 
Cartell A3 - PDF Cartell A3 - PDF  
     
 
Auca A3 - PDF Auca A3 - PDF  
     
 
U. didàctica - PDF U. didàctica - PDF  
     
 
U. didàctica - PDF U. didàctica - PDF  
     
 
U. didàctica - PDF U. didàctica - PDF  
     

Comença el Correllengua 2014!

Com cada any la Flama de la Llengua recorrerà els pobles i les escoles del País Valencià. El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre al carrer, concerts, xerrades, taules rodones, programes de ràdio i televisió... amb l’objectiu de mostrar la vitalitat de la nostra llengua i cultura i d’implicar tothom en la defensa de la llengua.

Un aspecte molt important és la incidència en el món escolar, bàsicament de Primària. És un aspecte que cal potenciar, incrementant el nombre d’escoles que hi participen i animant els professors a fer que els xiquets intervinguen activament, mitançant dibuixos, lectura de poemes, cançons, danses, escrits a favor de la llengua.

Enguany dediquem el Correllengua a dues de les més importants figures de la nostra cultura i literatura, de les quals aquest 2014 en celebrem l'Any: els poetes Joan Roís de Corella i Joan Vinyoli

Joan Roís de Corella neix el 28 de setembre de l’any 1435 a Gandia. És el fill major d’un cavaller anomenat Ausiàs Roís de Corella, emparentat de lluny amb el comte de Cocentaina, i d’Aldonça. El matrimoni tingué quatre fills: Joan, Manuel, que es féu frare, Lluís i Dalfina.
L’autor, que comença a escriure, pel que sembla, als voltants dels 25 anys, cap al 1460, creix en un ambient intel·lectualment molt actiu. El 1453 és examinador de notaris, el 1453-54 jurat de València i entre el 1456 i el 1462 conseller de la seva ciutat. D’altra banda promou l’edició impresa d’obres anteriors mai passades encara per la impremta, com ara el Regiment de la cosa pública de Francesc Eiximenis. En definitiva, com demostra el seu text “Parlament o col·lació que s’esdevenc en casa de Berenguer Mercader”, l’autor es mou en els cercles aristocràtics i cultes de la societat que el veu créixer. Més (Biografia - AELC)

Joan Vinyoli i Pladevall neix a Barcelona, el 3 de juliol del 1914. A l’edat de quatre anys el seu pare mor, i amb la seva mare s’instal·len a Sant Joan Despí. Als vuit anys, tornen a viure a Barcelona, on estudia a l’escola dels jesuïtes del carrer de Casp. A partir d’aleshores, estiueja a la població de Santa Coloma de Farners, el paisatge de la qual evoca en els primers poemes.
Als setze anys entra a treballar en una editorial, empresa en què s’està fins a la seva jubilació, l’any 1979. Joan Vinyoli confessa que el va incitar a escriure una frase de Rainer M. Rilke: “La poesia no és cosa de sentiments sinó d’experiències”. Més (Biografia - AELC)

 

Podeu descarregar tot el Material del Correllengua 2014 des d'aquest enllaç MATERIAL CORRELLENGUA 2014, dins podreu trobar:

  • Unitats didàctiques d'infantil, primària i secundària en PDF
  • Cartell A3 de l'Auca, en PDF i JPG
  • Cartell A3 del Correllengua, en PDF i JPG

 

MANIFEST DEL CORRELLENGUA

 

MANIFEST DEL INFANTIL CORRELLENGUA

 

 
Acció Cultural inicia el Correllengua a Vila-real i Gandia PDF Imprimeix Correu electrònic

Des de fa anys, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) comença el curs amb el Correllengua, una campanya de tallers escolars, cercaviles i actes als carrers per la llengua i la cultura, que s’inicia l’última setmana de setembre i es perllonga durant tot el mes d’octubre.

Cada any, es tria un o dos autors emblemàtics de la nostra cultura. L’any passat van ser els poetes Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, i enguany són els també poetes Roís de Corella i Joan Vinyoli. La Secció d’Ensenyament d’ACPV prepara materials didàctiques (auques i unitats escolars d’infantil, primària i secundària) per treballar els autors en l’aula, amb l’objectiu de donar-los a conèixer als nostres joves. Es tracta que valoren la importància de la nostra cultura, que ha donat autors i obres de gran vàlua i projecció.

Més...
 
Correllengua a les comarques de Castelló PDF Imprimeix Correu electrònic

26 de setembre - Vila-real. A les 19 hores, cercavila acompanyant la torxa, de l’avinguda d ela murà ala plaa Major, i lectura dle manifest a càrrec del periodista Xavier Rubert.

30 de setembre - Benicàssim - Recorregut de la Flama per les escoles

1 d’octubre - Vila-real - Recorregut de la Flama per les escoles

2 d’octubre - Castelló - Recorregut de la Flama per les escoles

3 d’octubre - Castelló - Recorregut de la Flama per les escoles . A les 19:30, cercavila acompanyant la Flama, des de l’institut Sos Baynat fins a l’estàtua de Jaume I. Lectura del Manifest a càrrec de la Muixeranga de Castelló.

5 d’octubre - Sant Mateu - Arribada de la Flama i lectura del Manifest

6 d’octubre - Borriana - Recorregut de la Flama per les escoles

7 d’octubre - Vall d’Alba - Recorregut de la Flama per l’institut. Albocàsser- Recorregut de la Flama per l’escola.

8 d’octubre - L’Alcora - Recorregut de la Flama per les escoles. Borriol, Cabanes, Vilafamés, Alcalà de Xivert-  Recorregut de la Flama per les escoles . Betxí- Cercavila pels carrers, Manifest i lliurament del guardó Betxinencs de l’Any. 

15 d’octubre - Vilafranca - Recorregut de la Flama per l’institut.

 
Aquest divendres, el Correllengua 2014 recorrerà els carrers de Castelló PDF Imprimeix Correu electrònic

Prèviament, els dies 2 i 3, la Flama de la Llengua visitarà 26 centres educatius de la ciutat

Un any més, el Correllengua torna a recorrer els carrers i els centres educatius de les nostres ciutats. Si passat divendres s’iniciaven els actes a Vila-real, dimarts 30 la Flama de la Llengua visitarà l’escola Santa Àguedaa de Benicàssim, i dimecres recorrerà els diferents centres educatius de Vila-real, en horari de matí i vesprada. I els dies 2 i 3 visitarà les escoles de Castelló.

Més...
 
Correllengua 2014 a Pedreguer PDF Imprimeix Correu electrònic

Divendres 3 d'octubre
17:30h Berenar gentilesa masymas i pintada de mural.
18:00h Conta contes "Aladi i la llàntia meravellosa" amb Paco Bertomeu i Josep.
19:00h Eixida de la flama des del Casal amb la participació dels Traginers.
19:30h Lectura del manifest del Correllengua, la flama tornarà al Casal. Més informació

 
Correllengua a Monòver amb Cesk Freixas PDF Imprimeix Correu electrònic

Els actes del Correllengua de Monòver es realitzaran el dissabte 11 d’octubre a les 19.30h. La jornada festiva començarà a la plaça del Jardinet amb l’arribada de la flama i la lectura del manifest d’ACPV. A continuació, marxarem en cercavila a la plaça de la Sala al ritme de la dolçaina i el tabal. Més informació

 
Correllengua a Elx PDF Imprimeix Correu electrònic

Dilluns 6 d'octubre a les 20h al Casal d'Elx Presentació del llibre 'Ramon Berenguer IV' a càrrec del seu autor Josep-David Garrido i Valls. Sorprenentment, la biografia de Ramon Berenguer IV (1113/14-1162), comte de Barcelona i príncep d’Aragó.

Dimarts 7 d'octubre a les 20:00 hores a la Plaça de Baix d'Elx, arribada del Correllengua a l'Ajuntament d'Elx i Lectura del Manifest per la Llengua. Saló de plens de l'Ajuntament lliurament de la flama del Correllengua a Mercedes Alonso, alcaldessa d'Elx i lectura del manifest per la llengua a càrrec de joves d'educació secundària d'un IES de la ciutat. Actuació de la colla de dolçainers i tabaleters el Cascabot.
A les 21:00 hores al Casal Jaume I d'Elx, arribada del Correllengua al Casal Jaume I d'Elx. Concert de música folk a càrrec del grup il·licità “Saranda i Sevaïl” presenta el seu primer disc, és un grup de música creat aquest any 2014 a la ciutat d'Elx (Baix Vinalopó). Sopar “picadeta” Coca i ví de la terra.

Dijous, 9 d'octubre a les11:00 hores al Parc Jaume I d'Elx. IV Ofrena cívica unitària
Acte d'homenatge en commemoració del 9 d'Octubre a l’hort del Carme.
Desitgem que hi haja tanta gent com hi puga anar i, a més, que ens acompanyeu amb la samarreta #esElx o #AElxenvalencià. Reivindicarem la nostra valencianitat, la defensa de la nostra llengua, la millora de la qualitat democràtica i del benestar social per a tots els nostres conciutadans del sud i de la resta del país.
El dia 9 d'octubre, se celebra la diada del País Valencià, en recordança de l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València, el 1238, any que, podríem dir, marca la naixença del País Valencià. El Nou d'Octubre té una significació alhora festiva i reivindicativa de la identitat valenciana.

 
Correllengua a Sueca, Elx i Monòver PDF Imprimeix Correu electrònic

Dijous 9 d'Octubre a les 11.00h. Cercavila des de l'Ajuntament de Sueca fins a la casa de Joan Fuster on es llegirà el manifest del Correllengua.

Avui dilluns 6 d'octubre a les 20h al Casal d'Elx Presentació del llibre 'Ramon Berenguer IV' a càrrec del seu autor Josep-David Garrido i Valls. Sorprenentment, la biografia de Ramon Berenguer IV (1113/14-1162), comte de Barcelona i príncep d’Aragó.

Més...
 
El Correllengua continua per la Plana i l’Alcalatén PDF Imprimeix Correu electrònic

Acabarà dimecres 8 a Betxí, on tindrà lloc la cercavila i el lliurament dels premis Betxinenc de l’Any

Després de l’èxit de convocatòria del passat divendres a Castelló, el Correllengua 2014 continua recorrent les diferents escoles i poblacions de les dues Planes i l’Alcalatén. Dilluns 6 visitarà les escoles de Borriana i Almassora. I dimarts 7 anirà a l’institut de Vall d’Alba i a l’escola d’Albocàsser.

Més...
 
Correllengua gastronòmic de la Vall dels Alcalans PDF Imprimeix Correu electrònic


Alfarb.
8 d'octubre
a les 20 hores. Presentació del llibre 'Totes les cançons parlen de tu' de Xavi Sarrià al Saló Social de la Cooperativa.
9 d'Octubre a les 10 hores. Esmorzar tradicional al Bar Xato en la plaça Nova.

Torís.
17 d'octubre
a les 21 hores. Sopar de coca de cansalada amb lliurament dels Premis Jaume I actuació de la Xaranga de la Vall dels Alcalans al Bar Bilko.

Real.
18 d'octubre
a les 23 hores. Ressopó de coca de llanda i mistela. Concert de Gramoxone al Carrer Colom.

Carlet.
25 d'octubre
a les 18 hores. Berenar de coca saginosa i sorteig d'un val regal entre els alumnes dels col·legis locals. Avinguda del sud número.


 

 
Crònica del Correllengua 2014 a Elx PDF Imprimeix Correu electrònic

La Flama del Correllengua 2014 va arribar a Elx el passat dimarts, 7 d’octubre

Com en els darrers 19 anys, Acció Cultural del País Valencià-Casals Jaume I, organitza el Correllengua les primeres setmanes d’octubre, just entrant a la tardor, arriba a la nostra ciutat la Flama de la Llengua. Per aquells i aquelles que no coneguen o no n’hagen sentit parlar, direm de forma resumida, que es tracta d’una campanya de promoció i sensibilització per la llengua on el principal objectiu és la participació de la gent. El Correllengua està farcit de diferents actes lúdics culturals que van des d’obres de teatre infantil a concerts per al jovent, passant per sopars populars, monòlegs, xerrades,… Tots units per un mateix fil conductor: la nostra llengua i la normalitat en el seu ús.

Més...
 
Un Correllengua molt emotiu i participatiu a Monòver PDF Imprimeix Correu electrònic

El Correllengua va començar al voltant de les 19.30 al Casal Jaume I. Seguidament, en cercavila i al so de la dolçaina i del tabal, els assistents es van traslladar a la plaça de l’Ajuntament on va tindre lloc l’acte institucional. En primer lloc, es va llegir el manifest del Correllengua d’Acció Cultural a càrrec d'una de les nostres membres.

A continuació, l’alcalde de Monòver, Natxo Vidal, va llegir un emotiu manifest a favor del valencià i del plurilingüisme. Quan van acabar els parlaments, la regidora de cultura, Lourdes Pastor, va entregar els diplomes commemoratius que va preparar Acció Cultural en homenatge als pares i mares que van portar els seus fills a la primera línia en valencià de Monòver. Després de l’entrega de diplomes, l’acte es va traslladar novament al Casal. Malgrat la pluja, el concert de Cesk Freixas es va realitzar amb normalitat amb una notable assistència de públic. 

 

Més...
 
Correllengua 2014 a Crevillent amb l'actuació de Dani Miquel, Castanyada popular i Sopar Popular PDF Imprimeix Correu electrònic

El Casal Jaume I de Crevillent-Acció Cultural del País Valencià ha organitzat per al proper divendres 31 d’octubre, i a partir de les 6.30 de la vesprada en el Casal JaumeI, l’actuació de Dani Miquel, el Cantacançons, un espectacle de música, contes i animació on s’apleguen trradició i modernitat i que de ben segur serà el goig dels més menuts i també dels adults. Aquesta actuació s’emmarca dins dels actes organtizats amb motiu del Correllengua 2014 que anualment organitza la nostra entitat i que enguany comptaran, també, amb una castanyada popular i un sopar amb preus populars.

Més...
 
 

Amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana

Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - info@acpv.cat
{alt}