Milers de persones commemoren a Dénia els 300 anys de la Guerra de Successió
10 febrer, 2006. 12:00
Milers de persones commemoren a Dénia els 300 anys de la Guerra de Successió
El matí va començar amb la descoberta d’un mural de ceràmica en homenatge al general Joan Baptista Basset, cap de l’exèrcit maulet. La reivindicació de la seua memòria va estar present durant tota la jornada. Basset va ser protagonista; i si fins ara no teníem un rostre on admirar “el seu coratge i el que la seua vida significà per a aquest poble”, ara ja el tenim. L’artista valencià Manolo Boix ha estat l’autor del gravat-retrat de “l’heroi valencià” (tal com ressa la placa commemorativa que romandrà per sempre als carrers de la Vila de Dénia), que precisament es va presentar amb motiu de la celebració.
La presentació va ser a l’acte institucional, celebrat a un Auditori Municipal extremadament petit –o almenys així va semblar donada la gran quantitat de gent que hagué de veure la cerimònia amb les pantalles ubicades fora. Presentat per l’actriu Rosanna Pastor, personalitats de la cultura, de la Universitat, de les nostres institcions van desfilar per l’escenari per recordar-nos la importància de la celebració i dels fets ocorreguts ara fa 300 anys a Dénia.
Com va dir, Eliseu Climent, president d’ACPV, “des d’aleshores aquest país lluita per sobreviure com a poble, com a realitat cultural i nacional al món”. O com va dir el conseller d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, el “socarrat” (natural de Xàtiva) Carles Solà, “aleshores van internar, literalment, esborrar-nos del mapa”. I la materialització d’aquestes pretensions destructores de les tropes castellanes i franceses la van patir les nostres ciutats, “veritables herois col·lectius “. Representants municipals de Barcelona, Dénia, Vic, Sueca, Manresa, Gandia, Olot, Vila-real, Torredembarra, Pedreguer, El Papiol, Alcoi, Tordera, Torreblanca, Alella, Alboraia, Premià de Mar, Xàbia, Terrassa, Castelló de la Ribera, Sant Hilari Sacalm, Cullera, Castelló de Rugat, El Verger, La Sénia, Montserrat, Mont-roig del Camp, Meliana, Otos, Sagra, Xaló, Rafol d’Almúnia, Elx, La Xara, Ontinyent, Betxí i València van rebre un diploma, obra de l’artista Andreu Alfaro, de record de la commemoració on s’honra el paper d’aquestes ciutats en la defensa de les nostres institucions i on es reconeix el preu que hagueren de pagar per la seua fidelitat als nostres drets històrics.
Com a màxim representant institucional present, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va prendre també la paraula a l’acte. Benach va assenyalar que els qui pretenen “dividir la nostra llengua, qüestionant la seva unitat, són els hereus legítims de Felip V”. La importància de la unitat i col·laboració dels territoris de parla catalana va restar patent també amb unes paraules del president del Parlament del Principat:”quan ens unim i treballem plegats és vislumbra la nostra força”. Els sons de la Muixeranga, dirigida pel compositor vinarossenc Carles Santos, va posar fi a la primera part de la jornada.
A la vesprada, ja sense limitacions d’espai, milers de persones van omplir el carrer de la Via, de Dénia, per escoltar Campanades a Morts amb Lluís Llach, l’Agrupació Artística Musical de Dénia i la Coral Navarro Reverter de València. El dissabte restà clar que aquest poble, malgrat tot, no està vençut.
Ací podeu veure el programa de la jornada
Vegeu el video de la jornada a Vilaweb
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.