La Comissió de la Veritat es presenta a un Palau de Congressos de València ple a vessar



La Comissió de la Veritat es presenta a un Palau de Congressos de València ple a vessar

 

 

L’actriu Rosanna Pastor fou l’encarregada de presentar l’acte. Danielle Mitterrand, presidenta de l’associació France-liberté realitzà un dels primers parlaments d’adhesió, al que seguriren –en aquests casos gravats– els de Francesco Cossiga, expresident de la República d’Itàlia; Desmond Tutu, arquebisbe de Sud-Àfrica; Jorge Semprún, exministre de Cultura del Govern espanyol; Mario Soares, expresident de la República de Portugal; i de Franco Frattini, vicepresident de la Comissió Europea i president honorífic de la Comissió de la Veritat.
També parlaren els representats de la Comissió de la Veritat: l’historiador Gabriel Jackson, Alfons López Tena (vocal del Consell General del Poder Judicial), Federico Mayor Zaragoza (Fundació Cultura de Pau), José Antonio Ferrer Benimeli (Centre d’Estudis de la Maçoneria Espanyola), a més de Piero Basso (Tribunal Permanents dels Pobles amb seu a Milà).
La constitució de la Comissió de la Veritat es va materialitzar amb la signatura del document funcional. Hi plasmaren l’adhesió amb la seua rúbrica: Joan Garcès (advocat i exassessor del president xilè Salvador Allende), Gabriel Jackson, Alfons López Tena, Danielle Mitterrand, Rosa Regàs (directora de la Biblioteca Nacional), Eliseu Climent (president d’ACPV), Joan-Alfred Martínez (Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura), José Antonio Ferrer Benimeli, Lluís Garcia (Centre UNESCO de Catalunya), Antoni Strubell (Comissió de la Dignitat), Empar Salvador (Fòrum per la Memòria del País Valencià), Federico Mayor Zaragoza, Arcadi Oliveres (Justícia i Pau), Joan Boada (Memorial Democràtic) i Piero Basso.
L’acte comptà també amb la presència d’una nodrida representació del món acadèmic, polític i sindical com, per exemple: Carme Alborch i Isabel Escudero del PSPV; Glòria Marcos i Isaura Navarro d’EUPV; Enric Morera i Joan Mansanet del Bloc; Joan Francesc Peris i Toni Roderic, d’Els Verds del País Valencià; Agustí Cerdà, d’ERPV; Giuseppe Grezzi, d’Els Verds-EEPV; Jaume Bosch, d’Iniciativa per Catalunya; Joan Sifre, de CC.OO-PV; Rafael Recuenco, d’UGT-PV; o d’Adel Frances, d’Intersindical Valenciana.
El descobriment a principis d’any al Cementiri General de València del major fossar comú de represaliats polítics republicans ha tornat a reobrir el debat sobre la repressió al nostre país en acabar la Guerra del 36, i la necessitat de reparació històrica d’aquells que lluitaren per la llibertat i la democràcia. Això ha portat ACPV, en col.laboració amb el Fòrum per la Memòria del País Valencià, a impulsar la Comissió de la Veritat, l’objectiu fonamental de la qual és estudiar i difondre els dramàtics anys de la postguerra a la ciutat de València.
A hores d’ara, la Comissió de la Veritat ha constituït ja diverses línies de treball: àmbit històric (format per diversos histìriadors, entre els quals els prestigiós hispanista nordamericà Gabriel Jackson), àmbit jurídic (entre d’altres juristes en formen part, José Ricardo de Prada Solaesa, magistrat i jutge internacional en la sala de crims de la guerra de Bosnia-Herzegovina, o José Antonio Martín Pallín, fiscal i magistrat del Tribunal Suprem espanyol) i àmbit mèdic (amb reconeguts antropòlegs forenses).
Una mostra de l’ampli ressò mediàtic el podeu comprovar als següents enllaços (a mesura que avancem amb el dossier de premsa us ampliarem els enllaços):

  • Vilaweb
  • Levante-EMV
  • Avui

  • Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

    Ajuda’ns a tindre més força.

    Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

    Amb el suport de