ACPV presenta el seu programa per al 2007



ACPV presenta el seu programa per al 2007

 

 

El coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, presentà el darrer dissabte el programa anual de treball per a l’any 2007. La presentació de les línies programàtiques estigué la primera intervenció en la Quarta Conferència d’ACPV. Gisbert destacà tres punts bàsics del prograna: llengua, territori i memòria.
Toni Gisbert anuncià algunes de les noves línies de treball, com la col.laboració amb treballadors de banca per la normalització en aquest sector, la divulgació científica en català i amb un tarannà progessista, i la memòria històrica sobre la guerra de Successió i la repressió franquista.
Després arribà la primera conferència del matí. Alfons Esteve, llicenciat en Dret per la Universitat de València i cap de l’Àrea de Dinamització del Servei de Política Normalització Lingüística de la mateixa universitat anuncià que ACPV presentarà una proposta de política lingüística efectiva i sense dubtes ni complexos per al País Valencià.
Esteve féu un repàs a l’actuació lingüística del Partit Popular al Consell. Segons l’advocat, el PP ha atacat continuament el nom de la llengua, ha revifat el secessionisme lingüístic, ha creat un òrgan referent per al valència (l’AVL) i ha mantingut un conflicte permanent amb el món acadèmic i de l’ensenyament.
Alfons Esteve destacà que l’unica mesura positiva del PP ha estat l’ordre de l’any 2002, la qual regulava l’acreditació dels coneixements lingüístics per accedir a la funció pública. Encara que Esteve ha lamentat que en les ordres no es reconeix el títol de filologia catalana com a acreditació lingüística.
L’advocat denuncià que en el nou Estatut haja quedat fora les implicacions del fet que el català siga la llengua pròpia, com ara el deure de conéixer les dues llengües oficials del País o el coneixement del català per part del personal de l’administració.
Esteve conclgué que podem i hem d’utilitzar la normativa emprada abans de la creació de l’AVL. I recordà que se li pot dir català a la llengua sense que ningú no ens ho puga impedir o impugnar.
L’última xarrada del matí de la Quarta Conferència de formació d’ACPV estigué la presentació de les bases per a una nova política territorial, de la Plataforma Compromís pel territori, coordinadora de la que forma part ACPV. Els encarregats de presentar-la estigueren Lluís Beltran i Paco Sanz.
Beltran denuncià les conseqüències del model territorial valencià, com ara el canvi en la distribució de la riquesa al País Valencià, la destrossa del paisatge o el desenvolupament d’un territori densament ocupat sense cap planificació ni harmonia, al temps que té lloc una fugida de les ciutats i una degradació dels seus centres urbans.
Per la seua banda, Paco Sanz afirmà que el creixement del País Valencià no és ajustat a les necessitats humanes i ha apel.là a una nova cultura del territori.
La xarrada que féu de cloenda a la Quarta Conferència de formació d’ACPV estigué a càrrec de Vicent Partal, director de Vilaweb, que ha parlat sobre la presència de la llengua catalana a Internet i la importància del domini .cat.
Partal explicà que el català és una de les primeres llengües a la xarxa, i d’aquestes és l’única que no compta amb un estat al seu darrere. Segons Partal grans cercadors internacionals treballen amb el català perquè hi ha un mercat. En canvi, els cercadors espanyols no ho fan.
Partal relatà que una de les 100 primeres pàgines que hi hagué a Internet fou la de la Universitat Jaume I de Castelló.
Segons Vicent Partal, la llengua catalana està vinculada a la innovació, el que suposa una de les claus del seu èxit a Internet. Partal també assegurà que les universitats i la societat civl crear un entorn d’èxit, i que el paper de la nostra llengua en un món globalitzat queda definit pel terme glocal.
El periodista manifestà que amb el domini .cat s’han posat les eines per identificar el català en l’àmbit global, i que el reconeixement goblal reforça el paper local.
Partal finalitzà la seua intervenció amb alguns dels ensenyaments extrets de la lluita pel domini .cat, com per exemple que la unitat sempre multiplica, o que guanyar una batalla mai no és prou.
A més, la primera xarrada de la vesprada estigué a càrrec de l’advocada Mercè Teodoro i de la sociòloga Sandra Obiol. Teodoro relatà el procés legal contra l’Ajuntament de València per l’afer de les fosses comunes del cementiri de València. L’advocada també criticà l’avantprojecte de memòria històrica per considerar que va contra algunes lleis internacionals.
Per la seua banda, Sandra Obiol presentà el projecte El temps viscut, que pretén recuperar la memòria històrica de les dones de diferents ciutats del País Valencià que tingueren el seus marits empresonats per la repressió franquista.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de