ACPV es mobilitzà el cap de setmana del 21 i 22 d’abril per la memòria de les víctimes del franquisme i pel territori



ACPV es mobilitzà el cap de setmana del 21 i 22 d’abril per la memòria de les víctimes del franquisme i pel territori

 

 

ACPV, Fòrum per la Memòria del País Valencià, la Intersindical Valenciana i Entrepobles presentaren aquest acte en homenatge a les víctimes del franquisme que es va fer el diumenge 22 d’abril, a les 12 h en el cementeri general de València.
Els objectius als quals s’ha aspirat amb la realització d’aquest acte ha sigut fonamentalment Justícia, és a dir, la restitució del nom de les víctimes; Reparació, als familiars que pateixen, després de més de setanta anys aquesta situació i Veritat, per saber el que va ocórrer. Aquests reptes afecten el conjunt de la societat, no només les famíles de les víctimes, ja que parla del futur, de la societat que volem construir, en la qual volem viure.
A més de les quatre entitats dalt esmentades, altres institucions i entitats valencianes es van sumar a la iniciativa. De fet, les entitats dalt esmentades van fer una crida a tots els partits politics, entitats i sindicats valencians perquè participaren també d’aquesta iniciativa i demostraren a les víctimes el seu reconeixement i suport.
Contra l’especulació i la corrupció
La Plataforma Compromís pel Territori, integrada per més d’un centenar de col·lectius, plataformes locals i comarcals, entitats i associacions culturals, va presentar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània la planificació de diferents mobilitzacions arreu del País Valencià. Aquestes van concloure amb tres manifestacions simultànies a Castelló, València i Alacant, el dissabte 21 d’abril, a les 18 h amb els lemes “Prou de corrupció i d’especulació. Moratòria urbanística ja”.
Com va destacar Vicent Torres, de la Plataforma pel Ferrocarril del País Valencià, la societat valenciana és ja conscient de la situació urbanística actual on la mancança d’un pla d’ordenació territorial ha provocat tot un seguit de conseqüències urbanístiques, com ara el consum massiu dels recursos hídrics, desastroses per al nostre país. Aquesta realitat s’ha evidenciat amb la visita fa ara unes setmanes d’una comissió d’eurodiputats –de majoria conservadora- i de l’informe resultant on donen dades molt reveladores; per exemple, aquest despropòsit de la construcció afecta 150 municipis del País Valencià i 400 milions de m2 de requalificacions només al nostre territori. Parlen també de la creació de 750.000 vivendes i de 2.500.000 més de residents; 95 camps de golf i d’una mitjana de creixement del 200 % de la població als municipis afectats. Hi ha casos on arriba fins al 4.000 % com és el cas de Cabanes, a Castelló.
És per aquests motius que la plataforma Compromís pel Terrritori pretén aconseguir una Moratòria Urbanística que frene aquest model d’ordenació urbanística insostenible per al nostre territori.
Toni Gisbert, coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), també va comentar a l’acte de presetació que “aquestes mobilitzacions serviran, per una part, per recordar que el model d’ordenació urbanística actual no té futur i atempta contra la nostra economia i per l’altra, per expressar la voluntat de canviar aquest model, com també es reflecteix a la nostra societat”.
A més la Plataforma Compromís pel Territori va denunciar que la responsabilitat última està en mans del govern valencià i aprofità per demanar a tots els partits polítics un pronunciament clar sobre la moratòria proposada i la presentació d’un model d’ordenació urbanística sostenible per al nostre territori.
“Aquesta voràgine destructiva l’hem de frenar amb les nostres mobilitzacions” va puntualitzar per finalitzar Elvira Mondragón, de Xúquer Viu.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de