Desenes de milers de persones es manifesten a València per commemorar els 300 anys de la desfeta d’Almansa, reivindicar la llibertat d’expressió i fer palesa la voluntat de canvi al País Valencià
6 maig, 2007. 12:00
Desenes de milers de persones es manifesten a València per commemorar els 300 anys de la desfeta d’Almansa, reivindicar la llibertat d’expressió i fer palesa la voluntat de canvi al País Valencià
Tampoc va estar gratuïta l’elecció de les dues bandes que van encapçalar la marxa, l’Agrupació Artística Musical de Dénia –ciutat on desembarcà en 1705 el general maulet Joan Baptista Basset i que marcà l’inici de la Guerra de Successió al nostre país– i la Societat Musical la Nova de Xàtiva –ciutat màrtir de la causa nacional davant l’invasor franco-castellà–. Just davant, com a record de la lluita dels maulets, quatre corns marins “van cridar els valencians a la mobilització”. Aquest rudimentari instrument era el que feien servir les milícies valencianes per cridar a la batalla davant les tropes borbòniques.
La primera de les pancartes, sota el lema 1707-2007 Ja n’hi ha prou!!!, la van portar membres de la Federació Llull –federació integrada per ACPV, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural–, com a mostra de germanor i unitat de tots els territoris de parla catalana; Graciela Ferrer, del Compromís pel Territori; Artur Balaguer, de Ja en Tenim Prou; i Empar Salvador, Fòrum per la Memòria del País Valencià; així com altres personalitats de la cultura com ara Vicent Partal, Joan Francesc Mira o Rosanna Pastor. Una segona pancarta, amb el lema Per la llibertat d’expressió, va comptar amb la presència de membres de la junta directiva d’ACPV. El lema va fer menció a la campanya del PP per censurar i callar les veus diverses del país, campanya centrada fonamentalment contra l’emissió de TV3 al País Valencià. Però no sols contra la televisió pública catalana, sinó també contra els moviments cívics i socials valencians, que sota el nom de ‘Ja en tenim prou’, han editat un vídeo que s’ha convertit en l’obsessió del PP. Aquesta plataforma, que integra col·lectius de tot el país, va portar la tercera pancarta de la marxa. I també la lluita de la ciutat de València, especialment castigada per les polítiques depredadores del PP, van tenir una presència destacada a la mobilització. Un quarta pancarta, de la plataforma Acció i Reflexió Ciutadana per València, va desfilar pels carrers de València. Precisament aquesta pancarta va tenir un dels elements més cridaners de la marxa, la Barca dels Desitjos (una barca de vela llatina rehabilitada com les que suraven durant segles per l’Albufera), on es recullen totes les lluites veïnals del cap i casal (des Patraix, a Tabacalera, des del Botànic al Cabanyal o l’Horta de Campanar). A més, partits polítics, sindicats, col·lectius locals i comarcals de tot tipus van donar suport a la manifestació amb la seua presència i les seues pancartes.
La Diada del 25 d’Abril de 2007 va tenir com a punt final el concert ‘300 anys de lluites i cançons’ al Campus de Tarongers de la Universitat de València. Més de 9.000 persones van vibrar amb els grups que més representatius de la música feta en valencià: Al Tall, Obrint Pas, Pau Alabajos i Sergi Contrí, Verdcel, Pep Gimeno ‘Botifarra’, l’Ham de Foc, Voltor, Orxata Sound System, Gàtaca, Miquel Gil, Feliu Ventura, Soul Atac, la Gossa Sorda i Svà-ters. A tots, grups i assistents, moltes gràcies.
Veure ací el VÍDEO de la manifestació (Vilaweb TV)
Recull de premsa
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.