La Federació Llull aplega centenars de persones a Vinaròs



La Federació Llull, formada per Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, va portar a Vinaròs la seua campanya 300 anys. Caminant cap al futur, que any rere any se celebra en una població diferent dels Països Catalans per recordar la nostra història i avançar cap a la recuperació de tots els nostres drets i llibertats.

L’Auditori de Vinaròs acollí al migdia l’acte principal de la jornada, amenitzat pel grup de música de cambra A Piacere. L’historiador Toni Royo realitzà un recorregut històric del transcurs de la Guerra de Successió a la població de Vinaròs així com a les poblacions més properes, d’on cal destacar la recuperació de la ciutat l’octubre de 1710 per part dels austriacistes que hi romangueren durant uns quants mesos.

 

 

Posteriorment, fou el torn dels presidents de les diferents entitats culturals. Jaume Mateu, en nom de l’Obra Cultural Balear, va destacar la importància que existeixin espais de trobada com ara la Federació Llull mentre que Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià, va parlar de la importància de la solidaritat territorial per preservar els nostres drets tot relacionant  la recent ILP Televisió sense Fronteres per la recepció de TVC o la presència de valencians i valencianes en la defensa de ciutats com ara Barcelona o Salses durant la Guerra de Successió. Muriel Casals, per la seua banda, va apuntar que a dia d’avui, com passava fa tres-cents anys, es confronten dues maneres d’entendre el món i que, una vegada més, la millor aposta és la que defensa la democràcia i la descentralització, en contraposició amb els models homogeneïtzadors i centralistes, encarnats en la monarquia borbònica o en els actuals governs espanyols.

L’acte es clogué amb la salutació d’un representant institucional, que rebé la demanda de dedicar un carrer al comandant  dels Maulets, Joan Baptista Basset, i la interpretació d’Els Segadors, La Balanguera i la Muixeranga per part de la Colla de Dolçaina i Tabal de Vinaròs.

Un cop acabat l’acte commemoratiu, se celebrà un dinar popular amb productes de la comarca i una posterior cercavila pels carrers de Vinaròs amb diferents colles de cultura popular provinents de Sant Carles de la Ràpita, Benicarló o Vinaròs.

Un cop a la plaça de l’Ajuntament, els actes de la Federació Llull donaren pas a l’arribada de la Flama del Correllengua a la capital del Baix Maestrat que s’allargà amb més i variades actuacions pel centre de la ciutat.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de