Dia de Darwin 2013



Acció Cultural, l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de València celebrem junts el Dia de Darwin

En la nostra seu, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, tindrà lloc un “Bar de ciències” (un format que afavoreix el diàleg entre ponents i públic) el dimecres 13 de febrer a les 19 h. D’aquesta manera, ACPV col·labora en la promoció de l’ús social del català (en aquest cas,en la divulgació científica) i també en la dels valors de progrés i racionalitat (i en aquest sentit, l’afirmació de la ciència en general i del darwinisme en particular n’és un puntal).

 

El Dia de Darwin és una iniciativa de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, la Facultat de Ciències Biològiques, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià, patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Societat Catalana de Biologia.

 

Dimecres 13 de febrer, cafeteria de l’OCCC, 19h

Bar de Ciències “El meu metge hauria de saber evolució?”
Quina és la importància del coneixement evolutiu en la comprensió de la salut i la malaltia? La medicina altera el curs de l’evolució humana? I el dels patògens? Si el meu metge hauria de saber d’evolució, què fan les facultats de medicina al respecte?

Amb David Comas, professor d’Evolució Humana i Salut en el Grau de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra, Joan Brines, Cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de València i Núria Cadenes, escriptora i llibretera.


ACTIVITATS A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, Sala Charles Darwin

Dijous 14 de febrer a les 12.30h

Conferència “Origen y evolución temprana de la vida”

A càrrec d’Arturo Becerra, professor de la Universidad Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i investigador visitant de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

L’evidència de vida més antiga a la Terra ronda els 3500 milions d’anys, microorganismes fossilitzats dels quals poca informació es pot extraure, especialment si el que busquem és entendre com i quan s’originà la vida al nostre planeta. L’estudi de l’evolució primerenca de la vida pretén indagar què va ocórrer en aquests primers milions d’anys, abordant interrogants com el tipus de material genètic o metabolisme que posseïen aquells éssers vius, saber si tenim un ancestre universal o l’origen de la cèl·lula eucariota. Durant la conferència es plantegen aquests temes i la manera com els biòlegs intenten resoldre’ls actualment.

Dijous 21 de febrer a les 12.30h

Teatre “Darwin”

Adaptació del text Re:Design, de Craig Baxter (basat en la correspondència entre Darwin i Gray). Versió de J.V. Martínez Luciano i Toni Lluch. Juli Cantó és Charles Darwin i Enric Juezas és Asa Gray.
Direcció Escènica: Imma Sancho. Producció de Dramatúrgia 2000. Al finalitzar l’obra hi haurà un col·loqui.

‘DARWIN’ és una peça teatral per a dos actors basada en el text ‘RE: DESIGN’, escrit pel dramaturg i zoòleg anglès Craig Baxter a partir de la correspondència que Charles Darwin va mantenir amb el seu amic el botànic nord-americà Asa Gray, des del 1855 fins a la seua mort el 1882.
Baxter construeix aquesta peça dramàtica mitjançant la qual podem recórrer no sols els progressos científics dels dos personatges, sinó també la seua relació d’amistat i fins i tot les discrepàncies que ambdós mantenien pel que fa a algunes de les teories darwinianes. Al llarg de l’hora que dura la representació, assistim als moments clau de la vida de Darwin i reconeixem el gran contingut didàctic i científic que la peça posseeix, dramatitzat per Baxter de forma comprensible i amena per a l’espectador, ja que no requereix una formació científica específica per a endinsar-se en els conceptes darwinians.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de