L’Ajuntament de Montesquiu posa el nom de “Guillem Agulló” al seu Centre d’Entitats Culturals



Serà aquest dissabte 10 de març, en un acte d’homenatge al jove valencià assassinat pel feixisme

L’ajuntament de Montesquiu (a la comarca catalana d’Osona) fa des de fa 5 anys una recreació històrica de la Batalla de Montesquiu (que va tenir lloc durant la Guerra de Successió, el 1714), declarada festa d’interès local, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Parc del Castell de Montesquiu. Es tracta d’una iniciativa per a la recuperació i divulgació popular de la memòria històrica, que a més ha esdevingut un fort atractiu cultural i turístic.

Enguany, l’Ajuntament ha volgut commemorar el 25è aniversari de l’assassinat del jove valencià Guillem Agulló, dins del marc d’aquell acte de record de la Guerra de Successió a la comarca. És per això que el dissabte vinent 10 de març, a partir de les 19’45h, durant l’ofrena floral al Monument del 1714, l’Ajuntament inaugurarà una placa dedicada a la seva memòria que donarà nom al Centre d’Entitats Culturals de Montesquiu.

 

A l’acte hi ha estan convidats els pares de Guillem Agulló, Guillem i Carme; Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV); Núria Cadenes, escriptora; i Jordi Pesarrodona, pallasso i regidor de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, conegut per desafiar la Guàrdia Civil posant-se un nas vermell. Tot acompanyat per les tradicionals actuacions de cultura popular, el músic Ramon Redorta i el Cor La Veu de Voltregà.

L’acte forma part d’una jornada que començarà a les 12 del migdia a l’Arxiu Històric Municipal, amb la inauguració de l’exposició “L’intent d’anorrear un poble. 1714-1725”. I la conferència a càrrec del president del Memorial 1714, Jordi Miravet: “Seqüències de la història de Catalunya des de 1714 fins a avui, 2018”.

A partir de les 18h, arriba el plat fort de la jornada: la recreació lliure d’un setge d’època, amb cavalleria, artilleria i infanteria. Un centenar de recreadors de diversos grups hi prendran part. Els cavalls i els canons d’època tornaran a retronar als voltants dels merlets del magnífic castell, que va ser confiscat pels borbònics a la fi de la guerra. Històricament, la batalla, va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l’alçada de Montesquiu es va trobar amb 1500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies tingué molt de mèrit per la part catalana, que acabà escapant cap al Lluçanès.

Finalment, a les 19,15h, s’encendran 304 torxes per honorar els catalans de l’època i la gent podrà dur-les fins a la Plaça Emili Juncadella, on finalitzarà l’acte amb l’homenatge a Guillem Agulló.

Durant els darrers anys diverses poblacions han posat el nom de “Guillem Agulló” a carrers (Sallent, Burjassot, Vic…), places (Simat de la Valldigna), espais urbans i parcs (Faura, Molins de Rei)… i hi ha d’altres aprovats (València) o en estudi o proposta (Barcelona, Lleida…).

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha impulsat i participat en aquesta campanya d’homenatge al jove valencià assassinat amb la voluntat de denunciar el cas i, sobretot, la impunitat amb la que han actuat i encara actuen els grupuscles d’extrema dreta al País Valencià des de la transició, i promoure els valors del diàleg, la pluralitat i el respecte a la diversitat i la democràcia.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de

Haz play para comenzar