ACPV celebra l’aprovació de la nova Llei de la Funció Pública Valenciana



L’entitat valora com un èxit que la Llei fixe l’obligació d’acreditar la competència lingüística en valencià per accedir a una plaça en l’administració valenciana

ACPV demana ara l’aprovació del Reglament de la Llei, necessàri per a fer-la efectiva

La competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana és una reclamació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) des de fa anys. Tot i que legalment el País Valencià té dos llengües oficials, els parlants d’una, el valencià, patim situacions de discriminació perquè l’administració pública (que teòricament és de tothom que paga impostos, i també teòricament ha de tractar per igual tots els ciutadans) «no entén» el valencià.

La funció pública no és un privilegi, no és un treball privat; és un servei públic. I davant de l’administració, som els ciutadans i les ciutadanes els qui tenim drets (si més no, en una democràcia). A més, és raonable demanar que l’administració complesca la legalitat i que, conseqüentment, si hi ha dos llengües oficials, siga capaç d’atendre en les dos. Però fins ara, els interessos partidistes antivalencians s’han resistit a perdre privilegis i a deixar de discriminar a la població valencianoparlant del nostre país. Ja és hora que l’administració valenciana respecte la llei, l’oficialitat del valencià i els drets dels valencianoparlants.

Per això, només produir-se el canvi de cicle polític l’any 2015, ACPV va treballar per a crear un consens amb sindicats, partits i entitats en favor d’una proposta de reforma de la Llei de la Funció Pública que incorporés l’obligació d’acreditar la competència lingüística en valencià (a través d’un títol oficial de la Junta Qualificadora del Valencià) per accedir a una plaça del cos de funcionaris de l’administració valenciana: si el servei públic és realment un servei, la persona que exerceix la funció pública ha de poder relacionar-se amb cada ciutadà en la llengua oficial que este últim decidesca usar.

Després de mesos de treball, el desembre de l’any 2016 es va fer l’acte de presentació de l’acord de consens entre sindicats, partits i entitats en el Claustre de la Universitat de València: fa ja per tant 5 anys! Però interessos corporatius de sectors que no entenen la funció pública com un servei a la ciutadania, sinó com un privilegi social, han intentat impedir la seua traducció en llei. I d’aquest intent n’han estat còmplices partits antivalencians i partits més atents a eixos interessos corporatius que a l’interès de la majoria, la qual té a veure amb la fi de privilegis i discriminacions.

Però finalment les Corts han aprovat avui la nova Llei de la Funció Pública, amb la inclusió de la competència lingüística com a condició per a l’accés a la funció pública. Avui, per tant, és un dia de celebració per als partidaris de la democràcia, del servei públic, de la igualtat lingüística i del bé comú per sobre de corporativismes i privilegis. ACPV vol reconèixer públicament el treball de tantes persones que, de manera discreta, han treballat en positiu durant anys per a fer-ho possible.

I ara cal només un últim pas: la fixació d’un termini concret i no ajornable, per a aprovar un Reglament per a l’aplicació d’una Llei que, sense Reglament, quedaria en lletra morta. El Reglament hauria de perfilar, senzillament, quin nivell de valencià hauria de tindre qui pretenga accedir a una plaça en la funció pública valenciana, perquè és evident que no totes les places demanen el mateix nivell de coneixement, i no és –per exemple- igual una plaça d’atenció al públic que una que no ho siga, i per tant pot haver nivells de simple domini passiu (entendre’l).

ACPV s’alegra abans que res per l’èxit finalment assolit avui, i es compromet públicament a continuar treballant, de manera pública quan així ho considerem necessari, o de manera discreta quan entenguem que és més eficaç, per aconseguir el darrer objectiu de l’aprovació del Reglament de la Llei de la Funció Pública i, així, posar fi a la discriminació del valencià en la relació amb l’administració pròpia.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de