Ha mort Empar Claramunt, titellaire de referència al País Valencià
26 març, 2021. 10:58
Va ser fundadora del Teatre Buffo i Marionetari, i sòcia d’ACPV
Des d’ACPV volem transmetre les nostres condolències a la família i amics d’Empar Claramunt, titellaire de referència al País València, fundadora del Teatre Buffo i del Marionetari i sòcia d’ACPV. Sempre en el nostre record.
Empar Clamaramunt va nàixer a Puçol l’any 1954. Llicenciada en Filologia Moderna per la Universitat de València, en 1985 descobreix la importància de les marionetes i la pedagogia amb María Signorelli.
Inicia la seua formació específica en el “teatre de l’animat” amb Philippe Genty, en l’Institut del Teatre de Barcelona; continua amb Peter Schumam l’aplicació i la creació plàstica en el teatre de titelles, en l’Institut Internacional de la Marionnette de Charleville – Mézièrs; i aprofundeix la direcció, en el “Curs d’Escriptura i Direcció Escènica“ en l’Institut del Teatre de Barcelona dirigit per Margareta Nicolescu, H. Jurkowsky i Joan Baixas.
Professora d’Italià, funda el Centre G. Leopardi de València i tradueix al valencià, entre altres, textos dramàtics de Dario Fo com a “Misteri Buffo”, “Ací no paga ni Déu”, editat per Bromera Ed., i ”Isabel, tres caravel·les i un embolicador” pel Centre Dramàtic.
Dirigeix el Teatre Buffo des que va nàixer en 1983, fruit d’una experiència pedagògica d’ensenyament de la llengua italiana.
En el vessant pedagògic ha dut a terme experiències amb xiquets/as, com el muntatge “Història de la Mar”, amb persones afectades per la Síndrome de Down en el C.E. Especial Koynos – Godella (V), entre altres.
L’any 1994 emprén la tasca de formació al professorat amb “Noves Tècniques del Teatre de Titelles Aplicades al Currículum Escolar”, mitjançant cursos a docents en els CEFIRES (Ontinyent, Alcoi, Gandia, Godella, Torrent, Sagunt, Alzira, etc.), Aula Teatre del Centre Teatral Escalante, Assoc. Teatrals com La Tarumba, Cucurucú Teatre i El Marionetari , Jornades Didàctiques de la Llengua de la Conselleria de Educ. i Cultura – G. V., 1a Ed. Diploma Teatre en l’Educació – Depart. Didàctica de l’Universitat València (2004) i projectes municipals de diversa índole, com els realitzats a Algemesí (2003-04)
En 1996 publica, al costat de Carmen G. Corberán, el llibre “El gos que no sabia lladrar”, amb dues propostes de teatre de titelles molt interessants per a l’ensenyament de la llengua, dirigit a docents i escolars.
Ha col·laborat en projectes relacionats amb l’ecologia, com “El dolçainer de Puçol” (2001) per a celebrar el “Dia sense cotxes”, i la literatura com “Muro, pont de *letres” a Muro per a la “Festa del Llibre 2008”.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.