Presentada la 4a Plaça del Llibre a Castelló



Un any més, ACPV estarà en l’organització d’una nova edició de la Plaça del Llibre a Castelló, que celebrarà quatre dies de festa literària al carrer    

El festival de les lletres en valencià de Castelló de la Plana tindrà lloc del 10 al 13 de novembre a la plaça de l’Hort dels Corders

La programació consta de més de 30 activitats, gratuïtes i de diferent tipologia, adreçades a tots els públics

Enguany l’espai de venda conjunta està format per les llibreries castellonenques Babel, Azul, Noviembre, El rincón del duende i Plácido Gómez, que posaran a l’abast més de 1.500 títols en la nostra llengua

La Plaça del Llibre de Castelló torna a posar a l’abast milers de llibres en valencià al carrer del 10 al 13 de novembre amb una programació diversa formada per més de 30 activitats gratuïtes adreçades a tots els públics. Així és com s’ha presentat hui el major esdeveniment literari de la ciutat, amb representants dels coorganitzadors responsables: Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Natxo Badenes, d’Escola Valenciana; Marta Cubedo, delegada d’ACPV a Castelló; Pere Duch, del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques;  Francesc Mezquita, regidor de l’àrea d’educació, participació ciutadana i plurilingüisme i foment del valencià de l’Ajuntament de Castelló; i amb la presència de Verónica Ruiz, regidora de cultura de l’Ajuntament de Castelló.

Enguany, amb canvi de localització, a la plaça de l’Hort dels Corders i amb l’aixopluc de l’edifici del Menador, “durem a terme més de 30 activitats de tota mena amb l’objectiu de difondre la nostra llengua i la nostra cultura”, ha explicat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, hui en roda de premsa. Al seu torn, el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha destacat durant l’acte que “aquesta és una festa del llibre que esdevé un ecosistema global i participatiu, on la presència d’editorials, autores i autors, i llibreters contribueixen en la difusió i la presència de pensament divers en la nostra llengua”.

Així doncs, es podrà visitar aquest gran aparador de la literatura catalana del 10 al 13 de novembre i els lectors podran trobar nous títols per a les seues prestatgeries i, al mateix temps, gaudir de la literatura en comunitat a l’escenari bressol de la 4a Plaça del Llibre de Castelló amb més 12 presentacions, 2 espectacles,1 contacontes, 2 taules redones, 2 converses literàries, 2 tallers, activitats escolars i l’emissió en directe del podcast Deparkineo. Un acte a l’espai públic que “ja és tot un èxit: perquè és accessible, a peu de carrer i amb suport de les entitats públiques”, tal com ha subratllat Marta Cubedo, d’ACPV.

De l’autoficció a la memòria històrica passant pel valencianisme polític

Amb més d’una trentena d’activitats programades i la presència de vora 60 autores i autors la Plaça del Llibre ofereix activitats literàries per a tota mena de públics. Enguany, l’autoficció pren un paper rellevant en aquesta edició de la Plaça del Llibre a la Plana. Hi destaca la programació del dissabte 12 amb un taller d’autoficció, impartit per l’escriptor Pasqual Mas i Usó, que tindrà lloc al Menador. En la mateixa línea, divendres 11 de novembre es realitzarà una conferència a l’UJI sobre el procés creatiu i l’autoficció, a càrrec de la guardonada escriptora de Manacor, Aina Fullana. Per la seua banda, també és cabdal difondre sobre el procés de creació dels llibres infantils, per això Miguel Alayrach i Irene Rodrigo encapçalaran una conversa literària al respecte dissabte a migdia.

Però l’autoficció no és l’única temàtica literària que pren poder de la Plaça del Llibre de Castelló. La memòria històrica també té molt de pes amb activitats com la taula redona sobre memòria democràtica a càrrec de Wilson Ferrús i Lucas Marcos, moderada per Rosa Monlleó; i l’actuació de la companyia de dansa-teatre Cia Dunatacà amb la seua peça en memòria de les dones refugiades al llarg de la història, Seyahat.

Per la seua banda, el paper de la Universitat Jaume I continua sent molt actiu en aquesta Plaça del Llibre, on presentaran dues noves col·leccions (la Col·lecció Emergents i la Col·lecció LANVAL), les quals tenen com a objectiu “mostrar la producció la literària en català i difondre la investigació”, tal com ha exposat Carme Pinyana, en representació de l’UJi i el seu segell editorial.

Si més no, la narrativa en valencià té una gran presència al programa, amb presència de noms com Clara Gil, Carme Cardona, Sergi Durbà o Josep Colomer. Però no serà l’única amb rellevància a la 4a Plaça del Llibre de Castelló: l’assaig també estarà ben representat a l’escenari amb presentacions com l’experta Reis Gallego o les presentacions al voltant de l’intel·lectual de Sueca, centenari del qual fem homenatge enguany. Així es presentarà les Fusteries d’El Pont Cooperativa de les Lletres diumenge de vesprada i hi haurà una taula redona sobre el valencianisme polític i Fuster amb Santi Ferrandis i Vicent Pitarch. També es ret un petit homenatge a un altre pilar del valencianisme: Escola Valenciana presenta la seua revista històrica Sembra el dissabte de vesprada.

A partir del dijous 11 de novembre l’espai de venda -amb més de 1.500 títols en valencià a l’abast i les llibreries castellonenques Babel, Azul, Noviembre, El rincón del duende i Plácido Gómez – romandrà obert fins diumenge 13 de novembre. “Una varietat d’oferta tant en tipologia com en temàtica i traduccions que demostren la força i la necessitat que té la ciutadania de llegir en la nostra llengua”, ha constat Pere Duch, del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques. Una necessitat que ens recorda Mezquita “és un bé comú”. “Els llibres ens construeixen, i les Places del Llibre són la constatació que la ciutadania respon davant eixe compromís de mantindre viva la nostra cultura i la nostra llengua”, ha conclós.

La Plaça del llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana i el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.


Etiquetes: literatura

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de