Tret d’eixida al centenari d’Estellés des del País Valencià
18 gener, 2024. 10:22
La plataforma Cívica Cent d’Estellés, de la qual ACPV en forma part, va encetar ahir, 17 de gener al pati de les Sitges de Burjassot, una amplíssima i diversa programació d’activitats commemoratives que durarà tot l’any 2024 i que pretén homenatjar un dels referents culturals indiscutibles dels valencians i les valencianes en el centenari del seu naixement.
L’acte al poble natal de l’autor del Llibre de les meravelles, va començar a les 11 h amb una passejada per diferents punts de la localitat, conduïda pel net del poeta, Vicent Anyó, que ha explicat alguns dels episodis fonamentals de la vida d’Estellés a l’alumnat de les escoles La Comarcal de Picassent i La Masia de Museros. Després de la intervenció de les portaveus de la plataforma, Mercè Martínez i Pau Alabajos, l’alumnat de Primària i Secundària d’aquests dos centres educatius ha recitat vuit dels seus poemes més emblemàtics, com ara “Els amants” o “Assumiràs la veu d’un poble”.
Dins de la programació d’activitats previstes per a la celebració del centenari, que s’ha desglossat durant la roda de premsa, hi ha mig centenar de sopars Estellés, un concert col·lectiu a l’Auditori de Burjassot, una exposició itinerant, trobades d’escoles comarcals, una exhibició d’art contemporani, actes acadèmics a les universitats de la Xarxa Vives, xarrades, taules redones, presentacions de llibre, obres de teatre, espectacles de dansa, recitals de poesia i música en directe.
Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, entitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que el 15 de febrer presentarà les activitats de l’Any Estellés, ha traslladat el seu suport a la plataforma Cent d’Estellés i la voluntat de col·laborar i sumar esforços per divulgar l’obra del fill del forner.
Les representants de la plataforma han volgut acabar la seua intervenció fent una crida oberta a institucions públiques, iniciatives cíviques, teixit associatiu i moviments socials perquè organitzen i convoquen, des dels seus respectius àmbits d’acció, activitats commemoratives que ajuden a la divulgació i la posada en valor de la figura de l’escriptor Vicent Andrés Estellés.
Una de les primeres activitats serà el dimarts 6 de febrer a l’Octubre Centre Cultura Contemporània, on tindrà lloc la presentació del llibre “Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble”, una biografia del poeta, escrita per Pau Alabajos i publicada per l’editorial Sembra. En aquest acte es despenjarà una pancarta de 6 metres amb el logo commemoratiu dels Cent d’Estellés creat pel dissenyador Cèsar Amiguet.
Formen part de la Plataforma: Acció Cultural del País Valencià, Bassot, Kulturcrítics, Escola Valenciana, Fundació Sambori, Societat Coral El Micalet, Col·lectiu Ovidi Montllor, Ateneu de Bétera, Ca Revolta, El Tempir, Pen Català, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Un entre tants; així com treballadores del sector cultural i diverses personalitats polítiques i sindicals, activistes relacionades amb moviments socials i iniciatives cíviques i la família de l’escriptor.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.