Atac frontal als drets lingüístics: Una proposta de llei contra el valencià


ACPV COMUNICAT

Les Corts Valencianes discutiran el dimecres dia 20 de març una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per l’associació “Hablamos español” que sota el suposat “dret d’elecció” conculca els drets de les persones valencianoparlants, sotmetent-les a una situació més desigual de la que ja existeix. 

L’esmentada iniciativa legislativa popular de llei no proposa cap mesura orientada a protegir, restaurar i recuperar el valencià i, pel contrari, posa en qüestió l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia que estableix el valencià com a llengua pròpia i assenyala que “s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”. A la proposició de llei, clarament, es restringeix la possibilitat que els ciutadans i ciutadanes utilitzen el valencià en qualsevol situació comunicativa, i només empara l’ús del castellà. Obvia, per tant, que les dues llengües són oficials, i que cap de les dues no ha d’estar subordinada a l’altra.

Amb aquesta proposició de llei es trenca el consens de les forces polítiques que l’any 1983 aprovaren sense cap vot en contra la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Una Llei que ha establert un marc normatiu aquests darrers quaranta anys tot i que s’ha mostrat insuficient per tal de protegir i promoure el valencià que es trobava, i es troba encara, en una situació de minorització. La nova proposta, però, encara en dificultarà més la recuperació i impossibilita la necessària promoció de la llengua pròpia. 

Així, sota la suposada llibertat d’elecció l’esmentada proposició de llei permet que  les empreses privades puguen negar-se a atendre en valencià la ciutadania i posa el falaç dret de l’empresa per damunt de les ciutadanes i ciutadans, que sí que són subjectes de drets lingüístics.

Un altre aspecte cabdal d’aquesta ILP és que proposa la “llibertat d’elecció” de llengües en el sistema educatiu, i oblida la responsabilitat de l’administració i els drets de tot l’alumnat a tenir un coneixement suficient de les dues llengües oficials en finalitzar l’etapa d’escolarització obligatòria. La llibertat d’elecció en cap cas pot estar per damunt d’aquesta responsabilitat pública i del dret a l’educació que suposa l’adquisició de tots els coneixements previstos al currículum oficial per part de l’alumnat. Cal tenir en compte, a més, una problemàtica afegida, ja  que la llei afecta a tot el territori valencià, incloses les zones valencianoparlants, fet que hi dificultarà la integració de les persones nouvingudes. 

Acció Cultural del País Valencià promourà mobilitzacions i accions legals contra aquesta nova agressió cap a la llengua pròpia i els drets lingüístics.


Etiquetes: ACPV LEL Lleti

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de