Xavier Duran i Ramon Gomis coincideixen en la necessitat de la formació humanista a la ciència


Xavier Duran, Ramon Gomis i Reis Juan en la conferència. #EspaiCiència: «La ciència a través de la literatura» | ACPV

“La ciència en la literatura” va tenir lloc el passat dimecres 17 d’abril a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València que va acollir aquesta conversa. L’esdeveniment va formar part del cicle de converses “El nostre futur amb la ciència”, organitzat per l’Espai Ciència i col·laborat per diverses entitats, en commemoració del 30é aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”.

Amb la participació destacada del metge endocrinòleg i dramaturg Ramon Gomis, juntament amb el químic i divulgador Xavier Duran, els assistents van poder escoltar reflexions sobre les connexions de les humanitats i la ciència en la qual es van contar anècdotes i reflexions que passen per la creació de la paraula robot d’origen xec, passant per Hipòcrates i arribant a la ciència ficció com Mary Shelley com una de les grans exponents. «La literatura i la ciència s’entrellacen en un teixit profund de coneixement i imaginació», va dir Ramon Gomis.

Gomis, conegut per la seua investigació en diabetis i obesitat, reflexions sobre la necessitat d’humanitzar la medicina de nou. «Crec que el futur serà més humanista que hui en dia», va pronosticar tot i no voler ser oracle de res com ell mateix va apuntar. D’altra banda, Xavier Duran va il·luminar la sala amb la seua visió de la ciència a través de les pàgines dels llibres com el d’Aldous Huxley o Orwell, revelant com els autors han explorat i interpretat els principals descobriments científics al llarg del temps. A més, Duran va expresar la seua visió sobre l’actualitat de la difusió científica i comunicativa. «Vivim en un moment en el qual el món permet que la difusió d’una idea falsa siga planetària», aporta.

Moderada per la periodista Reis Juan, la conversa va ser una oportunitat per aprofundir en el paper de la literatura com a vehicle de divulgació científica i per a reflexionar sobre com les narratives poden enriquir la comprensió del món que ens envolta. Així com obres com les de Galileo entre d’altres. Però, si alguna cosa van aportar ambdós conferenciats va ser la idea que els científics, tant metges, com d’altres disciplines havien d’intentar tenir una formació més humanista que la que hi ha hui en dia per poder «aliviar i acompanyar» els malalts, en paraules d’Hipòcrates citat per Gomis.

Aquest esdeveniment s’ha celebrat en el marc del cicle Espai Ciència que s’està celebrant a l’Octubre Centre de Cultura contemporània. Ha estat possible gràcies a l’esforç conjunt de diverses institucions i entitats, demostrant el compromís continu amb la promoció de la cultura científica i la difusió del coneixement.


Etiquetes: Centre Octubre Ciència Espai Ciència

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de