País Valencià, la mirada d’Estellés obrirà una diada de reivindicació nacional amb motiu del 25 d’abril
23 abril, 2024. 13:18
Laura Vilagrà, Patricia Gómez, Àgueda Micó, Dolors Pedrós, Izaskun Arretxe i Àngels Gregori participaran en l’acte del 27 d’abril en homenatge a Estellés
En el marc de la jornada reivindicativa del 25 d’abril, Acció Cultural del País Valencià organitzarà “País Valencià, la mirada d’Estellés”, un acte que forma part de la celebració del centenari de Vicent Andrés Estellés i que reivindica el caràcter més polític del poeta. Tindrà lloc el pròxim 27 d’abril a les 12 hores al Teatre Olympia de València, situat al carrer de Sant Vicent Màrtir, 44.
País Valencià, la mirada d’Estellés serà conduït per la periodista Oriana Brunoni i reunirà destacades representants institucionals, polítiques i del món cultural:
Laura Vilagrà, consellera de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya (2021-actualitat) i vicepresidenta del govern des d’aquest gener.
Patricia Gómez, presidenta de la Federació Socialista de Mallorca. Actualment, també és diputada pel Partit Socialista al Parlament de les Illes Balears. Va ser consellera de Salut amb Francina Armengol (2015-2023).
Àgueda Micó, diputada al congrés. Secretària general de Més-Compromís en el període 2016-2023.
Dolors Pedrós Company, presidenta del Consell Valencià de Cultura (2018-actualitat).
Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes (2021-actualitat).
Àngels Gregori, comissària de l’Any Estellés i poeta, amb una reconeguda trajectòria, entre la qual es troba el premi Vicent Andrés Estellés en l’edició de 2018.
La paraula del poeta s’escoltarà amb les veus de Francesc Anyó i Borja Puchol, mentre que Andreu Valor presentarà algunes cançons del seu desé disc “A mamar tots els versos” en homenatge a Vicent Andrés Estellés.
País Valencià: llengua, cultura i futur
Com des de fa més de 40 anys, Acció Cultural del País Valencià convoca, a les 18 h, la manifestació reivindicativa del 25 d’abril, dia de les llibertats nacionals del País Valencià.
Enguany, però, la situació és greu. El govern d’extrema dreta del PP-VOX ha encetat des del maig de l’any passat una guerra oberta contra la nostra llengua i contra la cultura. Tant des del govern autonòmic com des de moltes de les administracions locals que regenten, legislen obertament contra l’ús i la presència del valencià, contra els drets socials, contra el territori, així com contra tots els referents culturals que ens identifiquen com a País. La persecució a Camacuc, l’atac a Vicent Torrent, l’anul·lació (o retirada) del premi Guillem Agulló, la no celebració de l’any del nostre gran poeta nacional Vicent Andrés Estellés en són exemples ben clars. I mentre censuren i ataquen aquests referents, promocionen i publiciten grupuscles secessionistes i acientífics.
Acció Cultural del País Valencià encoratja a tots els valencians i valencianes a participar en aquesta manifestació. És l’hora d’omplir els carrers de València i mostrar el nostre rebuig a les polítiques que atempten contra la nostra identitat, la llengua pròpia i les possibilitats del nostre futur col·lectiu.
Les raons més destacades des d’ACPV per mobilitzar-se
Davant dels intents de censurar el nom del territori, País Valencià, Acció Cultural del País Valencià el reivindica, alhora que denuncia la censura institucional que pateixen publicacions, entitats, artistes i persones del món de la cultura que l’empren. Així mateix, denuncia la desmemòria i la ignomínia que suposa que les Corts renuncien a l’atorgament del Premi Guillem Agulló, un referent indiscutible contra els delictes d’odi i l’antifeixisme, assassinat per ser un defensor de les llibertats nacionals del País Valencià.
Acció Cultural del País Valencià assenyala les retallades a les escoles d’idiomes, que suposen eliminar a la pràctica l’ensenyament del valencià (com a exemple, des del Racó d’Ademús fins a Torrent només hi haurà quatre grups de valencià), els canvis ja produïts per la suspensió de la llei de plurilingüisme i les propostes legislatives que han presentat el PP i Vox com l’exemple del país que no volem. La llei Rovira ataca directament el valencià i no garanteix un coneixement equivalent de les dues llengües per part de l’alumnat en finalitzar l’ensenyament obligatori.
La llei de mitjans de comunicació posa en perill la independència que un mitjà públic com À Punt ha de tenir, i torna a l’època fosca de control polític de la premsa. I la mal anomenada Llei de la Concòrdia” és, realment, de la discòrdia, ja que iguala les víctimes del feixisme amb els seus botxins. Tot això fomenta els discursos d’odi de l’extrema dreta, que tenen una correlació directa amb els atacs a persones i entitats, com la recent agressió a la Cosa Nostra de Castelló.
El futur del País Valencià només es pot construir des dels valors democràtics, des de la defensa dels drets humans i de la cultura i la llengua pròpies.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.