Els guardonats del Premi Ricard Roso reben el seu reconeixement



ACPV reconeix l’excel·lència en l’arquitectura i el patrimoni cultural

L’entitat premia els millors treballs de fi de grau i màster realitzats íntegrament en llengua catalana

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha entregat als guardonats la seua distinció pel Premi Ricard Roso, dedicats a reconéixer l’excel·lència en l’elaboració de treballs acadèmics en l’àmbit de l’arquitectura i la conservació del patrimoni cultural. La cerimònia, que va tindre lloc a l’Escola d’Arquitectura Tècnica de la Universitat Politècnica de València divendres 28 de juny, va destacar per l’alta participació i la qualitat dels projectes presentats.

El jurat, presidit per Anna Oliver, presidenta d’ACPV, i integrat per destacats professionals del sector, com la professora d’Arquitectura Irene Civera Balaguer, el professor i doctor d’Arquitectura José Luis Baró Zarzo i el professor i doctor en Arquitectura Vicent Cassany Llopis, va valorar un total de 37 treballs rebuts, provinents de diverses universitats de l’àmbit territorial de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

Entre els projectes destacats, es van atorgar accèssits i premis principals. En la categoria de treballs de fi de grau, es van concedir accèssits a Jaume Vázquez Sánchez, pel seu projecte titulat Integració i transformació del polígon nord petroquímic del Camp de Tarragona, i a Pol Cuartero Parreu, per CAN PI. Un barri desaparegut de l’Hospitalet de Llobregat. El jurat va valorar positivament l’«extraordinària qualitat i dedicació del treball en totes les seues seccions i facetes» de Vázquez Sánchez i va destacar que «no només els continguts de la investigació, sinó també la manera de transmetre’ls mitjançant un discurs rigorós i coherent» de Cuartero Parreu.

El premi al millor treball de fi de grau, dotat amb 1.000 euros, va ser per a Xavier Pizà Reynés, per Construcció d’una identitat. Estudi sobre els escars mallorquins i el seu valor en la memòria col·lectiva. El jurat va subratllar que el projecte «revela la riquesa patrimonial d’aquestes construccions populars invisibles per al gran públic i amenaçades per l’abandó, l’especulació turística i el canvi climàtic».

En la categoria de treballs de fi de màster, es van atorgar accèssits a Clara Alsedà Rodríguez per Muralles del Capitalocè: Rehabilitació mediambiental del sistema fluvial del Ter i reserva de flora i fauna a l’antiga fàbrica de Can Tarrés. El jurat va comentar que el projecte «és un magnífic treball en què es proposa la recuperació del patrimoni industrial, valorant el paisatge, la biodiversitat i el patrimoni cultural de l’aprofitament de l’aigua».

El premi al millor treball de fi de màster, dotat amb 2.000 euros, va ser per a Marta Mayoral Antich i Mariona Blanch Vernet, per 8 portes. Centre d’interpretació i investigació a les mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar. El jurat va elogiar que el projecte «suposa fer valdre el patrimoni cultural, ecològic i sensorial d’aquestes arquitectures excavades i de la seua biodiversitat, mitjançant un impecable estudi de la topografia i del tipus de roques de cada secció».

ACPV reafirma el seu compromís amb la promoció de la llengua i la cultura catalana, homenatjant la memòria de Ricard Roso i Garcia, membre fundador d’ACPV i professor d’Arquitectura a la Universitat Politècnica de València. La convocatòria d’aquests premis busca contribuir al desenvolupament acadèmic en llengua catalana i reconéixer l’excel·lència en l’àmbit de l’arquitectura i la conservació del patrimoni cultural.

Premi Ricard Roso

Els destinataris són alumnes del grau en Arquitectura i de màsters relacionats amb el patrimoni cultural de les universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Els premis estan dotats amb 1.000 euros per a treballs de grau i 2.000 euros per a treballs de màster, i poden quedar deserts si no es troba cap treball que complisca amb els criteris establerts. Ricard Roso va ser un dels fundadors d’ACPV i va fer una important donació a ACPV a la seua mort, la direcció va decidir homenatjar la seua figura amb la creació d’aquests.

«Acció Cultural mantindrà el premi Ricard Roso tot i que no continuen els patrocinis actuals»

L’organització ha comptat amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la que Anna Oliver, presidenta d’ACPV, va agrair la seua aportació perquè els guardons es pogueren dur a terme.«Acció Cultural mantindrà el premi Ricard Roso tot i que encara que no continuen els patrocinis actuals. Tenim dret a viure en valencià també en les carreres tècniques», va dir Oliver respecte a la possibilitat de la continuïtat del Premi. Vicent Cassany, membre del jurat ha dit: «Hem volgut que estiguera repartit de manera territorial i hem anat arreu dels territoris del nostre domini lingüístic». Josep Maria Bullón ha sigut el secretari del jurat i ha llegit l’acta del jurat a l’hora d’elegir els premis atorgats.


Etiquetes: ACPV premis ricard roso

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de