El Sopar Estellés de València: un clam per la llengua, la cultura i el territori
27 setembre, 2024. 13:00
Eurodiputats, connexions arreu dels territoris de parla catalana i associacions en defensa del territori s’uneixen per retre homenatge al llegat del poeta
El Centre de Cultura Contemporània Octubre de València es va omplir d’emoció i compromís en la celebració del Sopar Estellés d’enguany, una nit que va reunir centenars de persones amb un objectiu comú: homenatjar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés i reivindicar la defensa de la llengua, la cultura i el territori en un moment crucial per al País Valencià i els territoris de parla catalana.
⭐Gràcies per la connexió València, Barcelona, Palma, Andorra, Perpinyà i Brussel·les en la nit d'Estellés@omnium @ocbcat @culturactiva_ad @OmniumCatNord @ValenciaBelgica @jovesaccio @EscriptorsAELC @PENCatala #SomFederacióLlull #CentdEstellés #PaísEstellés pic.twitter.com/P59vQULkUS
— Acció Cultural del País Valencià (@AccioCulturalPV) September 27, 2024
L’acte va començar a les 20:00 h, amb una salutació inicial a càrrec d’Ismael Sempere, qui va donar la benvinguda als assistents i va introduir les entitats presents. L’espectacle “Vicent Romput” va ser la part artística després de les connexions en directe. En aquesta edició ha tingut especial protagonisme Joves d’ACPV, la branca juvenil d’ACPV ha estat l’encarregada de promoure part de la vetlada i establir sinergies amb les diferents organitzacions pel territori. Els organitzadors del Sopar Estellés han sigut Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català el qual va estar representat per Begonya Pozo.
Durant la lectura de poemes Manel Alonso, membre d’AELC, ha recordat la figura de Ramon Guillem amb la lectura d’un dels seus poemes. “A Estellés no li haguera importat compartir uns versos amb ell”, ha dit.
Un dels moments més destacats de la nit va ser la connexió en directe amb diferents ciutats arreu dels territoris de parla catalana i Europa, com Barcelona, Palma, Andorra, Perpinyà i Brussel·les. A Barcelona l’acte va estar conduït per Anna Claramonte i a l’escenari els hi acompanyaven Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, Sebastià Portell, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Estefania López de l’Espai País Valencià. Antoni Llabrés Fuster, president d’Obra Cultural Balear i president de la Federació Llull, va ser l’encarregat de saludar des de Palma. La connexió amb Brussel·les va ser amb Laia, membre de l’Espai Valencià a Bèlgica. Andorra i Perpinyà han tancat les connexions. Totes aquestes finestres han connectat amb València on estava Carmina Andrés Lorente, filla del poeta, la qual ha saludat emocionada.
La nit va continuar amb la projecció d’un vídeo-poema en homenatge a Estellés, seguit de la lectura de poemes a càrrec de les entitats organitzadores, que van retre homenatge a la paraula del poeta de Burjassot, un referent ineludible de la poesia en llengua catalana. Les paraules d’Estellés van ressonar amb força en una sala plena de persones conscients de la importància de defensar els drets lingüístics en un moment en què les polítiques del govern valencià, especialment amb l’aprovació de la Llei Rovira, posen en risc la presència del valencià a les aules i a la vida pública.
En aquest sentit, ACPV, ja va informar de la internacionalització de l’oposició a aquesta llei amb el suport del grup del Parlament Europeu Aliança Lliure Europea en el qual està adscrit l’eurodiputat Vicent Marzà, qui va assistir al sopar. També estigueren Ana Miranda eurodiputada del BNG, Diana Riba d’Esquerra Republicana de Catalunya, Pernando Barrena, eurodiputat d’EH Bildu.
També van voler donar suport a les reivindicacions valencianes Lorena López de Lacalle, presidenta de l’Aliança Lliure Europea, el partit europeu per l’autodeterminació, Roccu Garoby, Secretari General de l’ALE al Parlament Europeu. de Còrsega, Jordi Solé, exeurodiputat d’ERC, Peggy Eriksson, minoria suedòfona de Finlàndia, Zsolt Szilagyi, minoria hongaresa de Romania, Claire Gago, Partit Occità, Livia Volpei, Femu (Govern de Còrsega) i Roberto Visentin, Patto per l’Autonomia del Friuli. També han assistit responsables d’Escòcia i Gal·les.
Durant el sopar es va poder gaudir del projecte “Mosaic del País Valencià” de l’artista Pascual Gómez. Aquest any, l’acte va posar un èmfasi especial en la defensa del territori i la sostenibilitat i va recordar que la protecció de la llengua va lligada a la defensa dels espais naturals que conformen la nostra identitat.
Després del sopar, el micro obert va donar l’oportunitat a diverses persones d’expressar-se, llegir poemes o compartir reflexions sobre les seues pròpies lluites. Aquest espai va estar dinamitzat per Ismael Sempere, qui va garantir la participació activa de nombrosos assistents.
La cloenda de l’acte va ser un emotiu comiat que va agrair la participació de tots els presents i va reafirmar el compromís col·lectiu per continuar lluitant per la llengua, la cultura i el territori. El Sopar Estellés 2024 va ser molt més que una trobada cultural: va ser una demostració de força, unió i resistència davant les adversitats que enfronta el poble valencià i d’arreu dels països de parla catalana.
El Sopar Estellés d’ACPV va comptar amb la presència de Santi Mateu (CCOO), Marc Candela (STEPV), Tonetxo Pardiñas (Societat Coral El Micalet), José Ignacio Pastor (ACICOM), Rafa Domínguez (Plaça del Llibre), Josep Martínez (Ca Revolta) i els Joves de Benimaclet.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.