Correllengua a Vila-real, l’Alcora, Betxí i Nules



Vila-real

El Correllengua 2024 va arribar a Vila-real amb una intensa programació que va començar els dies 1, 2 i 3 d’octubre, quan els centres educatius de la ciutat van rebre la flama, acompanyada per l’espectacle d’animació “Els Guardians de la Flama” de la companyia de teatre La Fam. Cada dia, cinc escoles van ser visitades, i els alumnes van ser els encarregats de portar la flama i llegir el manifest en defensa del valencià, destacant la importància de la llengua i la cultura pròpia des de la infantesa.

El dijous 3 d’octubre amb el Correllengua cívic, que va començar amb una cercavila des del carrer de Bayarri fins a la plaça Major, on Marta Cubedo va llegir el manifest. La figura del poeta Vicent Andrés Estellés que va coincidir amb el centenari del seu naixement, va ser homenatjada durant l’acte, posant èmfasi en la seua rellevància per a la nostra cultura. A continuació, la companyia La Fam va oferir de nou l’espectacle “Els Guardians de la Flama”, creat especialment per a aquesta ocasió, davant del públic a la plaça Major.

L’Alcora

Puntual a la seua cita anual, la flama del Correllengua va il·luminar els carrers i els centres educatius de l’Alcora que ha celebrat i reivindicat l’ús del valencià. Aquest esdeveniment s’emmarca dins de la programació del 9 d’Octubre, una data clau per a la cultura i identitat del poble valencià, i ha estat impulsat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). L’Alcora ha tornat a viure una jornada plena de simbolisme, en la qual la llengua pròpia ha estat la gran protagonista.

Els centres educatius han estat el punt de partida d’aquest recorregut, amb la implicació activa de l’alumnat i el professorat. La flama ha passat de mà en mà, amb el foc com a símbol de continuïtat i resistència. Els equips directius i les persones participants han destacat per la seua implicació i entusiasme, mostrant que l’amor pel valencià batega amb força entre les noves generacions.

La iniciativa s’ha desenvolupat amb un ambient festiu, arrelat en la tradició però mirant cap al futur. El Correllengua no sols és una celebració, sinó també un crit per recordar la importància de mantenir viva la llengua i de transmetre-la a les generacions futures.

L’acte, organitzat dins del marc del festival #lAlcoraFolk i sota el lema de #lAlcoraViva, ha comptat amb una gran participació. Tots i totes han fet possible que la flama, més que mai, siga símbol del nostre país i de pertinença que ha deixat palés que el valencià segueix viu en la vida quotidiana del poble.

Nules

Nules es prepara per a celebrar una nova edició del Correllengua amb una jornada plena de festa, música i cultura. El dimarts, 8 d’octubre de 2024, a les 19.30 h, des del Mercat de Nules, començarà una cercavila animada per les tradicions locals. La Colla de dolçainers i tabaleters de Nules, juntament amb la Colla de Cabuts de Nules i la Colla de Cabuts de la Vilavella, faran vibrar els carrers amb la seua música i energia. Tot això estarà amenitzat per l’espectacularitat de Xarxa Teatre, que tancarà la jornada amb una actuació que promet ser inoblidable.

Després de la cercavila, tindrà lloc la lectura del Manifest del Correllengua 2024 a la plaça del Convent, reafirmant el compromís amb la defensa i promoció de la llengua i cultura valencianes. Aquest és un dels moments més simbòlics de la jornada, on es recorda la importància de mantindre viva la nostra identitat.

No t’ho pots perdre! Aquesta festa, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, el Casal Popular de Nules i altres entitats culturals, és una oportunitat única per celebrar la llengua i la cultura, envoltats de la comunitat i amb la força de les nostres tradicions.

Betxí

El 9 d’Octubre serà, com cada any, una data emblemàtica per al poble valencià, en la qual es commemorarà l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, un fet que va marcar l’inici del Regne de València. Per sumar-se a aquesta commemoració Betxí, municipi de la Plana Baixa, se suma amb El Correllengua que tindrà lloc a les 19:30 hores, amb un recorregut que començarà a l’Escola Infantil Pequelar i acabarà a la Plaça Major, on es llegirà el manifest. L’acte estarà amenitzat per la colla de dolçainers i tabalers de Betxí, que posarà ritme i tradició a una jornada de reivindicació cultural i lingüística.


Etiquetes: correllengua

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de