ACPV dona suport a la iniciativa de regalar llibres en Nadal



30 editorials valencianes i 11 llibreries damnificades munten, al MuVIM, una llibreria solidària i una festa pel llibre valencià en la nit de Santa Llúcia

Davant les terribles conseqüències de la DANA per al sector del llibre valencià, amb fons editorials perduts, llibreries arrasades, magatzems destruïts i la cadena de distribució destrossada, 30 editorials i 11 llibreries damnificades van fer una crida solidària i van animar la societat valenciana a regalar llibres valencians en Nadal. Per aquest motiu, el 12 de desembre, el MuVIM va acollir una gran llibreria solidària, gestionada de manera cooperativa per les llibreries damnificades amb el fons aportat per les editorials afectades. Es van programar presentacions de llibres, recitals poètics, actuacions musicals, danses i la “tabalà” de la Confraria de Santa Llúcia de València. ACPV va donar suport a la iniciativa i s’hi va sumar.

Vicent Ferrer (Membre de la Junta directiva d’ACPV) a la fira de llibres solidària

Més de 150 títols diferents de tots els gèneres literaris i per a totes les edats van formar el fons d’aquesta llibreria extraordinària i solidària que, a més, va mostrar una part de la gran diversitat de la producció editorial valenciana, una gran desconeguda per a molts lectors i lectores. Aquests títols van ser aportats per les editorials Drassana, Savanna Books, Edicions del Bullent, Edicions 96, Camacuc, Lletra Impresa, La Orquídea de Darwin, Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat d’Alacant, Vincle Editorial, Tu cuento y tú, Sargantana, Unaria Ediciones, Contrabando, Proyecto Estefania, Tinturas, Nau Llibres, Batidora, Llum de Lluna, Andana Editorial, Algar, Animallibres, Bromera, Samaruc, Tres i Quatre, Fuera de Ruta, Balandra i Afers.

De la venda es van encarregar de manera cooperativa les llibreries Librolandia (Benetússer), Bufanúvols llibreria (Catarroja), La Moixeranga (Paiporta), Somnis de paper (Benetússer), L’Esplai (L’Alcúdia), Samaruc (Algemesí), Passarella Store (Picanya), Libro Ideas Bonaire (Aldaia), La Casa del Paper (Algemesí), Passarella Paiporta i Lazarillo (Albal), amb la col·laboració de la distribuïdora Sendra Marco (Picanya).

L’acte va comptar amb el suport del MuVIM- Àrea de Cultura- Diputació de València, Gremi de Llibrers de València, Confraria de Santa Llúcia de València, Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Deu de la Ploma-Cooperativa de Lletres, Saforíssims-Cooperativa de Lletres, Trobada d’Escriptors de la Ribera, Asociación Valenciana de Escritores y Críticos Literarios (CLAVE), ACPV, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Clásicas y modernas- Asociación para la igualdad de mujeres y hombres en la Cultura, Grup de Danses Alimara de la Societat Coral El Micalet, Cor Dona Veu, entre altres.

La data elegida per aquest esdeveniment solidari va ser el 12 de desembre, vespra de Santa Llúcia, perquè era la data que, a l’ermita d’aquesta santa pròxima al MuVIM, se celebrava l’últim porrat de l’any a la ciutat de València i començaven les festes de Nadal. Des de fa més de 250 anys, la confraria de Santa Llúcia recorre a boqueta nit del dia 12 els carrers del barri de Velluters fent una “tabalà” com anunci de la festa que se celebra l’endemà. Les tabalades i fires de Santa Llúcia són tradicionals a molts llocs de la Mediterrània. Són famoses les fires de Santa Llúcia de Barcelona, Bolonya, Sabadell, Zumárraga, Niça, Nàpols, Siracusa, Verona o Venècia. Aquest dia, a algunes localitats del nord d’Itàlia, la xicalla rebia regals i llepolies com a anunci de Nadal.

El porrat era una fira tradicional molt arrelada a les terres valencianes, celebrada sota l’advocació d’un sant o santa a l’ermita o església on se’l venerava. Es tractava d’un mercat on es venien dolços tradicionals i fruites seques. A la ciutat de València, el porrat de Sant Antoni, al barri de Morvedre, era el primer de l’any i l’últim, com s’ha dit adés, el de Santa Llúcia, que, a més, servia d’anunci de Nadal. Aquesta data marcava el solstici d’hivern —Per Santa Llúcia, pas de puça— i tradicionalment iniciava el període nadalenc. A més, de Santa Llúcia a Nadal hi havia dotze dies, i es creia que aquests servien per a fer les previsions meteorològiques de l’any vinent.

Per aquesta raó, les editorials i llibreries convocants d’aquest esdeveniment solidari van aprofitar l’avinentesa del calendari festiu unint tradició i modernitat per a reivindicar el llibre com a eina fonamental de transmissió de coneixement. A més, ho van fer en un moment molt crític per al sector del llibre valencià, arrasat per la DANA, per la qual cosa, aquell any, més que mai, calia visualitzar les editorials i les llibreries i animar la ciutadania a regalar per Nadal llibres valencians.

Aquesta crida pel llibre i les llibreries valencianes es va fer des d’un dels conjunts arquitectònics, històrics i culturals més singulars de la ciutat de València, com és el barri de Velluters, integrat per l’ermita barroca de Santa Llúcia, l’edifici de l’antic Hospital d’Innocents —hui seu de la biblioteca Pública de València—, el Col·legi de l’Art Major de la Seda, l’església i edifici de Sant Carles Borromeo, antiga seu de l’arxiconfraria dels genovesos —hui seu de la Universitat Catòlica de València—, el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, el jardí de l’Hospital i el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) de la Diputació de València.

Segons dades de l’AEPV, van ser més de 50 les editorials valencianes afectades que van perdre més d’1.000.000 d’exemplars, valorats en 4.500.000 euros a preu de cost i que suposarien un total de 15.750.000 euros a preu de mercat. A més, les afectacions en instal·lacions, equipaments i vehicles propis de les editorials van ascendir a 500.000 euros. Cal destacar que la distribuïdora Gea Llibres, ubicada al Polígon l’Oliveral, a Riba-roja de Túria, va ser totalment arrasada, i la distribuïdora Sendra Marco, domiciliada a Picanya, va resultar molt afectada, per la qual cosa la cadena de distribució del llibre valencià va funcionar sota mínims en aquell moment. Per la seua part, i segons les dades del Gremi de Llibrers de València, la valoració dels danys ocasionats per la DANA a les 11 llibreries afectades va ascendir a 1.000.000 euros.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de