Acció Cultural del País Valencià crea els premis 25 d’abril i premia a Eliseu Climent i Escola Valenciana
11 abril, 2025. 9:43

Acció Cultural del País Valencià impulsa enguany els Premis ACPV 25 d’Abril, una distinció que reconeix les trajectòries individuals i col·lectives en defensa de la llengua, la cultura i la identitat del nostre país. Aquesta primera edició se celebra el divendres 25 d’abril de 2025, a les 19:00 h, al vestíbul de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, carrer de Sant Ferran, 12 de València.
Al llarg dels més de 50 anys d’existència, Acció Cultural del País Valencià ha realitzat nombrosos actes de reconeixement a homes i dones que han treballat per la cultura del País Valencià en tots els seus àmbits. Persones que creen i difonen cultura amb una fidelitat absoluta a la llengua que ens defineix com a poble, el nostre valencià, el català de totes i tots. Aquesta tasca, entesa com la lluita per la construcció nacional, per la llengua i la cultura, només s’entén des de la col·laboració, des de la xarxa que ens cohesiona i que dona força al País Valencià.
Amb la creació dels Premis ACPV 25 d’abril, l’entitat vol expressar el seu agraïment a persones i col·lectius que han contribuït de manera decisiva a la construcció d’un País Valencià cohesionat i fidel a la seua identitat.
I Premis ACPV 25 d’abril
Categoria Individual: Eliseu Climent i Corberà
Nascut a Llombai el 1940, Eliseu Climent és un dels noms fonamentals de la cultura contemporània del País Valencià. Fundador de l’editorial Tres i Quatre, impulsor de nombroses iniciatives editorials i culturals i peça clau en la creació d’Acció Cultural del País Valencià el 1978, ha dedicat la seua vida a crear estructures estables al servei del País.
Categoria Col·lectiva: Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua
Amb més de 35 anys de trajectòria, Escola Valenciana és una entitat referent en la promoció del valencià des de l’àmbit educatiu i social. Amb projectes com les Trobades d’Escoles en Valencià o el festival Feslloc (Benlloc, Plana Alta), ha sabut vertebrar un moviment arrelat i transversal que treballa per una educació en valencià de qualitat i per l’ús normalitzat de la llengua en tots els àmbits de la vida. El guardó reconeix el seu èxit innegable i la capacitat de generar espais de cohesió, cultura i estima per la llengua.
Uns premis amb cura pel disseny

El cartell d’aquesta edició ha estat il·lustrat i dissenyat per Patossa, nom artístic de Patricia Barrachina. Forma part de l’APIC – Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya -, i al cartell ha volgut plasmar “el concepte cultura i la seua connexió amb la terra del País Valencià”. Amb aquesta voluntat ha creat “una imatge poètica i plaent per a la vista”, amb els elements florals convencionals com la flor de taronger. Segons la dissenyadora, són del seu gust “perquè aporten altre tipus de color al cartell, també remeten a la primavera i al mes d’abril”. El resultat és una composició que reflecteix arrelament, estètica i identitat.
Els guardons han estat realitzats per Salvador Mollà, artista d’Ontinyent que crea escultures amb materials diversos, com ferro o vidre, des de la seua Fundació, un espai d’art i cultura.
12 d’abril: Diada nacional a Alacant
Amb el lema “Alacant, on renaix el País Valencià”, Acció Cultural trasllada enguany la celebració de la Diada nacional al sud per reivindicar el seu paper crucial quant a territori en la construcció i vertebració del nostre País.
Actes programats a Alacant:
· Homenatge a Ovidi Montllor (12:00 h): Acte dedicat al cantautor, actor i poeta alcoià, figura fonamental de la cultura dels Països Catalans.
· Manifestació (18:00 h): Des de l’IES Jordi Joan fins a l’Esplanada, amb muixerangues, colles de dolçainers i grups de danses d’arreu del País Valencià.
· Concert de Pep de la Tona: En acabar la manifestació, actuació musical del cantautor.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.