Acció Cultural del País Valencià (ACPV) celebra el 25è aniversari de la inauguració del Casal Jaume I d’Alacant
21 febrer, 2022. 11:25
El Casal Jaume I d’Alacant fou el primer de molts que l’entitat creada per Joan Fuster obriria més tard arreu del País Valencià.
Dilluns 21 de febrer de 1997 obria les portes a Alacant el que seria el primer Casal Jaume I a tot el País Valencià. Mesos de preparació i un equip jove i amb empenta esdevingueren la clau per a l’imminent èxit que tingué aquell local del carrer Elda. Molt prompte les seues parets arribaren a ser el refugi de molts alacantins i alacantines que hi trobaren un lloc on donar vida a les seues preocupacions culturals, i on la llengua pròpia de la ciutat es convertiria en el principal instrument de comunicació d’aquell espai,en el qual s’organitzaven obres de teatre, exposicions pictòriques d’artistes locals i d’arreu del País Valencià, i totes en la llengua
pròpia de la ciutat d’Alacant.
L’elecció d’Alacant no fou gratuïta, com recordaríem en la celebració del 10è aniversari del Casal Jaume I. Alacant era, i és, la capital del sud i un dels indrets del país on la situació de la llengua i la cultura pròpies era més delicada. Alacant havia patit un dur intent d’aculturació per part de l’administració local i autonòmica, amb un PP que anava cap a la majoria absoluta amb Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana i amb Luís Díaz Alperi amb el bastó de l’alcaldia d’Alacant. Un escenari nefast que necessitava d’una aposta ferma i decidida.
En més de deu anys de funcionament el Casal Jaume I va acollir una infinitatd’activitats culturals (presentacions literàries, concerts, teatre…) cíviques (defensa legal i social del valencià, acció contra l’urbanisme desmesurat i insostenible…), infantils, etc. ACPV i el nostre Alacant no es podria entendre hui sense el moviment social que girava al voltant del casal.
Hui, la delegació d’Alacant d’Acció Cultural del País Valencià volem recordar aquells anys de lluita, però també de consolidació a la nostra ciutat d’una manera més de ser i d’entendre la nostra valencianitat, fonamentada en un arrelament cultural i social que necessitava florir de nou. I per aquest motiu volem anunciar el llançament de quatre obres pictòriques d’artistes d’Alacant amb una clara referència identitària: la nostra valencianitat. Es tracta de Carme Jorques, Javier Pastor, Maria Perceval Graells i Juanjo Hernàndez. Aquestes obres, que commemoren el 25è aniversari del Casal Jaume I d’Alacant, seran presentades molt prompte a la societat alacantina amb l’objectiu de donar veu als nostres artistes i continuar vertebrant el nostre País Valencià a través de l’art.
Currículum dels i les artistes
Carme Jorques
Naix a Xàtiva, La Costera País Valencià el 1951. El 1973 finalitza els estudis en la Facultat de Belles Arts de San Carlos a València. 1993 Catedràtica d’Educació Plàstica i Visual en l’IES Verge del Remei, d’Alacant. 1988 Responsable del disseny dels nous Batxillerats d’Arts Plàstiques al PV.
Partícipa en l’experimentació dels currículums oficials de “Batxillerat d’Art”, “Teoria del color”, “Disseny Assistit per Ordinador”, i altres. Professora del Batxillerat Artístic en Alacant. 1989/90/91 Assessora Tècnic-Pedagògica del professorat de l’Àrea de Plàstica i Visual, Servei d’Experimentació i Innovació Educativa de la Generalitat Valenciana.
1995/ 2019 Realitza nombroses exposicions individuals i participa més de un centenar d’Exposicions col·lectives.
Premi de Paisatge per la fundació Rodríguez Acosta, Premiada i seleccionada en diversos certàmens, Fires i Trobades d’Art…
Com a Comissària coordina projectes i exposicions, amb l’objectiu de vertebrar el País per recuperar la memòria històrica, fonamentalment, la nostra cultura, els nostres poetes, músics, escriptors, artistes plàstics…
Vinculada activament al món de la didàctica de les Arts, A partir del 1992 dirigeix, gestiona i/o imparteix diversos cursos de Didàctiques Específiques en la Facultat de Belles Arts de Valencia, i en l’Escola Superior de Disseny i Arts d’Alacant, com Assessora Tècnica del professorat de l’Àrea de Plàstica i Visual del C.E.P d’Alacant. Responsable de l’Àrea d’Informàtica per a l’Educació artística, imparteix i coordina cursos de formació: “Informàtica Aplicada Art” , “Noves eines creatives: l’ordinador”.
Durant aquests últims anys, desenvolupa una considerable activitat artística i també dinamitzadora: exposicions, conferencies i ponències al llarg del País Valencià. Participa, igualment en moviments cívics i socials compromesos amb la normalització cultural pròpia del País Valencià, per la recuperació de la nostra maltractada identitat, per la millora del medi ambient, i com membre de la comissió Cívica d’Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica coordina, organitza i comissaria projectes expositius que viatgen de dalt a baix del País Valencià..
Javier Pastor
Naix el 1953 a la ciutat d’Alacant. Realitza estudis de Belles Arts a la Facultat de Sant Carles a València i els complementa a l’Escola Superior de Sant Ferran de Madrid. Durant un any va al taller del pintor Amadeu Roca. El 1986 realitza diversos cursos de gravat calcogràfic, infografia i tractament de la imatge (CAAM), i «Teoria del color» a la Kunstschulle de Stuttgart.
Javier comença a pintar des del caos i en el procés de creació, l’ordena fins a trobar l’equilibri en la composició que per ell és fonamental Marca la dualitat: la recta i la corba, l’espiritualitat elevant-se amb franges verticals contraposada a les formes arrodonides i sensuals subjectes a la terra. Treballa com el Yin-Yang.
El color compleix una funció simbòlica i la llum als seus quadres sempre és present al centre, com a punt espiritual i nucli intern».
Des del 1979 al 1998 realitza set exposicions individuals a la ciutat d’Alacant, dues a Benidorm, una a Villena i tres a Madrid. Participa, des del 1975 al 1999, en setze col·lectives, entre les quals destaquen: Reunió Provincial i Convocatòria d’Arts Plàstiques de la Diputació d’Alacant. Biennal Emilio Varela, Exposició d’Artistes Alacantins (Ajuntament d’Alacant) i I Biennal Eusebio Sempere (Ajuntament d’Onil).
El 1999 és seleccionat a les Trobades d’Art Contemporani (Institut de Cultura Juan Gil-Albert). Posseeixen obra seva, entre d’altres diverses institucions i organismes la Diputació Provincial d’Alacant, la Universitat d’Alacant, la Fundació CAM, Casa de las Américas i també diverses col·leccions particulars.
Web: http://www.javierpastormillet.com/javierpastor.html
http://javierpastorpinturas.blogspot.com.es/ https://www.artmajeur.com/javier-pastor
https://luna13galeria.com/es/45_10-javier-pastor
https://amanecemetropolis.net/javier-pastor-necesidad-de-crear/
Maria Perceval Graells
Naix a Elx l’any 1983. Viu i treballa a Alacant. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de
Barcelona (2006). Màster en Producció Artística per la Universitat Politècnica de València (2007). Entre els seus propers projectes, destaquen les exposicions que realitzarà al Centre Espanyol de Nova York ia la Fundació Frax de l’Alfàs del Pi. Pinta per necessitat. Les seves obres plasmen la seva biografia. Els seus diàlegs amb el llenç constitueixen una forma de
diari íntim. Es troba a gust a l’abstracció. Pulsió, emoció, gest.
http://www.percevalgraells.com/?lang=es
https://www.singulart.com/es/artista/perceval-graells-1178
Juanjo Hernández
Naix el 1961 a Alacant. Diplomat en Disseny i Publicitat. per l’Escola Superior de Disseny de València. 1988. Màster “Design Manager Gràfica”/ per l’Istitut Europeu di Design Milà 1992.
La seva trajectòria professional es desenvolupa en l’àmbit de la creativitat tant al món del Disseny Publicitari i la Il·lustració com al de l’activitat Artística, entenent ambdós processos com un mateix.
Ha estat Director Creatiu i d’Art d’importants empreses tant a Espanya com a l’Estranger. Pertany al Col·lectiu Antidisseny, grup que planteja el procés del Disseny com el de l’Art.
Ha impartit gran quantitat de cursos, relacionats amb la creativitat a l’àmbit del Disseny de l’Art i de l’empresa.Pronuncia conferències sobre la recerca de la Creativitat a universitats i cambres de comerç. És articulistes a diverses publicacions de Disseny i Art, espanyoles i italianes.
Des de 1982 ha participat en diverses exposicions nacionals i internacionals, com: ARCO, Biennale di Venezia, Biennale di Milano, i importants galeries nacionals i internacionals.
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Falicantinos.wordpress.com%2Ftag
%2Fjuanjo-hernandez-hernandez
%2F&psig=AOvVaw1NkMzn4hjTx3S7zLVZ7Uqu&ust=1645274094501000&source=images&cd
=vfe&ved=2ahUKEwjIvfrgoYn2AhVpi_0HHZlFBuwQr4kDegUIARD0AQ
https://loblanc.info/author/juanjohernandez/
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.