ACPV celebra haver aconseguit finalment el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública



L’acord de les conselleres Tamarit i Bravo accepta l’escala del nivell de valencià exigible d’acord amb el cos al qual es vol opositar i no redueix l’acreditació a un simple aprovat del Batxillerat

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) considera l’acord de les conselleres Tamarit i Bravo un pashistòric en el camí de la fi de la discriminació dels valencianoparlants: aquest acord significa que a partir d’ara caldrà acreditar la competència lingüística en valencià per accedir a la funció pública autonòmica i local. Per tant, hem passat de la tradicional circumscripció del valencià a l’ensenyament (tot i ser molt important l’extensió del valencià a l’ensenyament, no és suficient per a revertir la històrica discriminació patida per la llengua del poble valencià) a la valencianització, també, i finalment, de l’administració valenciana.

Per primera vegada des que existeix l’autonomia, les persones que vulguen opositar a una plaça com a funcionaris de la Generalitat o de l’administració local hauran d’acreditar un nivell de coneixement del valencià. I, a més, l’acord assumeix una demanda reiterada d’ACPV, a la qual alguns sectors s’havien oposat: que per als diferents nivells de l’administració, igual com es demanen títols acadèmics diferents com a requisit per a poder-hi opositar, caldrà acreditar nivells diferents de coneixement de valencià.

ACPV considera que el nivell exigible ha de coordinar-se amb el cos i l’escala del grup de classificació professional al qual s’oposite, de manera que hi haja un escalonament del nivell de valencià exigit. En aquest sentit, pel que fa als processos selectius per a l’accés als cossos i escales superiors de l’administració valenciana (grups de classificació A1 i A2), ACPV entén que el nivell de valencià mínim exigible hauria de ser un C1, ja que aquest és el nivell al qual s’homologarà l’aprovació de valencià en les PAU (Proves d’Accés a la Universitat) i perquè, per tal d’accedir als grups A1 i A2, cal acreditar un títol universitari. I l’acord Tamarit-Bravo ho contempla, així com contempla també l’exigència que, per tal d’acreditar-lo, no siga suficient un simple aprovat del Batxillerat.

És important destacar que la gran majoria dels funcionaris dels cossos superiors de l’administració pública valenciana ja tenen el nivell C1 de valencià i que, per tant, la previsió d’aquesta escala sols implica la confirmació d’una realitat.

L’acord és un pas necessari per a posar fi al fet que ciutadans i ciutadanes valencians siguen discriminats per la seua pròpia administració per parlar la llengua del poble valencià, la qual, a més de llengua pròpia, és oficial. Cal recordar una vegada més el caràcter de servidors públics del cos de funcionaris i funcionàries de l’administració valenciana, i, per tant, la seua obligació de respectar el dret dels valencianoparlants d’adreçar-se oralment o per escrit en valencià a l’administració.

ACPV celebra que, finalment, els anys de treball hagen donat fruit. Cal recordar que la reivindicació d’aquesta reforma va ser posada per primera vegada damunt la taula per ACPV en un acte celebrat l’11 de març de 2015 a l’edifici Octubre, en el qual van participar les universitats públiques valencianes. Hi va haver un llarg i complicat procés de negociació, impulsat per la nostra entitat, que va quallar en l’acord social i sindical fet públic el desembre de 2016 en el claustre de la Universitat de València. 

Finalment, en el sisè any del Govern del Botànic, es va aprovar la reforma de la Llei de la Funció Pública valenciana, la qual traslladava a un futur reglament la concreció dels nivells de coneixement que es demanarien per accedir a cadascun dels nivells de l’administració. L’aprovació de l’esmentada reforma va ser un pas important que va haver de vèncer fortes resistències corporatives antivalencianes per part de sectors que obliden el sentit de servei públic de l’administració.

I ara, finalment, es fa el pas definitiu que significa que en les properes oposicions a la funció pública ja serà necessari acreditar el coneixement de valencià, en una escala de nivells corresponent a la plaça a la que es vulga opositar. És un pas històric, i un avenç objectiu, que celebrem i que, a més, obre la porta a nous avenços: el valencià ja no és només llengua de l’ensenyament, també ho és de l’administració, i ho haurà de ser d’altres àmbits d’ús on, fins ara, ha estat marginada. ACPV es compromet a treballar per a fer possible nous avenços, igual com ha estat pertinaç garant del pas que avui celebrem.


Etiquetes: ACPV Drets lingüístics

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de