Acció Cultural porta la llengua a Europa



ACPV ha acollit, el passat dissabte 24 de maig, a l’OCCC, la Junta Directiva de l ‘organització ELEN (European Language Equality Network), que és la principal ONG europea dedicada a les llengües minoritzades. Hi han assistit representants de cultures com la bretona, la tàrtara, o la udmurt, a més de bascos, aragonesos, gallecs etc.

Una de les principals conclusions ha estat la necessitat de presentar les situacions de discriminació lingüística com a casos de violació dels drets humans. En aquesta línia, el responsable de Política Lingüística d’ACPV, i vicepresident d’ELEN, Ferran Suay, defensarà pròximament (juny de 2015) un informe sobre abusos lingüístics produïts a l’estat espanyol, davant de la Comissió de Drets Humans de l’ONU a Ginebra.

Dissabte 24 de maig, el centre Octubre (OCCC) va acollir la Junta Directiva de l ‘organització ELEN (European Language Equality Network), que és la principal ONG europea dedicada a les llengües minoritzades. Amb representants de zones d’Europa tan diverses com la Bretanya, Estònia, Finlàndia, el País Basc, Galícia, Eslovàquia i l’Aragó, o de la cultura aromanesa, les reunions s’han desenvolupat en anglés, francés i valencià.

Entre els temes tractats cal destacar la participació de l’organització a la Universal Periodic Review (Revisió Periòdica Universal) de l’ONU el proper mes de juny de 2015, en què el professor Ferran Suay, responsable de Política Lingüística d’ACPV, i vicepresident d’ELEN, , defensarà un informe sobre abusos lingüístics produïts a l’estat espanyol, davant dels embaixadors dels estats membres de l’ONU.
També es va abordar l’informe per a l’Agència de Drets Fundamentals , la Conferència sobre multilingualisme, que -com a part de la xarxa acadèmica d’ELEN, se celebrarà a la universitat de Magúncia (Alemanya) en abril de 2015, o la participació d’ELEN com a principal organització assessora en temes lingüístics durant els actes de la capitalitat europea de Sant Sebastià (País Basc) durant l’any 2016.
L’anàlisi de la situació de les molt diverses llengües i cultures sotmeses a minorització a Europa, que afecta més de 30 milions de ciutadans europeus, ha estat particularment profitosa, i ha permés d’identificar els principals aspectes comuns a totes elles.
Així, una de les principals conclusions ha estat la necessitat de presentar les situacions de discriminació lingüística com a casos de violació dels drets humans. En tots els casos, són persones concretes qui pateixen les situacions d’abús.
No és cap “llengua” (com a concepte abstracte) qui és abusada, sinó éssers humans, amb cara i ulls, que -com hem vist amb massa freqüència darrerament al País Valencià- pateixen les conseqüències negatives parlar una llengua que, tot i ser la pròpia del territori on viuen, i per molt que tinga caràcter oficial, és sistemàticament discriminada per les autoritats. La situació dels valencians és, en aquest sentit, comparable a les que pateixen els parlants d’idiomes que no tenen cap mena de reconiexement o estatus oficial. El cas recent de Carles Blai, condemnat a sis mesos de presó i privat del permís de conduir per adreçar-se en valencià a la Guàrdia Civil, a l’entrada d’Almenara, és perfectament il·lustratiu del tipus de situació a què ens referim, i que ha de ser denunciada com una violació manifesta dels drets fonamentals dels ciutadans.
La Federació Llull, que inclou Òmnium Cultural de Catalunya, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, forma part d’ELEN, així com Consellua (País Basc), la Plataforma per la Llengua o A Mesa pola Normalizacion Lingüística de Galícia.
La pròxima reunió de la Junta Directiva d’ELEN se celebrarà a Helsinki (Finlàndia) el proper més de novembre 2014.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de