La campanya de la Federació Llull ‘300 anys. Caminant cap al futur’ comença a Lleida amb l’assistència de 400 persones de diversos punts del territori



La campanya de la Federació Llull ‘300 anys. Caminant cap al futur’ comença a Lleida amb l’assistència de 400 persones de diversos punts del territori

 

 

Unes 400 persones de diferents punts dels Països Catalans van assistir dissabte a Lleida per participar en les activitats programades. Durant el matí, historiadors locals van oferir als assistents una visita històrica per la Lleida del 1707 en la qual es van visitar llocs emblemàtics de la ciutat com ara el convent del Roser, edifici que va representar un punt de resistència catalana durant la conquesta borbònica. Després del dinar, es va iniciar una marxa de cultura popular des de l’Auditori fins a la Seu Vella. Dolçainers del País Valencià, xirimoiers de les Illes Balears i grups de cultura popular de Lleida com ara els grallers, geganters i castellers van participar-hi donant un toc festiu a l’acte. Al claustre de la Seu Vella uns actors van escenificar la batalla que va portar a la caiguda de la capital del Segrià fa 300 anys i tot seguit va començar l’acte central de la jornada.
Presentat per l’historiador Oriol Junqueras, l’acte a la Seu Vella –Catedral que va ser convertida en caserna popular després de la victòria de Felip V- va combinar parlaments dels representants de les tres entitats que formen la Federació Llull, apunts històrics i diverses actuacions.
El cantador valencià Pep Gimeno “Botifarra” va oferir una mostra de música popular del País Valencià, mentre que els innovadors Projecte d’Efak van interpretar versions de poemes i cançons del manacorí Guillem d’Efak. Finalment, l’Orfeó Lleidatà va estrenar la cantada Lleida: 1707 – 1714. Des de la Federació Llull, es vol reflectir amb aquestes celebracions la unitat de les tres entitats que la representen en el conjunt dels indrets de parla catalana, segons va explicar Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural. Per la seva part, Jaume Mateu, president d’Obra Cultural Balear i de la Federació Llull va demanar la convicció i el compromís de la ciutadania per poder recuperar els drets que es van perdre fa 300 anys. Porta va destacar un alter dels objectius de la campanya com el de “fer pedagogia del que va ser la pèrdua d’uns drets col·lectius per la força de les armes”.
A Lleida on s’ha iniciat la campanya 300 anys. Caminant cap al futur, la seguiran el 2008, Tortosa que prendrà el relleu; el 2009 serà el torn d’Alacant; València acollirà la campanya el 2010; el 2011 arribarà a Girona; i seguiran Mallorca el 2012, Vic l’any següent i Barcelona que serà on finalitzarà la campanya l’any 2014 quan es compleixi els 300 anys de la caiguda de la ciutat.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de