Especialistes en Medicina, Química, Literatura, Economia i Física analitzaran els Premis Nobel 2019 a l’Octubre CCC
10 gener, 2020. 11:09
L’Espai Ciència organitza aquest mes de gener el cicle de conferències Premis Nobel 2019, amb la participació d’especialistes en Medicina, Química, Literatura, Economia i Física. La proposta, en la qual col·labora ACPV, analitzarà la contribució científica de les persones distingides amb aquests prestigiosos guardons l’any 2019. Les conferències seran a les 19h, en l’OctubreCCC, els dies 13, 15, 17, 20 i 29 de gener.
Així, dilluns 13, Pilar Sepúlveda, de la Unitat de Medicina Regenerativa i Transplantament Cardíac de l’Institut d’Investigació Sanitària, en la seua intervenció De com les cèl·lules responen a l’oxigen: una història de supervivència, explicarà l’aportació de William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza “pels seus descobriments de com les cèl·lules senten i s’adapten a la disponibilitat d’oxigen”.
Antonio Domènech, del Departament de Química Analítica de la Universitat de València, pronunciarà la conferència Les piles de liti i la revolució elèctrica, dimecres 15 de gener, sobre el paper de John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino (Premi Nobel de Química 2019) “pel desenvolupament de les bateries d’ió liti”.
Pel que fa al Premi Nobel de Literatura, va ser atorgat l’any 2019 a Olga Tokarczuk “per una imaginació narrativa que amb passió enciclopèdica representa l’encreuament de fronteres com a forma de vida” i a Peter Handke “per una obra influent que amb enginy lingüístic ha explorat la perifèria i l’especificitat de l’experiència humana”. Marta Pera (traductora literària i audiovisual, poeta i traductora al català de Peter Handke) i Xavier Farré (poeta, traductor al català de l’obra d’Olga Tokarczuk i professor a la Universitat Jagellònica de Cracòvia) destacaran l’aportació de Tokarczuk i Handke en la seua conferència, que tindrà lloc divendres 17 a la Llibreria Fan Set, situada dins de l’Octubre.
Dilluns 20 de gener, Amadeo Fuenmayor, del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València, parlarà en la seua intervenció La pobresa en el punt de mira de la transcendència dels guardonats amb el Premi Nobel d’Economia 2019, atorgat a Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer “pel seu enfocament experimental per alleujar la pobresa mundial”.
Amelia Ortiz, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, dimecres 29 de gener argumentarà la importància dels premiats amb el Nobel 2019 de Física en la seua conferència De l’univers, els exoplanetes… i que si naps que si cols. Aquests són James Peebles “pels descobriments teòrics sobre cosmologia física” i Michel Mayor i Didier Queloz “pel descobriment d’un exoplaneta que orbita una estrella de tipus solar”.
L’Espai Ciència és un programa d’activitats patrocinat per l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Càtedra de Divulgació de la Ciència/Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, amb el suport del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Llibreria Fan Set i la revista Mètode.
Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.